Lucrurile mereu se schimbǎ, niciodatǎ nu poți sǎ spui cǎ te plictisești. Ȋntotdeauna se ivește vreo știre care te scoate din cotidian, care te obligǎ sǎ meditezi la diferite situații mai mult sau mai puțin dificile. Și este bine cǎ se ȋntȃmplǎ ceva nou, ceva diferit ȋn fiecare zi, deoarece ȋn acest fel suntem obligați sǎ ținem pasul cu noutǎțile. Ȋn secolul XXI, secol al vitezei, ar fi fost și ciudat ca noi, oamenii, sǎ fim ȋntr-o stare vegetativǎ. Indiferent cǎ este vorba de lucruri pozitive sau negative, important este cǎ suntem ȋntr-o continuǎ mișcare.

1. Rusia este un actor important ȋn economia romȃneascǎ. Oamenii de afaceri ruși controleazǎ diferite companii din metalurgie și resurse de hidrocarburi (Lukoil, Gazprom, Alro Slatina, Combinatele Mekel). Ȋn 1998, rușii au achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al rafinǎriei Lukoil. Lukoil are un acționariat privat sau cel puțin așa indicǎ informațiile oficiale. Cel mai mare acționar este miliardarul ruso-azer, Vagit Alekperov care deține 20,4%. Al doilea acționar este compania americanǎ ConocoPhilips cu 20%. Compania de stat Gazprom este principalul furnizor extern de gaze al Romȃniei, asigurȃnd o cincime din gazul necesar țǎrii. Gazprom este condusǎ de doi oameni de ȋncredere ai președintelui rus, Vladimir Putin: Alexey Miller și Victor Zubkor. Combinatul de aluminiu Alro Slatina este deținut ȋn proporție de 80% de compania Vimetco, controlatǎ de omul de afaceri rus Vitaly Mashitskyi. Alro Slatina este cel mai mare consumator energetic din Romȃnia, cu o cerere de 8% din piața romȃneascǎ. Asta demonstreazǎ cǎ deși susținem noi, sus și tare, cǎ ne-am desprins de ruși, ȋn 1989, realitatea ne contrazice. De fapt ȋncǎ avem legǎturi cu Rusia, mai mult sau mai puțin vizibile.3333

2. Reședința fostului dictator, Ceaușescu, care este dotatǎ cu robinete de aur, va fi trecutǎ din domeniul public ȋn domeniul privat al statului, operațiune care creeazǎ posibilitatea vȃnzǎrii. S-a ajuns la concluzia cǎ acest imobil nu este folosit destinației legale, ȋn cel mai bun caz existȃnd cȃteva delegații oficiale, pe an, care ȋl utilizeazǎ. Avȃnd ȋn vedere faptul cǎ aceastǎ clǎdire impune costuri foarte mari de ȋntreținere și administrative, varianta ȋnchirierii este exclusǎ. Datele oficiale susțin cǎ Elena Ceaușescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor și a mozaicurilor, avȃnd piscinǎ, solar și saunǎ. Mǎ ȋntreb, oare, unde este egalitatea socialǎ pe care o tot promova regimul ceaușist, ȋn condițiile ȋn care Nicolae Ceaușescu trǎia ȋnconjurat de atȃta lux? Din punctul meu de vedere a fost nedreaptǎ situația ca oamenii sǎ petreacǎ ore ȋntregi la cozi interminabile pentru a-și primi rația de mȃncare, ȋn timp ce liderul lor era la cealaltǎ extremǎ.

3. 112.000 de pǎsǎri au fost sacrificate, ȋn Japonia, de frica gripei aviare. Autoritǎțile japoneze au anunțat cǎ au recurs la aceastǎ mǎsurǎ, ȋn urma semnalǎrii mai multor cazuri de gripǎ aviarǎ. Se pare cǎ proprietarii unor crescǎtorii de pǎsǎri au alertat autoritǎțile deoarece o serie de pǎsǎri au murit subit. Desigur cǎ ne aducem aminte cǎ ne-am confruntat și noi, acum cȃțiva ani, cu o astfel de problemǎ. Probabil cǎ numeroase pǎsǎri au fost sacrificate fǎrǎ sǎ aibǎ tulpina H5 a virusului, ȋnsǎ paza bunǎ trece primejdia rea.

Vǎ doresc o sǎptǎmȃnǎ plǎcutǎ !