Ce trebuie să ştii despre interviul de angajare?

  0
  1989

  ce-intrebari-capcana-te-pot-pune-in-dificultate-la-un-interviu-de-angajare

  Majoritatea studenţilor sunt interesaţi să îşi găsească un job însă nu toţi acordă importanţă interviului de angajare, care este decisiv in procesul de selecţie a candidaţilor. Cu siguranţă dacă aţi fost chemaţi la interviu, aveţi deja un atuu odată cu CV-ul pe care l-aţi trimis pentru job-ul respectiv. Pentru a trece şi de interviu cu brio, nu e greu însă trebuie să ştiţi anumite lucruri la care poate nu v-aţi gândit.

  În primul rând trebuie să ştiţi cum să vă vindeţi, cum să vă prezentaţi skill-urile, cum să îi convingeţi că voi sunteţi cea mai bună alegere, ce aveţi voi de oferit şi ce au ei de câştigat dacă vă angajează.  Asta trebuie sa aveţi tot timpul în minte când vă prezentaţi la un interviu.

  Alt aspect la care trebuie să fiţi atenţi este comportamentul non-verbal. Trebuie să vă gândiţi că la un interviu trebuie să fiţi prezentabili, să purtaţi o ţinută office şi nu să mergeţi îmbrăcaţi cum ieşiţi pe stradă în mod normal. Acest aspect denotă faptul că respectaţi intervievatorul şi sunteţi într-adevăr interesat să ocupaţi postul respectiv, sunteţi atent la detalii şi serios în ce priveşte funcţia pe care doriţi să o ocupaţi în compania respectivă. Trebuie să aveţi un aspect îngrijit, decent, de bun gust.

  Ora la care ajungeţi este, de asemenea, importantă. De preferat este să ajungeţi cu 5-10 minute înaintea interviului. 10 minute maximum. Dacă ajungeţi prea devreme, veţi părea disperat sau fără alte lucruri de făcut şi nu vrem să lăsăm această impresie. Dacă are loc o situaţie neprevăzută sau nu găsiţi adresa la timp, puteţi să daţi un telefon şi împreună cu scuzele de rigoare, anunţaţi că veţi întârzia câteva minute. Aparent, recrutorul nu pare deranjat de întârzierea candidatului dar credeţi-mă că se va ţine cont de acest lucru când veţi primi feedback-ul final. De asemenea, asiguraţi-vă că aveţi telefonul pe silent. Nu vrem să lăsăm impresia că suntem dezinteresaţi de interviu şi că importanţa lui nu e foarte mare.

  Poziţia pe scaun trebuie sa fie următoarea: lipit de spătar, cu mâinile pe lângă corp, puteţi să staţi uşor aplecaţi spre intervievator.  E de dorit ca atunci când răspundeţi la întrebări să nu evitaţi privirea intervievatorului şi să păreţi siguri pe voi.  În privinţa răspunsurilor la întrebări, gândiţi-vă dinainte ce v-ar plăcea vouă să auziţi dacă aţi fi angajatori. Empatizând vă puteţi uşura munca şi chiar dacă sunteţi o persoană mai emotivă, reflectând dinainte la acest aspect, vă puteţi canaliza atenţia asupra unor răspunsuri inspirate.

  Majoritatea angajatorilor utilizează tehnica bazată pe întrebări care conduc la stabilirea unor competenţe urmărind comportamentul candidatului din trecut. Acesta împărtăşeşte astfel diferite situaţii la care a luat parte, proiecte în care a fost implicat, studii pe care le-a făcut, burse pe care le-a câştigat etc. Această tehnică se numeşte STAR şi presupune:

  • Situation – intervievatorul află informaţii despre situaţiile în care candidatul a trebuit să rezolve o anumită problemă
  • Task – sarcina concretă pe care candidatul a avut-o de îndeplinit
  • Action – acţiunile desfăşurate pentru rezolvarea sarcinii
  • Results – rezultatul acţiunilor

  raspunsurile-destepte-la-cele-mai-dure-intrebari-adresate-la-interviul-de-angajare_size9

  Pentru a fi cu un pas înaintea intervievatorului vă puteţi gândi la anumite situaţii despre care v-ar întreba- cum aţi rezolvat un conflict la fostul loc de muncă, cum aţi reuşi să lucraţi cu o persoană dificilă, cum aţi dus la bun sfârşit un task sub un nivel ridicat de stres, ce aşteptări aveţi de la compania respectivă, ce aveţi voi de oferit şi altele. Pentru a răspunde cât mai bine la aceste întrebări, e indicat să citiţi informaţii despre angajator înainte de a vă prezenta la interviu.  Puteţi transforma valorile şi cultura organizaţională a companiei în atuuri fiindcă astfel veţi şti ce se caută la un posibil angajat şi ce şi-a propus compania să îndeplinească. Toate aceste informaţii le găsiţi pe site-ul oficial al companiei care v-a chemat la interviu.

  Ultima parte a interviului este destinată candidatului, acesta fiind întrebat dacă doreşte să afle anumite informaţii despre job. Este mai mult decât indicat ca posibilul angajat să pună întrebări referitoare la program, la atribuţiile sale, la departamentul în care va lucra, dacă lucrează individual sau în echipă etc. E important să vă gândiţi de acasă la ce anume vă interesează să aflaţi, pentru a pune întrebări la sfârşit, să lăsaţi impresia că sunteţi cu adevărat interesat de acest job şi de ce anume presupune munca în compania respectivă.