Ce transmiți prin purtarea unui choker? Moda anilor 90 a revenit!

0
4594
ce transmiți prin purtarea un choker

Choker-ul este acel colier strâmt purtat la gât de un număr tot mai mare de doamne și domnișoare. În vara lui 2016, moda chokerelor a revenit timid printre femei, însă în 2017 se pare că chokerul a devenit un accesoriu aproape indispensabil: este imposibil să ieși din casă și să nu vezi cel puțin o fată cu așa ceva la gât.

De ce le poartă fetele? Pentru că dau impresia unui gât mai lung și mai subțire, pentru că sunt la modă, pentru că le scot ținutele din anonimat etc. Însă poate că ar trebui să conteze și ce transmiți prin purtarea unui choker, nu doar plusul estetic pe care îl dă el ținutei tale.

Cum arată?

Gama chokerelor este foarte diversificată:

  • le găsești din piele, din catifea, din plastic sau din material textil;
  • sunt de tip curea sau de tip șiret lung;
  • personalizate cu un accesoriu metalic, cu un pandantiv sau cu dantelă.

ce transmiți prin purtarea unui choker

Dar chokerele nu sunt o invenție modernă. Ar fi interesant să afli cât de vechi sunt aceste accesorii, și, mai ales, ce transmiți prin purtarea unui choker.

Istorie și semnificații

Dacă i-ai arăta bunicii un choker, cu siguranță ar spune că seamănă cu o zgardă pentru câini. Nu e o denumire departe de adevăr, deoarece, deși azi îl numim choker, în trecut aceste coliere chiar au primit denumirea oficială de zgărzi de câini. Dar asta nu e tot!

Iată întreaga istorie a mult purtatelor chokere:

  1. Rol protector în Antichitate

    Primele chokere au fost purtate în urmă cu mii de ani, în zonele Mesopotamiei și Egiptului Antic. Aveau rol protector, femeile acoperind cu bijuterii anumite zone ale corpului precum gâtul, capul, brațele și gleznele. Femeile purtau chokere și pentru că era considerat că le oferă puteri speciale.

2.Omagiu pentru ghilotinați

Chokerele au fost văzute pentru prima dată în 1798, în timpul Revoluției Franceze (sau cel puțin așa se spune). Femeile își strângeau la gât o panglică roșie în semn de omagiu pentru cei ghilotinați. Mai târziu, astfel de coliere morbide erau purtate la petrecerile organizate pentru familiile celor uciși de ghilotină.

3. Emblema prostituatelor

În 1860, trebuia să fii foarte bine informată de ce transmiți prin purtarea unui choker deoarece acesta devine simbolul prostituatelor. Ca dovadă stă pictura Olympia (1863) a lui Edouard Manet, în care este înfățișată o prostituată cu o panglică la gât.

ce transmiți prin purtarea unui choker
Olympia, 1863, Manet

Se pare că asocierea cu femeile de moravuri ușoare nu le-a împiedicat pe doamnele din lumea ”bună” a familiilor regale să poarte și ele chokere. Alexandra, prințesă de Wales (1844-1925), purta astfel de coliere pentru a-și masca o cicatrice de pe gât, influențând moda următorilor 50 de ani. Doamnele bogate ale acelei perioade au preluat obiceiul prințesei de a purta chokere.

4. Abuzuri asupra balerinelor

Există multe picturi de ale lui Degas datând din secolul al XIX-lea care înfățișează balerine cu coliere la gât. Unii susțin că pictorul s-a folosit de acest accesoriu pentru a lungi gâturile modelelor sale, alții că pictorul a vrut să se revolte astfel împotriva abuzurilor financiare și fizice la care erau supuse balerinele acelor vremuri. Oricum, chokerul în asociere cu balerinele are, din nou, conotații negative.

ce transmiți prin purtarea unui choker
Rehearsal, 1879, Degas

5. ”Zgărzi de câini”

Până în 1940, chokerele erau populare în întreaga lume și erau decorate cu catifea, dantelă, perle și diamante. În 1944, o apariție în revista Life Magazine le aduce denumirea de colliers de chien (zgărzi de câini).

6. Moda anilor 90

Celebritățile anilor 90 readuc la viață moda chokerelor. Cel mai popular era cel de tip tatuaj, din plastic, precum cel de mai jos.

ce transmiți prin purtarea unui choker

Multe dintre purtătoarele lui cu siguranță nu îi cunosc istoria, dar, până la urmă, ce mai contează atât timp cât suntem în pas cu moda? Ce transmiți prin purtarea unui choker astăzi nu mai corespunde cu ce ai fi transmis acum câteva decenii sau secole. Probabil de aceea a devenit un must-have al sezonului.

Surse info: vforvintage.ro, pursehuit.ro

Surse foto: wikiart.org, ebay.com