miercuri, aprilie 17, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleCe trebuie să știi dacă vrei să ajuți refugiații din Ucraina?

Ce trebuie să știi dacă vrei să ajuți refugiații din Ucraina?

Spiritul de inițiativă și solidaritatea au caracterizat românii care au sărit în sprijinul ucrainenilor ce au trecut granița țării noastre în ultimele zile. În aceste vremuri sumbre, continuăm să sprijinim pe toți cei care au nevoie de ajutor. 

Este esențial însă ca sprijinul oferit să țină cont de contextul în care ne aflăm. Rapoartele internaționale ne arată că în zonele de conflict gradul de vulnerabilitate și rata infracționalității cresc semnificativ, inclusiv rata de incidență a oamenilor exploatați și a victimelor traficului de persoane. De aceea trebuie să conștientizăm că fiecare acțiune a noastră este importantă și modul în care sprijinim trebuie să fie unul coordonat și să ia în considerare și potențialele situații periculoase.

Dacă sunteți o organizație, un grup de inițiativă sau o persoană fizică ce intermediază sprijin pentru ucrainenii care s-au refugiat în România, vă lăsăm mai jos 10 sfaturi practice:

 1. Asigurați-vă că refugiații își cunosc drepturile și că au îndeplinit procedura legală de cerere pentru azil pe teritoriul României:
  1. https://dopomoha.ro/ro – aici găsiți informații în limbile română, ucraineană, engleză și rusă. 
  2. LOGS – Grup de Inițiative Sociale are un Call – Center  (pe WhatsApp) pentru informații despre azil  (limba engleză, rusă și ucraineană). +4.0765.861.888 
 2. Asigurați-vă că locațiile unde vor fi cazați refugiații sunt verificate și că există condiții de trai decente. Aveți în vedere faptul că situația din Ucraina este pe perioadă nedeterminată și nevoia de cazare poate fi una pe termen lung. Comunicați constant cu autoritățile și înscrieți-vă în registrul național la  
 3. Luați în considerare nevoia de comunicare în limba ucraineană – mulți dintre cei care vin spre țara noastră sunt persoane care nu vorbesc o altă limbă și de asemenea asigurați-vă că primiți acordul lor pentru orice tip de sprijin pe care îl oferiți/sugerați. Folosiți limbaj accesibil și o limbă pe care o înțeleg bine.
 4. Recunoașteți semnele exploatării și încurajați pe cei cu care intrați în contact să se informeze și ei. Mai multe detalii în limbile română, ucraineană, engleză și rusă aici  – https://dopomoha.ro/ro/fii-in-siguranta
 5. Stabiliți o relație de încredere prin prezentarea voastră/a organizației pe care o reprezentați, descrierea rolului și a tipului de suport oferit. Setați împreună cu persoanele pe care le sprijiniți o parolă de siguranță un cuvânt/ frază simplă ce o pot strecura ușor într-un mesaj sau apel. 
 6. Semnalați orice suspiciune de trafic de persoane la HelpLine ANITP 0800.800.678 (în România) sau la Crisis Textline-ul eLiberare 0757.749.845.
 7. Fiți sensibili la diferențele culturale. Ucrainienii vor avea nevoie de ajutor pentru a se adapta noului context în care se află și pentru a naviga situațiile cu care se vor întâlni în România.
 8. În comunicările publice și postările pe rețelele de socializare țineți cont de importanța păstrării demnității persoanelor pe care le ajutați (acesta se poate face prin a edita pozele astfel încât fețele, în special ale copiilor, să fie blurate, nu le folosiți numele în postări publice etc.). 
 9. Păstrați o comunicare constantă cu autoritățile și căutați modalități de coordonare cu alte grupuri de inițiativă din orașul/zona dumneavoastră pentru a nu dubla eforturile – împreună putem mai mult! Aici regăsiți un ghid despre răspunsurile umanitare. 
 10. Țineți cont de faptul că ucrainenii care au trecut granița spre România au experimentat evenimente traumatice majore, iar efectele acestor traume pot apărea ulterior. Dacă aveți nevoie de sprijin în a gestiona anumite situații, ASproAS – Asociația Asistenților Sociali din România are un Call – Center pentru consiliere socială și psihologică pentru ucraineni care s-au refugiat deja în România +4.0745.139.747.
RELATED ARTICLES

Most Popular