Ce obiectiv a avut vizita Papei în România?

0
238
Ce obiectiv a avut vizita Papei în România?

DESFĂȘURAREA EVENIMENTULUI

Prima zi pe pământ românesc a Papei Francisc a fost marcată de momente cu încărcătură simbolică şi istorică. Sfântul Părinte a fost primit de preşedintele României şi a avut o întrevedere cu premierul. A vizitat, apoi, Palatul Patriarhal, unde a avut o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a ţinut un discurs la Catedrala Naţională, şi a rostit, în limba latină, rugăciunea „Tatăl Nostru”. El a ţinut slujba la catedrala catolică Sfântul Iosif şi a salutat zecile de mii de oameni dornici să-l vadă.

În a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc a oficiat, sâmbătă, o Liturghie Pontificală la sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, într-o zonă din estul Transilvaniei locuită în majoritate de etnici maghiari și unde are loc, anual, cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

La Blaj, Papa Francisc s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai comunităţii rome căreia i-a cerut iertare, în numele Bisericii, pentru discriminarea şi segregarea din istorie. Această vizită istorică a avut loc la 20 de ani după cea făcută de Papa Ioan Paul al II-lea, prima a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.  „Mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine!, a spus Suveranul Pontif, la finalul celor trei zile în România.

  • Ce obiectiv a avut vizita Papei în România?

Vizita papei Francisc în Romania a avut ca obiectiv major beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici uciși de regimul comunist din România.

Așadar, recunoaște martirajul prelaților care au fost arestați, torturați, închiși, înfometați – unii dintre ei au murit în temniță, alții după eliberare, în urma suferințelor provocate de detenția inumană, iar inuman înseamnă aici înfometare, negarea dreptului la asistența medicală și tortura – de autoritățile statului comunist înseamna, în mod direct, a admite caracterul criminal al regimului comunist.

Mesajul Papei 

În discursul ţinut în faţa autorităţilor române, Papa Francisc vorbeşte despre fenomenul emigraţiei, „care a implicat milioane de persoane care şi-au lăsat casa şi patria pentru a căuta noi oportunităţi de muncă şi viaţă demnă. 

„Aduc un omagiu sacrificiilor multor fii şi fiice din România care, prin cultura, patrimoniul de valori și munca lor îmbogăţesc ţările în care au emigrat, şi, cu rezultat efortului lor, îşi ajută familiile rămase în ţară”, a subliniat Papa.

Papa Francisc a lansat un apel „de a nu ceda în faţa seducţiilor” unei „culturi individualiste”, probabil nu atât de ideologică precum în vremurile persecuţiei ateiste, dar „mai persuasivă şi nu mai puţin materialistă”. Papa face un apel puternic de a construi o societate incluzivă, care să nu urmeze ceea ce impune „puterea agresivă a centrelor financiare mari”

Mediatizarea evenimetului. Cum s-a mediatizat în presă venirea Papei

„Vizita Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, în perioada 31 mai – 2 iunie a.c., reprezintă un moment istoric, pe care televiziunea publică îl va mediatiza la cele mai înalte standarde”, se afirmă cu justificată satisfacție în articolul amintit. În această perspectivă, „TVR va desfăşura forţe tehnice şi umane impresionante pentru a reda fiecare etapă a vizitei Suveranului Pontif – de la București la Iași, la Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc și pe Câmpia Libertății de la Blaj”.

În acest sens, „105 camere de filmare pregătite pentru transmisiuni în direct, 54 de camere individuale cu transmisiune GSM, 11 Care de transmisiuni, 15 DSNG-uri, cel mai modern studio de emisie al TVR și peste 1.000 de profesionişti de televiziune vor acoperi live cele trei zile ale vizitei de stat, pastorale și ecumenice ale Papei Francisc”.

Una dintre cele mai importante etape ale vizitei Papei Francisc în România”, se subliniază în articol, va fi la Blaj, pe 2 iunie, acolo unde va oficia Sfânta Liturghie cu beatificarea a șapte dintre episcopii greco-catolici martiri. Evenimentul difuzat exclusiv de TVR va fi transmis în 200 de țări, inclusiv la CTV (Centro Televisivo Vaticano – televiziunea Vaticanului)/”

Evenimentul generează și o premieră semnificativă: „în timpul transmisiilor din cele trei zile ale vizitei Papei Francisc, TVR va asigura subtitrarea în limba română a slujbelor și a discursurilor Suveranului Pontif”.

