Ce spun organizatorii Câmpulung Film Fest despre desfășurarea festivalului în pandemie?

0
492
Câmpulung Film Fest

Câmpulung Moldovenesc găzduiește, la finalul verii, Câmpulung Film Fest – o inițiativă culturală organizată de Asociația Hasmațuchi în parteneriat cu Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc, ce își propune să fie punctul de întâlnire al publicului bucovinean cu producțiile cinematografice tinere, aparținând spațiului cultural european și internațional.

Particularitatea festivalului este dată de un concept simplu și ingenios, ce presupune, pentru fiecare ediție, proiecția într-o manieră comparativă de filme din câte două țări, una din Europa, cealaltă din afara ei, situate la pol diametral opus din punct de vedere cultural, social și economic față de spațiul local, românesc. Misiunea evenimentului este de a oferi publicului o unealtă spre a dobândi cunoaștere, informații și deschidere către lume.

În prima ediție, din 2016, s-au proiectat filme din Danemarca și India; a doua ediție, Franța și SUA; în cea de-a treia, au fost filme din Ungaria și Israel; a patra ediție, Spania și Maroc, iar a cincea, realizată în contextul pandemiei de COVID-19, a fost o ediție 100% românească, outdoor. O “ediție de acasă”. În luna mai se vor anunța cele 2 țări de anul acesta.

Câmpulung Film Fest va găzdui, anul acesta, prima ediție a competiției de scurtmetraj românesc de la Câmpulung Film Fest, BUZDUGANUL DE AUR.

Sursă foto: Câmpulung Film Fest-Facebook

Aceștia te invită să le trimiți până în data de 10 mai, un scurtmetraj (ficțiune, documentar sau animație), în limba română (sau ești originar din România) care are până în 30 de minute. Sunt acceptate filmele terminate în ultimii 2 ani (începând cu 2019). Scurtmetrajul câștigător va fi premiat în perioada festivalului, 6-20/29 august 2021. Aici link pentru înscriere.

Am luat legătura cu fondatorul și directorul artistic al festivalului Câmpulung Film Fest, Bogdan Stamatin și project managerul, Alin Cuciurean.

Bogdan:

  • Cum v-a venit ideea de a fonda un festival, mai ales ideea pentru conceptul diferit și inovator de care se bucură festivalul?

Îmi place mult de tot cinema-ul. Și când ceva pune stăpânire pe o bună bucată a minții tale, acel ceva ajunge să-ți dicteze, să-ți comande. Aș putea spune deci că cinema-ul m-a obligat să-i ridic un templu, o bisericuță, o sărbătoare, un festival, unde să-l slujesc și să-i propovăduiesc mesajul.

Se întâmpla că era 2016, mă întorsesem de la studii în production design în Danemarca și India, aveam mulți prieteni cineaști în Copenhaga și Ahmedabad, și-am vrut din tot sufletul să arăt lumii cât de talentați și deștepți sunt ei, și ce filme tulburătoare fac.

Acasă, la Câmpulung Moldovenesc, cinematografele erau închise de 20 de ani, așa că nu s-a nimerit un loc mai potrivit pentru inițiativa asta.

Sursă foto: Câmpulung Film Fest-Facebook
  • Ne puteți spune care a fost demersul prin care ați trecut pentru a putea a reuși să-l puneți în practica? Având în vedere că este un concept la nivel internațional.  

Lucrul cel mai important, care mi-a schimbat viața, au fost studiile în străinătate. M-am conectat cu o planetă întreagă de oameni diverși, am devenit curajos și permeabil la culturile lumii. E o legătură care odată formată, faci orice să n-o pierzi. De exemplu, un festival de film internațional. După care e simplu, faci o asociație, aplici pentru fonduri nerambursabile, te explici înapoi comunității din care-ai venit.

  • Ce alte funcții mai sunt în cadrul staff-ului?

Cam toată lumea din echipa CFF lucrează voluntar, așa că funcțiile sunt trecătoare și schimbătoare, în funcție de cine poate veni la treabă. Dar, în principiu, mai mereu avem un coordonator, un programator (al filmelor), un om pe finanțe, altul pe voluntari.

  • Ce impact a avut festivalul asupra orașului? (turistic, economic etc.)

N-am căutat niciodată date legate de beneficiile cuantificabile aduse orașului, sper doar că au existat. Însă, o creștere a calității vieții în timpul verii, la Câmpulung Moldovenesc, sunt sigur că există datorită festivalului.

  • Care a fost ediția dvs. preferată şi de ce?

Iureșul care cuprinde fiecare ediție face ca multe dintre detalii să-mi dispară din memorie. Poate contribuie și faptul că-mi sparg o pereche de ochelari per ediție, de obicei pe la mijloc. De aceea ultima, mereu ultima ediție e cea preferată, pentru că o țin cel mai bine minte. Ultima noastră ediție, din 2020, a fost super relaxată, doar în aer liber, cu câte o proiecție pe seară, fără zarvă.

