Ce nu stiai despre vise

  0
  1187

  vise

  Visul este unul dintre marile mistere ale corpului uman, un fenomen în privința căruia nu s-a găsit nicio explicație științifică pe deplin convingătoare. Oamenii de ştiință cred că visul este produsul subconştientului, însă unele vise nu pot fi explicate exclusiv aşa.

  Visele sunt de tot felul: unele par foarte reale, altele ireale, pe unele nu ți le amintești deloc, altele îți pot rămâne în cap toată ziua. Nu numai factorii externi ne influențează visele, ci și felul în care adormim: nervoși, relaxați, plângând sau zâmbind.

  Iată câteva aspecte uimitoare ale viselor.

   1.Orbii pot visa

  Oamenii care s-au născut orbi nu visează imagini, dar au vise în care sunt implicate alte simţuri, precum sunetul, mirosul, atingerea sau gustul. Oamenii care au devenit orbi după naștere pot vedea imagini în visele lor.

   2.Uităm aproximativ 90% din vise

  La cinci minute de la trezire, deja uităm jumatate din ce am visat. În zece minute, sunt uitate 90% din vise.

   3.Toată lumea visează

  Orice ființă umană visează (mai puțin în cazul anumitor dereglări sau probleme medicale), însă bărbații și femeile visează diferit. Barbații tind să viseze mai degrabă alți bărbați, în timp ce femeile visează în egală masură despre ambele sexe.

   4.Visăm doar ceea ce cunoaștem

  În visele noastre apar adesea străini, care însă nu sunt inventați. Creierul își amintește oameni și chipuri reale pe care le-am întâlnit, iar visele noastre sunt compuse din idei pe care le-am mai auzit, noțiuni despre care am învățat și lucruri pe care le-am văzut, combinate uneori în cele mai ciudate „rețete”. Aşadar, criminalul din visul tău s-ar putea să fie tipul de la benzinărie care alimenta maşina lui tata, pe vremea când erai copil.

   5.Nu toţi visăm în culori

  Aproximativ 12% din oameni visează doar alb-negru. Restul de 88% din oameni visează în culori.

   6.Fumătorii care s-au lasat au vise mult mai intense decat cei care nu au fumat deloc

  Conform unui studiu efectuat de Journal of Abnormal Psychology, fumătorii care au avut acest viciu pentru mult timp și s-au lăsat susțin că au vise mai intense decât înainte. Aceștia au aproximativ un vis din patru despre fumat. Visul presupune că se văd fumând și simt emoții negative, vină și panică.

   7.Suntem paralizaţi când dormim

  Corpul uman este paralizat în timpul somnului, pentru a împiedica mușchii să realizeze mișcările pe care le visăm. Atunci când se secretă hormonul care induce somnul, se paralizează și mușchii pentru a preveni somnambulismul. Se mai intamplă însă, să avem spasme în somn, adică mici scăpări ale corpului în reglarea somnului sau manifestări în etapa REM(Rapid Eye Movement) a visului.

   8.Visele nu înseamnă la propriu ceea ce visăm

  Dacă visezi despre un anumit aspect, de cele mai multe ori visul nu are legătură cu acesta, visele manifestându-se în tot felul de simboluri. Inconștientul face alegorii și comparații între real și ideea pe care o naște el.

   9.Stimulii externi invadează visul

  Este o experiență pe care mulți dintre noi am trăit-o: un sunet din realitate este perceput și integrat în vis. La fel se întâmplă și atunci când ne este sete și visăm că bem apă tot timpul, iar visul nu încetează până nu ne trezim să bem un pahar real de apă.

   10.Visele previn psihoza

  Într-un studiu despre somn, subiecții care au fost treziți la începutul visului, dar au fost lăsați să doarmă mai departe cele 8 ore, au manifestat greutate în concentrare, iritabilitate, halucinații și semne de psihoză după numai trei zile.

  Sursă: Listverse.com

  Sursă foto: realitatea.net