România este o țară cu niște peisaje minunate, peisaje care invită la reverie. Însă, din păcate, din ce în ce mai multe păduri sunt tăiate de către cei care nu văd nimic altceva în fața ochilor decât bani. Cu alte cuvinte interesele financiare sunt mai presus de frumusețea naturii, care în loc să fie conservată, este distrusă pe zi ce trece.

Acum, când scriu acest articol, îmi vin în minte două povești care pe cât de triste, tot pe atât de adevărate sunt.

Prima mi-a fost relatată de către o cunoștință care a avut ocazia să petreacă câteva zile într-o zonă montană. Privea cu uimire la nenumăratele mașini de mare tonaj care traversau localitatea, bineînțeles toate încărcate cu lemne. Un convoi ce părea fără sfârșit, un spectacol macabru care a durat zeci de minute…Mă întreb câți copaci or fi fost sacrificați, câte animale au rămas fără adăpost? Probabil că cei care închid ochii la asemenea abuzuri, ori nu își dau seama de nenumăratele efecte negative ale defrișării în masă, ori nu le pasă pur și simplu. Localnicii de acolo au recunoscut că zilnic trec prin sat asemenea încărcături, fără ca nimeni să îi oprească.

În ceea ce privește a doua întâmplare, ei bine, chiar dacă s-a petrecut acum multă vreme, pe când aveam 10-11 ani, încă mai țin minte dezastrul care s-a abătut asupra unei păduri care a fost defrișată în totalitate. În apropierea satului bunicilor mei, o pădure, proprietate privată a locuitorilor din zonă, a fost distrusă în doar câteva zile. Îmi aduc aminte și acum faptul că la acea vreme tot satul era într-o mare forfotă, toată lumea care dispunea de un mijloc de transport se deplasa în locul cu pricina, revenind încărcat cu lemne. Lucrurile au scăpat atât de rău de sub control, încât nimeni nu se mai putea opune acelei defrișări masive.

Nici măcar în ziua de azi terenul nu a fost reîmpădurit. Actualmente locul este pustiu, ieșind răzleț câțiva pui de copaci. Ceea ce nu am foarte clar în minte, este prezența autorităților. Unde or fi fost și de ce nu or fi intervenit? Să fiu sinceră nu îmi aduc aminte să fi fost cineva drastic sancționat pentru ceea ce s-a întâmplat, sau poate mă înșel eu, deși mă îndoiesc de asta. Într-o comunitate mică, de la țară, este cam greu să nu se afle genul acesta de lucruri.

Situația oficială în cifre este destul de sumbră pentru România. În perioada imediat următoare căderii regimului ceaușist, și până în 2011 au fost defrișate aproximativ 366 000 de hectare de pădure, atât din domeniul statului cât și din domeniul privat. Un studiu realizat de Greenpace relevă faptul că în fiecare oră se defrișează aproximativ trei hectare de pădure, costurile de reîmpădurire fiind enorme : aproximativ 700 de hectare de reîmpădurire vor face o gaură în bugetul autorităților de trei milioane de euro.

Efectele defrișărilor sunt devastatoare și din păcate acestea sunt resimțite în viața de zi cu zi: alunecări de teren, inundații, colmatarea cursurilor de apă, precum și secetă. Despre pădure se mai spune că este plămânul verde al planetei, dar se pare că acest lucru nu contează prea mult pentru unii. Cu cât suntem înconjurați de mai multă pădure, cu atât aerul pe care îl respirăm este mai sănătos.

sursa foto: Facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here