Ce poți face anul acesta la Noaptea Muzeelor în București?

0
134
Noaptea Muzeelor
Sursă foto: Pexels

Acest articol a fost scris de Laura, de la Flori din călimară.

Anul acesta, în contextul pandemiei, Noaptea Muzeelor se va desfășura într-un cadru mai flexibil: muzeele vor putea fi vizitate până la ora 21, însă e posibil ca evenimentul să nu poată avea loc fizic, în funcție de evoluția cazurilor și de impunerea măsurilor oficiale. E de luat în calcul că evenimentele pot suferi modificări, ele pot să se mute în online, sau pot fi anulate.

Noaptea Muzeelor va avea loc în acest weekend, pe 14 noiembrie, o dată cu care nu suntem obișnuiți. A fost amânat din mai până acum, din motive legate de pandemie.

Cum va arăta Noaptea Muzeelor 2020 în online?

Totuși, este sigur că evenimentul se va derula în online. Există două proiecte, în acest sens:

  • Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti.

Este un proiect ce își propune redifuzarea a două sezoane de filme documentare de scurt-metraj despre muzee ale organizației. Muzeele vor fi redescoperite printr-o serie de povești originale și mai puțin cunoscute.

  • Animații, puzzle, investigații…Vino si joacă-te cu colecțiile la muzeu!

Acest proiect reunește 8 producții digitale ce aparțin unor elevi de la diferite școli, licee și palate ale copiilor din țară. Intenția este valorificarea unor colecții din muzee, printr-o perspectivă mai originală.

La ce muzee aleg să merg în acest an în București?

  • Muzeul Național al Literaturii Române din București

Muzeul se află pe strada Nicolae Crețulescu, 8 și evenimentul are loc în intervalul orar 17:00-20:00.

Personal, sunt foarte pasionată de literatură, iar evenimentul acesta este un prilej să descopăr lucruri noi. Abia aștept să mă las purtată într-o lume magică formată din cărți, manuscrise și obiecte aparținând unor scriitori români. Mai cu seamă că se apropie și 1 decembrie, literatura română merită să fie revalorificată și scoasă la lumină. Nu am vizitat niciodată muzeul și evenimentele de anul acesta mă fac foarte curioasă să-l descopăr.

Anul acesta, va avea loc evenimentul Duet-performance care deja mă entuziasmează: la fiecare etaj, un actor și un scriitor sau doi actori vor citi și vor interpreta fragmente din literatura română, iar vizitatorii se pot implica, ghicind numele autorilor și ale operelor. Nora Iuga, Doina Ruști, Ionuț Chivu sunt doar câțiva dintre invitații de seamă.

De asemenea, poți descărca aplicația MNLR din Google Play pentru a vizita muzeul, ascultând ghidul ce surprinde diferite povești legate de scriitori și opere. Totodată, poți accesa diferite fragmente sau chiar înregistrări ale vocilor autorilor.

  • Qreator by IQOS și Mobius Gallery

Qreator by IQOS se află pe strada Aviatorilor 8A, pe Calea Victoriei, iar Mobius Gallery, pe Dumbrava Roșie, 18. Ambele pot fi vizitate între orele 18:00-21:00

În ambele locații poți vedea expoziția de artă contemporană aparținând artiștilor Roman Tolici și Andrei Gamart. La Mobius Gallery, poți admira varianta originală a lucrărilor, iar la Qreator by IQOS, vei rămâne uimit de operele care prind viață, acestea fiind animate, redându-ne o perspectivă cu totul inedită asupra felului în care este percepută arta.

  • Made in RO: muzeu pop-up de publicitate și branduri românești

Găsești acest loc la Galeria Senat, la Combinatul Fondului Plastic, nr. 29 și poți vizita muzeul între orele 12:00-20:00.

Inițial un spațiu industrial, Made in RO este acum un muzeu de publicitate și branduri românești și mi se pare foarte interesant că poți descoperi aici ambalaje, afișe, materiale grafice, propagandă politică, postere, machete, ziare și reviste cu reclame, produse casnice, cosmetice, jucării, textile, electronice și electrocasnice, clipuri TV, etc. ale unor vremuri trecute.

Mă atrage faptul că au fost reunite atâtea obiecte care sunt dovada trecutului nostru, al preferințelor românilor și totodată, putem face o paralelă cu prezentul, cu felul în care a evoluat societatea noastră. E un fel de Google Trends plasat într-un muzeu.

Vino și tu la Noaptea Muzeelor 2020!

În concluzie, deși organizarea este mai atipică, este de lăudat felul în care s-a făcut mobilizarea pentru ca Noaptea Muzeelor 2020 să aibă loc. Sunt sigură că dacă respectăm regulile și recomandările, va fi un eveniment de succes, la care eu una, abia aștept să merg.

*Pentru detalii, urmăriți pagina oficială a evenimentului.

Sursă imagine:

Pexels