Înscrierile pentru următorii „Delegați de tineret ai României la ONU” s-au încheiat pe data de 5 august. Privind în retrospectivă, termenul pare unul destul de pompos, dar noi, echipa IQool, am încercat să intrăm în ,,culisele” acestei funcții și să vă oferim o imagine atotcuprinzătoare asupra acestei responsabilități. Astfel, am ajuns să îl cunoștem pe Luca Ciubotaru, reprezentantul României la ONU din perioada 2014/2015, o persoană cu o vastă implicare în proiectele legate de tineret, care a dorit să ne împărtășească, cu drag, din experiența avută și să încurajeze noua generaţie să ia parte la schimbare.
1. Ce a însemnat pentru tine mandatul „Delegat de Tineret la Națiunile Unite”?
Pe planul dezvoltării personale, pot să afirm că a fost un an mult peste așteptări. Interacțiunea cu câțiva mii de tineri, studiul problemelor lor, dar și găsirea de soluții, mi-au dezvoltat numeroase abilități, de la cele de organizare și planificare, până la cele sociale. Mi-au consolidat cunoștințele de limbi străine (engleză și franceză) și m-au făcut să înțeleg mult mai bine că orice mandat de reprezentare implică, pe lângă prerogative, o responsabilitate pe măsură.
2. De ce avantaje ai putut beneficia după ce ai obținut acest statut?
Avantajul principal al acestui program este faptul că nicio altă experiență de voluntariat nu îl poate egala. Deși mandatul nu este unul remunerat, majoritatea costurilor implicate sunt acoperite, existând și posibilitatea de a atrage fonduri din alte surse de finanțare.
Faptul că la finalul lui constat cât de mult mi s-au lărgit orizonturile, câți oameni de calitate am întâlnit și faptul că această experiență a deschis foarte multe uși și perspective, sunt cu siguranță avantaje ce trebuie să fie luate în calcul. Complexitatea experienței, emoțiile de a vorbi lumii întregi în numele României și tinerei generații, bucuria de a răspândi mesajul și informațiile în țară, la întoarcere, satisfacția de a dezvolta acest program de la an la an, responsabilitatea de a te ridica la nivelul așteptărilor, dar și sutele de interacțiuni cu tineri și oficialități din toată lumea, la New York, sunt dimensiuni pe care doar această experiență le poate dezvălui.
3. Ce experiență relevantă pentru înscrierea la candidatură ai avut acumulată în momentul înscrierii?
În momentul înscrierii, august 2014, veneam cu o experiență de 4 ani de voluntariat în diverse structuri, în special asociații studențești. Experiența de management și leadership am început să o dezvolt în anul 2012/2013, când am fost ales Președinte al ELSA Iași (European Law Students’ Association). În perioada următoare, am luat parte la numeroase competiții naționale și internaționale pe diverse teme juridice: competiții legate de drepturile omului, campanii anti-discriminare, concursuri de eseuri și pledoarii, dezvoltându-mi în paralel abilități de a vorbi în public, de a organiza și manageria un proiect și chiar abilități tehnice (webdesign, grafică, etc).
În zona experiențelor internaționale se numără vizite de studiu la Parlamentul European, Comisia Europeană și competiții organizate de Consiliul Europei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Alte experiențe relevante au fost de asemenea, participarea din partea rețelei ELSA International, ca delegat la Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, la Geneva, dar și o mobilitate de studiu Erasmus în Franța, Paris, unde am avut ocazia să îmi dezvolt cunoștințele de limbă franceză.
