Ce preferă doamnele: viața de familie sau cariera?

0
506

O întrebare al cărei răspuns este din ce în ce mai dificil având în vedere că trăim într-o societate care s-a schimbat extrem de mult. Acum câțiva zeci de ani această dilemă nu exista. Lucrurile erau mult mai simple: bărbatul trebuia să lucreze pentru a asigura venitul familiei, iar femeia să se dedice activităților casnice.

În ziua de astăzi, din fericire, nu mai există asemenea idei preconcepute, însă la acea vreme așa era firesc să se întâmple. Societatea a evoluat, la fel și statutul femeii. Dar cu toate astea încă mai există multe cazuri în care femeile preferă să renunțe la a fi independente financiar, în schimbul comodității de a sta acasă. Dar să fie chiar așa de roz, oare, viața pentru ele?

Conform datelor Institutului Național de Statistică, în primul trimestru al anului 2010 aproximativ 1 358 340 reprezintă numărul femeilor care sunt casnice. Aproximativ 45% dintre acestea provin din mediul urban. Un număr destul de mare, nu-i așa?

De multe ori am citit în diverse grupuri postări ale unor doamne care spuneau că au renunțat la posibilitatea de a avea o carieră în favoarea unei vieți de familie. Însă nu după mult timp am citit anunțuri ale acelorași doamne care erau în căutarea unui job în domeniul curățeniei.

Nu spun că viața de familie trebuie neglijată, însă poate ceva măsuri de precauție nu ar strica înainte de a lua această decizie atât de radicală, înainte de a lua decizia de a renunța la independența financiară. În fond, fiecare are dreptul de a alege viața pe care vrea să o trăiască, dar un lucru este sigur: riscuri există, oricare ar fi decizia. Trebuie doar cântărite și puse în balanță prioritățile.

Între statutul de casnică și violența domestică există o strânsă legătură. Din păcate, din cauza lipsei de resurse financiare o bună parte din femeile maltratate aleg să rămână aproape de agresorul lor. La ora actuală șase din zece femei din România sunt victimele violenței conjugale. Nu spun că în cazurile în care femeile au o carieră de succes nu există riscul de a deveni o victimă a violenței, însă în acele cazuri studiile arată că probabilitatea de a pune capăt unei căsnicii violente este mult mai mare, întrucât situația financiară nu constituie un impediment.

Pe de altă parte, valorile tradiționale dispar încet, încet, astfel încât familia ajunge pe ultimul plan. Din ce în ce mai puține doamne aleg să își întemeieze o familie. O asemenea decizie dăunează grav asupra demografiei. Printre factorii care au contribuit la scăderea natalității se pot enumera emanciparea femeii și participarea ei la diverse activități economice, creșterea duratei și nivelului educației ori slăbirea influenței normelor culturale. Conform statisticilor în ceea ce privește rata fertilității, indicatorul se află în jurul valorii de 1,3 copii/femeie începând cu anul 2000 comparativ cu indicatorul 3,7 în anii 1970.

Cu alte cuvinte orice decizie s-ar lua, există deopotrivă avantaje și dezavantaje. Totul ține de prioritățile fiecăruia, de preferințele fiecăruia, preferințe care de altfel nu trebuie judecate.

sursa foto: copilul.ro