Ce trebuie să știi despre sex – interviu cu Dr. Mirela Popa în cadrul campaniei „Planifică Neprevăzutul”

    0
    1608

    Află din acest interviu tot ce trebuie să știi despre sex. Sexul a rămas încă un subiect tabu, iar o mare parte din tineri nu știu exact ce se întamplă în această nouă etapă a vieții lor. Chiar din acest motiv, în această săptămână am stat de vorbă cu doamna dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog și specialist al campaniei de informare și educare pe teme de contracepție și viață sexuală.

    Printre subiectele abordate, s-au enumerat și cele despre cât de eficient e prezervativul, ce înseamnă planingul familial sau ce efecte are sexul asupra corpului nostru.

    În continuare vei găsi tot ce trebuie să știi despre sex, din răspunsurile acordate de doamna doctor.

     ce trebuie să știi despre sex

    1. Ținând cont de faptul că mulți adolescenți și tineri află despre sex din pornografia de pe internet, considerați că educația sexuală în școli ar fi o opțiune mai bună?

    Da, educația sexuală ar trebui să reprezinte o materie obligatorie în școli, dar, din păcate, în România nu se întâmplă acest lucru. Educația sexuală în școală este necesară pentru a contrabalansa multitudinea de informații disponibile pe internet, cele mai multe fiind neavizate de către un medic specialist sau, uneori, scoase din context sau prezentate incomplet. În cadrul orelor de educație sexuală, tinerilor li se explică în detaliu cum funcționează sistemul reproducător, atât la femeie, cât și la bărbat, și care pot fi consecințele actelor lor atunci când are loc un contact sexual neprotejat. Informațiile oferite au, mai degrabă, o latură tehnică, dar sunt prezentate într-un limbaj prietenos și accesibil vârstei lor, astfel încât tinerii să primească detalii exacte și adevărate într-o formă cât mai accesibilă.

    1. Ce înseamnă o viață sexuală sănătoasă? Ce mai exact ar trebui să facem pentru a o avea?

    A avea o viață sexuală sănătoasă presupune o viață sexuală responsabilă, partenerii acordând atenție atât contracepției, cât și evitării bolilor cu transmitere sexuală. Atunci când o persoană activă din punct de vedere sexual își dorește să amâne momentul apariției unei sarcini, trebuie să se decidă ce metodă contraceptivă modernă de încredere alege să folosească și să evite să apeleze la metode de contracepție ad-hoc. De asemenea, sunt importante măsurile luate împotriva bolilor cu transmitere sexuală, de exemplu, folosirea prezervativului de fiecare dată când există un nou partener sexual.

    În concluzie, pentru a avea o viață sexuală sănătoasă, tânărul sau tânăra trebuie să își aleagă o metodă de contracepție ținând cont de rata de eficiență a acesteia, să se informeze cum funcționează și ce poate face în cazul în care aceasta eșuează. Toate aceste detalii pot fi aflate dacă tinerii merg la un consult la medicul specialist, fetele la medicul ginecolog, medicul endocrinolog sau specialistul în planificare familială, iar băieții la medicul urolog.

     ce trebuie să știi despre sex

    1. Care sunt metodele contraceptive și care ar fi avantajele și dezavantajele fiecăreia?

    Metodele contraceptive pot fi împărțite în două mari categorii: clasice și moderne. Metodele clasice sunt metoda calendarului, metoda retragerii (coitus interruptus) și folosirea prezervativului. Primele două sunt cele mai cunoscute în rândul oamenilor. În categoria metodelor contraceptive moderne intră:  contracepție hormonală sub formă de tablete sau de patch, pilula de a doua zi (contracepție de urgență), steriletul cu implant de cupru /argint/aur sau cu implant hormonal, diafragma, inelul vaginal cu implant hormonal, spermicidele sub forma de ovule.

    Atunci când se dorește evitarea apariției unei sarcini, nu recomand folosirea metodelor clasice de contracepție pentru că acestea au rată mare de eșec – de exemplu, metoda calendarului are rata de eșec de 26%. De cele mai multe ori, din cauza factorilor externi (stres, exerciții fizice susținute și de intensitate crescută, regim dietetic de slăbire drastic) sau a disfuncției hormonale ovariană sau tiroidiană, perioada fertilă și ziua ovulației pot fi decalate. Din aceste cauze, se poate să apară o sarcină chiar dacă un cuplu s-a ferit să aibă contact sexual în „zilele fertile” care, de obicei, au loc cu 4-5 zile înainte de ziua ovulației și în ziua ovulației.