4. Ce persoane ai avut șansa să întâlnești și cum au reușit acestea să te influențeze în ceea ce faci?
Persoanele pe care le întâlnești într-o astfel de experiență sunt extrem de diverse și din medii diferite. De la tineri extrem de implicați în comunitățile lor, pe care i-am întâlnit în țară, dar și la Națiunile Unite, la oficiali de rang înalt și diplomați. Delegații de tineret au posibilitatea să interacționeze cu aceștia și să ducă mesajul tinerilor din România la acest nivel. O altă categorie importantă este cea a liderilor de organizații de tineret, a liderilor din societatea civilă, o interacțiune ce, cu siguranță, m-a făcut să înțeleg mult mai bine cum e să lupți pentru o cauză, să crezi în ea și să reușești să schimbi ceva.
5. Cât de mult te pasionează activitățile legate de provocările tineretului și de ce?
Faptul că tinerii reprezintă aproape jumătate din populația globului este o mare provocare, dar și o mare oportunitate în același timp. Cu toții auzim faptul că „tinerii sunt viitorul”, dar uităm de faptul că tinerii sunt și prezentul. De la problema educației care, după părerea mea, stă la baza tuturor celorlalte probleme care apar în societatea de astăzi, la cea a șomajului în rândul tinerilor sau a implicării acestora și a responsabilizării lor, toate aceste lucruri sunt zone în care noi, tinerii, trebuie să ne implicăm.
În foarte puține cazuri, lucrurile bune vor veni din exterior, fără un minim de efort din partea noastră. Anul acesta, mi-am dorit să cunosc cât mai mulți tineri.
6. Cum ți se par cerințele necesare admiterii pentru a obține un mandat de delegat?
Consider că sunt cerințe cât se poate de justificate, atât în ceea ce privesc cunoașterea de limbi străine, dar mai ales experiențele din zona de voluntariat și conectarea la mediul de tineret de până acum.
7. Ce calități crezi că te-au recomandat pentru acest statut?
Pe lângă experiențele anterioare, consider că determinarea este foarte importantă, dar și abilitatea de a gestiona emoțiile selecției.
8. Cum decurge un interviu pentru candidatură?
Interviul este unul colectiv, durata totală a acestuia fiind între 5 și 6 ore. Acesta se desfășoară în limba engleză sau franceză (pentru candidații care vorbesc și această limbă), iar comisia continuă cunoașterea candidaților, dincolo de dosarele de candidatură.
9. În câte țări ai avut șansa să călătorești în perioada mandatului?
Deplasările oficiale în SUA au fost în număr de două, dar adiacent programului de Delegat de tineret, am aplicat la diverse evenimente, iar expertiza dobândită în acest an a fost un plus, la majoritatea fiind selectat pentru a participa. Am participat în Azerbaijan la Primul Forum Global de Politici de Tineret, în Franța la Forumul Mondial pentru Democrație, în Belgia la o întâlnire pe tema Dialogului structurat, alături de Consiliul Tineretului din România, iar acum urmează un schimb de tineri în Serbia, pe tematici regionale.
10. Spune-ne câteva sfaturi de încurajare pentru viitorii candidați la acest program.
Înainte de toate, le transmit să investească în educația lor, în învățarea de limbi străine, iar în același timp să nu uite niciodată să returneze acțiuni pozitive societății românești. Cu privire la competiție, le transmit să creadă în potențialul lor, să nu le fie frică să iasă din zona de confort, să își stabilească obiective ambițioase și să lupte pentru a le atinge. Ei pot fi următorii Delegați de tineret ai României la ONU! Mult succes!
11. Cu ce activități te ocupi în prezent?
În prezent sunt student în anul doi de master la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și student în an terminal la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, specializarea Management. În același timp, urmez cursurile programului de dezvoltare personală „Lideri pentru Justiție”, sunt reprezentant al studenților în Senatul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, și consilier juridic cu o normă part-time în mediul ONG, în București.
12. Ce ți-ai dori să faci pe viitor?
Cu siguranță pasiunea pentru mediile internaționale va continua, cel mai probabil cu o viitoare carieră în domeniul dreptului internațional, relații internaționale sau diplomație, această experiență punându-și accentul într-un mod pozitiv și transformator asupra mea.