Suntem în 2019 și trendurile care există pe rețelele de socializare sunt uneori făcute să pară atât de incredibile încât ne fac să ne simțim outsideri dacă nu facem parte din ele. Fie că vorbim despre cât de popular a devenit mersul la vot sau despre feminism, frica de a rata evenimentele importante e una dintre cele mai frecvent întâlnite la generațiile tinere. Ce e totuși un trend deși nu merită statutul acesta e o relație toxică.
Ce înseamnă o relație toxică?
O relație toxică este una în care stai împreună cu partenerul sau partenera deși acesta/ aceasta e abuziv/ă cu tine. Te jignește verbal, te manipulează psihic și îți dă stări de anxietate, te face să te simți vinovat atunci când nu vrei să îi faci pe plac sau se folosește de slăbiciunile tale și greșelile din trecut de fiecare dată când vă certați. Acestor lucruri li se adaugă și violența fizică, gelozia și posesivitatea excesive.

Însă este de notat că nu doar relațiile amoroase pot fi toxice, ci și prieteniile. Aceleași trăsături sunt prezente și pentru o relație de prietenie. Atunci când atingi apogeul unui căderi nervoase știi că persoana de lângă tine nu este una potrivită sau pe care să vrei să o menții prin preajmă pentru restul vieții. De asemenea, și relațiile familiale pot fi toxice în exact aceleași moduri.
Ce poți face pentru a ieși dintr-o relație toxică?
În primul rând, trebuie să recunoști că te afli într-una. Anual, mii de persoane sunt victime ale violenței fizice sau psihice, ori chiar are sinuciderilor din cauza temerii de a părăsi o relație toxică. Dacă persoana lângă care te afli prezintă vreun astfel de comportament, e timpul să dai un pas înapoi și să îți dai seama că stima ta de sine nu vine prin intermediul ei, ci din interiorul tău.

Firește, dacă teama este prea mare și știi că violența este următorul pas pe care va trebui să îl înfrunți, poți contacta o persoană apropiată din familie sau un prieten, iar în cazurile extreme, poliția. Uneori manipularea psihică are consecințe catastrofale și te poate face să nu realizezi că ești într-o relație toxică. Însă dacă te-ai gândit măcar odată la această problemă și ai luat în considerare faptul că ești deranjat sau rănit, e timpul să iei o decizie care, pe termen lung, îți poate chiar salva viața.
Nu accepta o relație toxică nici dacă nu ești tu cel care se află în ea!
Viața de zi cu zi este aglomerată pentru toată lumea. Facem multe lucruri și vorbim cu mulți oameni. În general, multă violență ar putea fi prevenită din timp în loc să fie tratată prea târziu. Dacă ai un prieten care se află într-o relație sau prietenie abuzivă nu accepta acest lucru, chiar cu riscul de a pierde prietenia. Încearcă să îl faci să conștientizeze și lasă lucrurile să curgă de la sine. Pentru persoanele traumatizate de teama de a fi ucise sau de șantajul emoțional în care atacatorul amenință cu sinuciderea în cazul despărțirii, există ordine de restricție care au niște clauze bine definite în cazul încălcării.

Suportul emoțional este incredibil de important pentru o persoană care îndrăznește să îndepărteze toxicismul din viața ei. Critica are limite, dar ajutorul e net mai important atunci când vrei să faci pe cineva să treacă peste anumite situații. E mai util să tragi un semnal de alarmă decât să plângi dacă o victimă ajunge în spital cu o coastă ruptă sau cu capul spart.
Fundația Friends for Friends în colaborare cu Avon a elaboratul un test care se cheamă In a Relationship. Poți să îl faci și să afli, conform unui scurt set de întrebări, cam în ce stadiu este relația ta. În urma multor răspunsuri și interviuri s-a descoperit că un număr mare de tineri și adolescenți sunt în relații toxice abuzive, care ajung chiar la violență fizică, și nu spun nimănui despre asta. Alege să nu faci parte dintre ei și rămâi mereu în siguranță.