    Apoi, în cazul metodei retragerii, cu rata de esec de 26%, cei mai mulți dintre utilizatori pierd din vedere că nu pot controla 100% momentul ejaculării și, astfel, se poate întâmpla ca ejacularea să aibă loc înainte ca penisul să fie retras din vagin. Mai trebuie avut în vedere că lichidul preejaculator poate să conțină spermatozoizi viabili rămași pe uretră de la o ejaculare recentă care pot ajunge în câteva secunde în cavitatea uterină și apoi în trompele uterine. Așadar, orice contact sexual neprotejat, indiferent de durată, chiar și câteva secunde, poate avea ca rezult apariția unei sarcini. De asemenea, dacă bărbatul a ejaculat recent, nu s-a spălat pe penis cu apă și săpun și a reintrodus penisul în vagin, atunci este posibil să fi rămas spermă pe vârful penisului și, astfel, să apară riscul să o sarcină nedorită.

    Măsurarea temperaturii bazale este o metodă riscantă pentru că presupune o disciplină mare care poate fi aplicată doar dacă femeia are ciclu menstrual regulat.

    Prezervativul este singura metodă de contracepție care oferă protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală doar atunci când este folosit chiar de la începutul contactului sexual, adică fără să existe vreun contact între organele genitale. Însă, conform statisticilor, în unul din trei cazuri, prezervativul se poate rupe sau aluneca, ceea ce poate duce la apariția unei sarcini, dacă nu este luată o altă măsură.

    Pilula de a doua zi  este o metodă contraceptivă de urgență cu o rată de siguranță 95% care se folosește atunci când a avut loc un contact sexual neprotejat sau există îndoieli că metoda contraceptivă folosită a eșuat (în cazul exemplului de mai sus, cel al prezervativului care s-a rupt sau a alunecat sau când femeia a uitat să ia 2 sau mai multe pilule contraceptive consecutive). Pentru ca pilula să aibă efectul dorit, ea trebuie folosită în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, de preferat în primele 24 de ore când rata de eficiență este maximă.

    Pilulele contraceptive (sau anticoncepționale) reprezintă una dintre cele mai sigure metode de contracepție moderne, având rata de eficiență de 99,7%, doar atunci când pilulele sunt administrate corect și consecvent.

    O altă metodă la fel de eficientă ca pilulele contraceptive este steriletul sau dispozitivul intrauterin. Odată montat, steriletul poate fi folosit o perioadă lungă, între 3, 5 sau 7 ani, în funcție de tipul recomandat, fără să apară riscul apariției unei sarcini. Inserția lui se face doar în cabinetul medicului ginecolog. Nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

    Diafragma este o metoda de barieră cu rată de eșec mică. Este un dispozitiv reutilizabil din silicon sau latex de diferite mărimi. Se utilizează împreună cu un spermicid. Se introduce în vagin inainte cu 2 ore înainte de contactul sexual. Mărimea potrivită este apreciată în urma unui consult ginecologic. Nu protejează față de bolile cu transmitere pe cale sexuală.

    Inelul vaginal este o metodă contraceptivă hormonală, care conține hormonii estrogen și progestogen, la fel ca pilulele contraceptive. Inelul vaginal este introdus în vagin și păstrat timp de trei săptămâni, fiind extras în cea de-a patra săptămână, timp în care femeia va avea menstruația.

    Spermicidele au rata de eșec de 25%. Spermicidele sub formă de ovule sunt eficiente pentru mai puțin de o oră și trebuie introduse cu 10-30 de minute înainte de contactul sexual. Dacă ejacularea nu a avut loc în intervalul de eficiență menționat, atunci spermicidul trebuie aplicat din nou. De asemenea, este bine de știut că este necesară reaplicarea pentru fiecare contact sexual. De reținut: prin asocierea a două metode de contracepție, a căror rată de eficiență este mică, nu va fi sporită eficacitatea lor.

    1. Cea mai populară și la îndemână metodă de protecție a tinerilor este prezervativul. Dar cum trebuie procedat când în timpul actului acesta s-a rupt?

    Atunci când prezervativul s-a rupt (sau a alunecat), iar cei doi și-au dat seama și își doresc să evite apariția unei sarcini, soluția rapidă și eficientă este folosirea pilulei de a doua zi, o metodă contraceptivă de urgență cu o siguranță de 95%. Ca să aibă efect, ea trebuie folosită în primele 72 de ore de la contactul sexual, preferabil în primele 24 de ore, atunci când rata sa de eficiență este maximă.

    O altă soluție de urgență, însă, mai puțin cunoscută este montarea unui sterilet din cupru în maximum 5 zile de la incident. Cum am zis mai sus, pentru inserția dispozitivului intrauterin, fata trebuie să meargă la medicul ginecolog.

    1. Ce este planningul familial?

    Planningul familial se referă la acea activitate de consiliere a persoanelor/a cuplurilor în alegerea unei metode de contracepție potrivită condiției de sănătate și stilului lor de viață, astfel încât ei să decidă cum se protejează, dar și care este momentul favorabil pentru a deveni părinți.