Nu mai puțin relevantă este și campania „Să mergem împreună! Papa Francisc în România”, desfășurată de TVR în perioada premergătoare vizitei, începând de luni, 6 mai. Programele speciale includ reportaje, ştiri, documentare și alte emisiuni marcând importanţa acestui eveniment. În perioada 31 mai – 2 iunie, telespectatorii vor putea urmări la TVR atât transmiunile în direct legate de vizita Papei Francisc, cât şi filme, documentare şi reportaje despre Sanctitatea Sa.

Atitudinea jurnaliștilor 

„Papa Francisc vorbește foarte des despre cultura ieșirii în întâmpinare. Aici, la Blaj, a demonstrat că nu sunt doar vorbe și discursuri. Papa face ceea ce spune. Vizita în cartierul romilor demonstrează asta. Papa Francisc a fost în stare să-i sensibilizeze nu doar pe catolicii săi. Am văzut o minunată atmosferă de ospitalitate, oamenii au vrut să îl vadă și să audă cât mai mult din mesajele Papei, care chiar au avut un conținut relevant. Beatificarea episcopilor martiri greco-catolici este un eveniment cu adevărat istoric: realizăm acum că, în ciuda intenției regimului comunist de a aboli această biserică, supraviețuirea ei a fost un miracol. Nimeni nu și-ar fi putut imagina, în perioada represiunilor, că, într-o zi, Papa va veni aici, la ei acasă, să le beatifice martirii” a relatat jurnalistul Paolo Fucili de la televiziunea catolică TV2000.

„Au fost trei zile în care mi-am îngăduit mai mult decât oricând să las la vedere omul, profesionistul a intervenit doar atunci când deveneam un pic prea emoțională și exista riscul să izbucnesc în plâns. Impresia cea mai puternică este că tânjim toți în țara asta după mângâiere, după o vorbă bună și după recunoaștere. După mulți ani în care ne-am oglindit unii altora mai degrabă ce e mai rău în fiecare dintre noi, Papa Francisc a venit și ne-a așezat în față oglinda aia în care în sfârșit ne-am văzut buni și demni de respect. Episcopul Romei ne-a vorbit despre noi cum nu o mai făcuse nimeni de prea mult timp, iar asta a înmuiat inimile multor români” a relatat Sanda Nicola, jurnalist Digi24.

Plecarea Papei 

Papa Francisc a afirmat duminică, după cele trei zile petrecute în România, că pleacă „îmbogăţit”, deoarece va lua cu el locuri, momente şi, mai ales, chipuri ale celor pe care i-a întâlnit.

  • „Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine!”, a spus Suveranul Pontif, la Blaj.

Timp de trei zile, sute de mii de oameni au participat la evenimentele publice organizate în Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj, de multe ori înfruntând cu stoicism vremea nu tocmai prielnică.

MOMENTUL CULMINANT  al vizitei l-a reprezentat ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri torturaţi şi prigoniţi de regimul comunist, care s-a desfăşurat pe Câmpia Libertăţii de la Blaj.

„Dragi fraţi şi surori, chiar şi astăzi reapar noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase. Colonizările ideologice dispreţuiesc valoarea persoanei, a vieții, a căsătoriei și a familiei (…) şi dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee, ca și cele din trecut, în mod deosebit tinerilor noştri şi copiilor, lăsându-i fără rădăcini din care să poată creşte”, a spus Papa Francisc în predica ţinută în faţa a peste 100.000 de pelerini pe Câmpia Libertăţii.

     Ce obiectiv a avut vizita Papei în România?

Vizita papei Francisc în România a avut ca obiectiv major beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici uciși de regimul comunist din România.

   De ce a fost numit un moment istoric?

Papa Francisc a adus un omagiu sacrificiului fiilor şi fiicelor României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor şi al muncii lor, îmbogăţesc ţările în care au emigrat, iar prin roadele eforturilor lor, îşi ajută familiile rămase în patrie. Spre deosebire de vizita pastorală din 1999 a papei Ioan Paul al II-lea, care a avut un caracter primordial ecumenic, beneficiind, pe lângă invitaţia autorităţilor de stat şi de invitaţia Bisericii Ortodoxe Române, Papa Francisc a venit în România la invitaţia preşedintelui şi a Bisericii Catolice din România. Iar prin celebrări liturgice, vizita a fost orientată pastoral, în primul rând, spre credincioşii catolici.