Zero waste este un nou trend, devenit stil de viață, adoptat de tot mai multe persoane din mai multe generații, dar preponderent de generația Z. Ziceam acum ceva luni cum poți duce o viață sustenabilă. Dar care e diferența dintre sustenabil și zero waste?
Zero waste înseamnă o reducere a consumului și a gunoaielor care sfârșesc în ape și în incineratoare și cresc poluarea. Cel mai mare avantaj al acestui nou stil de viață e că adepții lui sunt mai fericiți, după cum spun diverse studii. Nu deții și nu cumperi decât lucruri și alimente de care ai nevoie. Mănânci mai natural și poți să compostezi ca apoi să îți crești plante, dar, mai important, contribui la reducerea poluării.
Principiile vieții zero waste sunt simple și nu trebuie făcute perfect de 10 oameni, ci imperfect de cât mai mulți. Adoptând acest stil de viață vei economisi destul de mult în fiecare lună și vei fi din ce în ce mai sănătos în timp ce ajuți planeta să se regenereze.
- Înlocuiește produsele de unică folosință
Ceea ce pare ca o investiție uriașă la început, te va scuti de mulți bani aruncați în următoarele luni. Achiziționează o pungă de cumpărături de bumbac sau alt material reciclabil și folosește-o mereu la cumpărături. Cumpără un pahar de cafea reutilizabil pe care să îl folosești când mergi la cafenele precum Starbucks (unde primești chiar 1 leu reducere dacă vii cu paharul tău) și un pai din metal sau din plastic tare pe care îl poți reutiliza până ce se uzează.
Ca să eviți să arunci furculițele și cuțitele din plastic, poți să ai în geantă un chit de tacâmuri de lemn sau de plastic biodegrabil în termen scurt dacă ești genul de persoană care mănâncă des în oraș. Și, mai ales, schimbă periuța de dinți din plastic pe una din lemn de bambus și dacă folosești o lamă de ras de unică folosință pentru epilare, schimb-o cu o safety razor.
Plasticul aflat în toate lucrurile pe care le folosim zilnic, de la paie, până la capacele paharelor de cafea, ajunge în cantități industriale în oceane. Conform Ocean Conservancy, peste 8 milioane de tone de plastic ajung anual în oceane și afectează peste 700 de specii de animale. Dacă fiecare dintre noi ar contribui la reducerea acestui număr, am putea curăța oceanele și salva viața marină în doar câțiva ani. Orice persoană care contribuie contează. (sursă: https://oceanconservancy.org/trash-free-seas/plastics-in-the-ocean/)
- Nu cumpăra ce nu ai nevoie
Asta e o regulă general valabilă, poate chiar pasată de la părinți la copii, prin clasicul „Nu îți cumpăr hamburger că avem mâncare acasă”. Dar, într-adevăr, după multe studii realizate de specialiști s-a constat că oamenii cumpără în exces orice, mai mult decât au nevoie și apoi aruncă pentru că se strică.
Chiar dacă sună tentant să cumperi zece banane când ai nevoie doar de cinci doar fiindcă sunt la reducere, nu vei fi mai fericit. Ba poate chiar dimpotrivă, nu vei avea timp să le mănânci și o să le arunci pentru că se strică înainte să apuci să le mănânci. Iar același lucru se aplică la orice, nu doar la mâncare. Chiar ai nevoie de bibelouri în casă sau de două televizoare pe care nu le deschizi niciodată doar pentru că ai două dormitoare? Dacă vrei să faci zero waste, răspunsul e NU.
- Hainele second-hand nu mai sunt de mult o rușine
Goana de a te îmbrăca în stilul tău unic e mare. Și ce loc mai bun decât un second hand? Hainele de acolo au fost deja purtate dar încă arată bine, din moment ce au ajuns într-un magazin. Un tricou pe care îl cumperi din mall costă planeta cam 2700 de litri de apă iar producția are loc în masă. Cât înseamnă asta dacă într-un magazin sunt 30 de tricouri pe mărimi de la XS la XXL? Nu ezita să cumperi second hand. Nu doar că vei purta haine unice, dar o să ieși de trei-patru ori mai ieftin decât ai face-o în mod normal. Zero waste for the win!
- Cumpără-ți mâncarea cât mai organic posibil
Asta înseamnă că în loc să te duci să dai 6 lei pe un kg de roșii din supermarket, mergi la piață și dai 3 lei: faci un agricultor fericit și mănânci local și sănătos. Mâncarea organică e un lux în societatea în care toate plantațiile sunt tratate cu pesticide. Piețele, în schimb, au de obicei agricultori români și o varietate din care să alegi. Dacă ai una aproape de tine nu ezita să îi faci o vizită. Și pe lângă sănătate ai și beneficiul de a veni cu propriile tale punguțe ca să nu mai fii nevoit să iei pungi de plastic de care nu ai nevoie.
- Nu consuma hârtie dacă nu e necesar
Trăim într-o eră aproape sută la sută digitală. Dacă încă mai ai facturi care îți vin printate în cutia poștale, renunță la ele și treci în online. Reduci semnificativ consumul de hârtie și știi mereu ce și cum plătești. De asemenea, poți cere să nu ți se mai dea bon pentru că hârtia pe care e printat este nereciclabilă. Cursurile de la facultate se găsesc cu siguranță și în versiuni PDF, deci nu e nevoie să le printezi. Transferurile de bani se fac ușor și rapid în aplicații, așa că nu mai trebuie să mergi la bancă și să iei chitanță sau bonuri. Nu e necesar să consumi hârtie dacă nu ai strictă nevoie de asta.
- Folosește produse de curățat și de spălat eco-friendly
Există săpun solid de față și de corp, dar și șampon solid care curăță părul în profunzime și e împachetat în hârtie, nu în plastic. Tindem să aruncăm zeci de lei pe aceste produse care ne-ar putea costa în realitate foarte puțin dacă am fi dispuși să le schimbăm. De asemenea, ne putem face proprii detergenți de vase, de rufe sau de curățat geamurile și praful care au același efect, dacă nu chiar mai bun, și nu produc atâta risipă ca produsele din comerț.
Stilul de viață zero waste este ușor, dar necesită puțin timp de acomodare. Este bine să încercăm să îl adoptăm, chiar dacă treptat și în pași mici. Pe termen lung să devii un consumator zero waste te va face să te simți mai împlinit. Youtube-ul este plin de astfel de persoane și de multe alte tips&tricks ca să reduci risipa. Iar dacă vrei mai multe idei despre zero waste, poți urmări pe Instagram aceste două pagini românești care vorbesc despre zero waste și o viață mai eco friendly, fără plastic. Tu ai adopta zero waste-ul?