    Este bine de știut că aceste cabinete de planificare familială fac parte din sistemul public de sănătate, iar consultațiile la un cabinet de planificare familială sunt gratuite. Așadar, orice persoană, indiferent de vârstă, poate beneficia de consiliere în mod gratuit. Lista completă a cabinetelor de planificare familială se află pe site-ul nostru, aici.

    1. Veșnica grijă a fetelor este întârzierea menstruației. Care sunt motivele?

    În general, menstruația poate să întârzie din mai multe motive, cum ar fi: disfuncție ovariană sau tiroidiană, stres, instalarea unei sarcini, sport în exces, etc.

    În cazul în care a avut loc chiar și un singur contact sexual neprotejat, recomand să fie realizat un test de sarcină pentru a elimina varianta unei sarcini dintre cauzele posibile. Pentru realizarea testului de sarcină recomand folosirea primei urini de dimineața. Dacă rezultatul testului este negativ, iar menstruația întârzie mai mult de 10 zile, este necesar ca tânără să meargă la un consult la medicul ginecolog sau endocrinolog pentru a investiga cauza acestei situații.

    Uneori, un ciclu menstrual neregulat poate reprezenta simptomul unei afecțiuni, iar în acest caz, doar medicul specialist este cel care îi poate prescrie tratamentul adecvat după ce îi recomandă o serie de analize.

    1. Foarte multe fete trec prin dureri la primul contact sexual. Puteți să ne explicați de ce și cum se poate evita această experiență neplacută?

    Asta se întâmplă uneori pentru că, după primele contacte sexuale are loc ruperea inelului himenal la fete, care, în anumite cazuri, poate fi însoțită de apariția unei ușoare sângerări și o ușoară durere. La unele femei, lipsa sângerării este explicabilă prin elasticitatea himenului.

    Este bine de știut că durerea apare pentru că, de cele mai multe ori, vaginul nu se lubrifiază suficient în mod natural. Pentru a evita acest lucru, se poate începe cu un preludiu mai lung, care să creeze o stare de dorință foarte intensă. Apoi, dacă fata nu este în continuare suficient de lubrifiată natural, se poate folosi un lubrifiant sexual (se găsește în supermarket-uri sau în farmacii), care să faciliteze penetrarea, după care partenerul să înceapă cu mișcări încete, lente. În ceea ce privește durerile, acestea fie trec de la sine, fie prin administrarea unor calmante uzuale.

    1. Se poate vorbi de mai multe tipuri de orgasm?

    Da, există mai multe tipuri orgasm vaginal, orgasm clitoridian, orgasm mix (o combinație între cele două). Așa cum indică și denumirile lor, ele sunt simțite în funcție de zona care a fost stimulată mai puternic. În ceea ce privește modalitatea de a obține oricare dintre orgasme, este bine de știut că nu există o rețetă, ci doar numeroase încercări. Cel mai adesea, ajută discuțiile deschise cu partenerul despre gesturile care provoacă un nivel mai mare de plăcere.

    1. Există simptome “mai evidente” care să semnaleze contactarea vreunei boli cu transmitere sexuală?

    Unele dintre bolile cu transmitere sexuală prezintă simptome, dar altele nu.

    Bolile cu transmitere sexuală care prezintă simptome sunt: gonoree, infecția cu trichomonas, herpes genital, condilomatoză veneriană din infecția cu Papiloma virus. Simptomele pentru aceste boli pot varia, dar, de cele mai multe ori, semnalele constau în secreție vaginală modificată ca aspect și miros, mâncărimi genitale, senzație de arsură și zone roșiatice.

    Bolile cu transmitere sexuală care sunt asimptomatice sunt: infecția cu virusurile hepatitei A/B/C, sifilis, infecția cu HIV și altele. Așadar, atunci când aveți un partener sexual nou, nu trebuie să vă încredeți că persoana respectivă este sănătoasă doar pentru că puteți să o „examinați” fizic. Folosiți prezervativul de fiecare dată și nu uitați că atunci când el sau ea refuză să aibă contact sexual protejat și voi aveți dreptul de a refuza un astfel de contact sexual.

    1. Ce efecte are sexul asupra corpului și psihicului?

    În general, sexul are efecte pozitive asupra corpului și psihicului. Din punct de vedere anatomic, în timpul sexului, organismul secretă un hormon numit oxitocină, hormon care ajută oamenii să se relaxeze și le creează o stare de bine.

    Din punct de vedere psihic, contactul sexual ajută atât bărbatul, cât și femeia să se deconteze de grijile zilnice și să se concentreze pe propria persoană. Nu trebuie să uităm ca simțirea plăcerii și atingerea orgasmului ține, în mare parte, de stare emoțională a fiecăruia. Adică trebui să îți dai voie să simți aceste stări, de aceea, este necesar ca o persoana să fie relaxată atunci când face sex.

    Contactul sexual între două persoane care au deja o relație poate ajuta să crească nivelul de încredere între parteneri, iar cei doi să se simtă mai apropiați.