Sursă foto: Câmpulung Film Fest-Facebook
  • V-ați gândit vreodată să faceţi chiar dvs. o echipă pentru realizarea unui scurtmetraj? Sau, de ce nu, un lungmetraj?

Nu doar că m-am gândit, dar am și realizat câteva, și am încă vreo două în pre-producție. Puteți vedea la www.bogdanstamatin.com. Imposibil să-ți placă filmele fără să te mănânce să faci și tu câteva.

  • În legătură cu concursul, ce așteptări aveți de la scurtmetrajele concurenților?

Aștept să iau pulsul celor mai pătimași realizatori de film români, să simt că-mi crește tensiunea de emoție de la poveștile lor, să dau pe pauză ca să admir niște cadre fabuloase, să simt că evocă ,,acumul” și ,,aiciul” ca nimic altceva pe lume.

  • Cum şi cu ce i-ați putea sfătui pe aceştia?

Curaj, curaj, curaj! Mai bine un film prost dar curajos, decât unul bine făcut dar fără dinți.

  • Mai doriţi să ne transmiteţi ceva?

Trăiască cinemaul, veniți la Câmpulung să ne uităm la filme până dimineață!

Alin:

  • Care este rolul tău în cadrul festivalului?

Rolul meu din festival este de Project Manager, anume mă ocup de partea din spate a festivalului, munca până la festival. De la vorbitul cu parteneri, aplicarea bugetului, coordonarea echipei, ședințe. Tot felul de task-uri care necesită un om care să le lege pe toate la final.

  • Ne puteți dezvălui premiul sau este surpriză?

Premiul este momentan o surpriză, dar ce putem dezvălui momentan este că trofeul va fi chiar un buzdugan, dar nu de aur.

  • Cum s-a desfăşurat ediţia din 2020 având în vedere pandemia și cum ați gestionat situația?

A fost greu din punct de vedere logistic, pentru că am avut mereu grija restricțiilor. Am fost foarte atenți să respectăm toate reglementările pentru ca festivalul să se poată desfășura în siguranță. Efortul depus de echipa de logistică a fost unul imens, deoarece au montat și demontat ecranul și scaunele, au măsurat 2 metri între acestea și apoi le-au dezinfectat. Dar, totuși, comparativ cu celelalte ediții, treaba nu a fost atât de complexă și solicitantă, ci doar obositoare.

Sursă foto: Câmpulung Film Fest-Facebook
  • Ce impact a avut festivalul asupra oraşului? (turistic, economic etc.)

Festivalul a avut un impact imens pentru oraș, mai ales în rândul tinerilor. Câmpulungul era un oraș în care nu se întâmpla mai nimic, iar din momentul în care Câmpulung Film Fest a apărut, totul a început să miște. Toți elevii de liceu abia așteaptă noua ediție, se implică și ajută și ei comunitatea la rândul lor.

  • Care a fost ediția dvs. preferată şi de ce?

Mi-e foarte greu să mă decid asupra unei ediții preferate, pentru că în fiecare ediție apărea ceva nou de care mă apropiam, fie acela un rol nou sau un concept nou al festivalului. Totuși, cred ca ediția a 3-a a fost cea mai marcantă pentru mine, dar și cea mai grea. În acea ediție am fost pentru prima dată în rolul de coordonator al voluntarilor, și a fost un task pe care nu-l așteptam. Mi-a fost foarte greu să învăț cum să coordonez o gașcă de copii, fiecare cu întrebările și ideile proprii. Pe lângă asta, festivalul luase o anvergură mare și tot timpul era ceva în program. Momentul meu preferat a fost când am deschis vechea sinagogă evreiască, după aproape 100 de ani.

Sursă foto: Câmpulung Film Fest-Facebook
Sursă foto: Câmpulung Film Fest-Facebook
  • Ce aşteptări ai de la scurtmetrajele concurenților? Cum şi cu ce i-ai putea sfătui pe aceștia?

Cinematografia românească a fost mereu pe placul meu, pentru că are o transparență dură, care te face să trăiești altcumva filmul. Mă aștept ca scurtmetrajele să fie la fel, un reality-check pe care nu-l așteptai, cu suspans, care să te țină în scaun.

  • Cum şi cu ce i-ai putea sfătui pe aceştia?

Să aibă curajul să se înscrie, pentru că nu au nimic de pierdut. Pe lânga asta, concurenții ale căror scurtmetraje vor fi selectate vor avea ocazia să viziteze Bucovina, un loc minunat, liniștit, în mijlocul naturii. Este o oportunitate nouă pentru regizorii noștri care de multe ori rămân necunoscuți, din păcate. Prin „Buzduganul de Aur” îmi doresc să ajut să promovez arta și cultura în România, începând cu Câmpulungul.

  • Mai doreşti să ne transmiţi ceva?

Vă așteptăm la festival! Fie că sunteți regizori, fie că nu aveți ce face la final de August, Câmpulung Film Fest vă așteaptă. O să trăiți o experiență inedită, într-o zona minunată, cu oameni minunați.