Ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat?

0
105
Ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat?

Dacă am fi onești, am admite cu toții că BAC-ul ne sperie. Totuși, nu ar trebui să ne simțim jenați de asta. În fond, este normal să avem emoții în preajma unui asemenea test al vieții, mai ales când nu există nicio certitudine în legătură cu ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat.

Ne simțim oare maturi să îl susținem? Probabil că da, de vreme ce alegem să ne înscriem, în mare parte, pentru a-l da în anul în care și terminăm liceul. Suntem oare destul de descurcăreți încât să îl și luăm? Răspunsul poate fluctua în funcție de rezultatele înregistrate în fiecare promoție. Îl tratăm oare cu seriozitate? Ei bine, aici poți găsi pe atât de multe răspunsuri pe cât de mulți liceeni există.

Poți învăța ceva din experiența examenului? Sigur că da. Și, cum probele scrise vin cu pași foarte repezi, m-am gândit să îți fac o listă cu ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat.

  • Este bine să te gândești la aspectele pe care le stăpânești

La Bacalaureat chiar nu contează dacă ești tocilar, deștept, mediocru sau slab. E mult mai important să te gândești cum să te descurci.

Ce înseamnă asta? Trebuie să cântărești bine prin ce încercări ai vrea să treci când te afli față în față cu proba la alegere. Sau ce scrii la celelalte două (sau trei, în caz că ai și o altă limbă maternă pe cap), unde norocul poate să nu îți surâdă, iar capacitatea de acțiune este limitată.

  • Jena vine o dată cu făcutul de râs

Da, e amuzant să citești perlele care apar în fiecare an. Însă nu e deloc distractiv să știi că poți fi autorul uneia dintre ele. Mai ales când nu ești expert în autoironie sau când îți pasă de rezultate mai mult decât lași să se înțeleagă.

Sfatul meu? Dacă nu știi ceva, abține-te de la a scrie o tâmpenie pe foaia de examen. Poate așa vei putea evita aberațiile de tipul celor înregistrate anul trecut la proba de Limba și literatura română. Atunci, mai mulți absolvenți au considerat că Moromeții este un roman interbelic.

  • Ai face bine să nu te gândești să copiezi sau să ceri răspunsuri de la alții

Ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat? Ideea că nu e bine să copiezi. Bineînțeles, asta în caz că n-o știai până atunci.

Dacă în liceu mai puteai înșela vigilența cadrelor didactice……acum nu mai ai șanse să o faci. Sau nu ar mai trebui să o poți face, că nu te mai iartă nimeni. Profesorii care te supraveghează pe tine și pe colegii tăi sunt figuri necunoscute, care nu îți iau în calcul potențialul și nu au de ce să te ierte pentru greșeli.

Ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat

Și nu, nu o să poți reuși să profiți de bunăvoința celor din alte bănci. Șoptitul tău continuu o să li se pară deranjant, iar ei vor dori să îți întoarcă spatele. Asta, în mod ideal.

  • Picarea BAC-ului nu e o tragedie

Eșecul la Bacalaureat poate fi ori din vina corectorilor, ori din lipsa ta de efort. Prima se poate rezolva ușor, prin contestații, dar a doua ține de tine sau de cunoștiințele și capacitățile tale.

Ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat

Crezi că te vei afla în această situație în această vară? Motivează-te ca să treci cu bine peste ea la toamnă. Ți-e teamă de cei care se vor uita pe foi sau că ai scris prostii, deși ai abordat cam tot ce era nevoie pe subiectele date? Atunci ieși din starea de paranoia și nu te mai gândi la ceea ce ai făcut.

  • Atmosfera nu se va schimba la facultate

Sunt sigură că ai auzit ideea cum că examenele de la facultate sunt la fel de grele ca BAC-ul. Ea nu e greșită, însă nu cred că experiența educației se poate schimba total în învățământul superior.

De ce? Păi și la început de liceu, și de facultate, dai de oameni noi. Și de materii mai mult sau mai puțin complexe. Și de profesori mai mult sau mai puțin suportabili. Și de colegi care sunt interesați doar de sfântul 5.

Ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat

Singurele lucruri care diferă sunt bugetul și presiunea. Dacă nu vei avea bani pentru toate cheltuielile noi și vei simți nevoia de a nu mai depinde de alții, nu vei dormi liniștit până nu îți vei găsi o slujbă. Vei mai putea avea parte, ocazional, și de mutarea într-un alt oraș sau chiar altă țară, fapt ce presupune adaptarea la o nouă casă.

Dar tu? Tu ai idee ce înveți din experiența examenului de Bacalaureat?

surse foto: coachultau.ro, mediafax.ro, b365.ro, studentiq.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.