Ce se mai intampla in lume

  0
  288

  cinci-militari-nato-au-murit-intr-un-accident-de-elicopter-in-afganistan-111266

  Am mai spus-o, și o repet: sǎ fii informat înseamnă să fii mereu cu un pas ȋnaintea celorlalți. Totuși, ce fel de informație preferi? Una de calitate sau una de prost gust? Ȋn mod normal nu ȋmi place sǎ judec gusturile celorlalți, ȋnsǎ mi se pare revoltǎtor ca un proaspǎt absolvent de liceu, de exemplu, sǎ știe mult mai multe lucruri despre picanteriile showbiz-ului autohton, decȃt despre instituțiile europene. Bacalaureatul, examenul maturitǎții dupǎ cum ȋl numesc unii, le bate la ușǎ. Mǎ ȋntreb, oare, cum vor face ei fațǎ subiectelor, ȋn condițiile ȋn care cultura generalǎ a multor dintre ei lasǎ de dorit? Dar asta este o altǎ discuție, pe care prefer sǎ nu o dezvolt prea mult ȋn acest articol, deoarece scopul meu este altul: sǎ ȋți fac cunoscute, dragǎ cititorule, cele mai importante evenimente ale sǎptǎmȃnii.

  Israel și-a ales cel de-al zecelea președinte. Chiar dacǎ ȋn Israel funcția de președinte este doar una protocolarǎ, consider cǎ acest subiect este de interes, ȋntrucȃt știm cu toții cǎ aceastǎ zonǎ a fost mereu una conflictualǎ. Faptul cǎ au ajuns la un consens, nu este altceva decȃt un lucru ȋmbucurător. Reouven Rivlin ȋi va urma ȋn funcție președintelui ȋn exercițiu, Shimon Peres. Noul președinte a fost ales ȋn urma unui scrutin ȋn douǎ tururi, cu 63 de voturi.

  Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, alături de președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, va gǎzdui reuniunea liderilor religioși de la Bruxelles. Aceasta este cea de-a zecea reuniune, iar tema discutatǎ va purta denumirea de „Viitorul Uniunii Europene”. Subiectele care vor fi atinse se referǎ la evoluțiile sociale actuale din Uniunea Europeanǎ, poziția Europei ȋn lume și rolul religiilor ȋn acest context. Ȋn ordinea de zi se regǎsește un subiect care este cel puțin sensibil: Meriam Ibrahim, o creștinǎ din Sudan, a fost condamnatǎ la moarte pentru apostazie. Ȋn acest sens reprezentanți ai comunitǎților creștinǎ, evreiascǎ, musulmanǎ, hindusǎ, sikh și mormonǎ, vor adopta o declarație comunǎ.

  Cinci militari din cadrul forței NATO au murit ȋn Afganistan. Din pǎcate, comunicatul oficial care a anunțat decesul acestor soldați nu a precizat circumstanțele morții sau naționalitatea lor. Acum cȃteva luni, ȋn aprilie, s-a mai ȋnregistrat un incident similar care s-a soldat cu moartea a cinci militari britanici ȋn urma unui accident de elicopter Lynx, ȋn provincia Kandahar. Kandahar este un bastion al rebelilor talibani din sudul țǎrii. Sunt din ce ȋn ce mai convinsǎ cǎ chiar dacǎ nenumǎrați oameni luptǎ pentru restabilirea pǎcii, acest lucru este imposibil. Mereu ȋn vreun colț al lumii va exista cȃte un conflict care va secera viața unor nevinovați. Este adevǎrat cǎ tacticele diplomatice au evoluat mult, ȋnsǎ nu suficient de mult ȋncȃt sǎ ȋmpiedice absolut toate conflictele. De altfel asta ar fi o utopie.

  O sǎptǎmȃnǎ plǎcutǎ sǎ aveți!