ce informații nu ar mai trebui să păstrezi pe Facebook

Probabil ești la curent cu pățaniile prin care trece Facebook în ultimele perioadă. Dacă nu… am să ți le spun acum pe scurt. Rețeaua socială a fost implicată recent într-un scandal legat de culegerea unor date personale ale utilizatorilor fără acordul lor. În cadrul acesor controverse a intrat și numele firmei de consultanță Cambridge Analytica, care a putut prelucra date de pe profilurile acestora, posibil și mesaje private, prin intermediul unei aplicații. Toate controversele au dus la audierea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, în fața Congresului american, dar și la numeroase încercări de a afla câte conturi au fost afectate. Sau, în cazul unor utilizatori, la răspunsuri legate de întrebările de tipul ce informații nu ar mai trebui să păstrezi pe Facebook.

Acestea fiind spuse…ce detalii nu ar mai trebui să mai ai pe, în sau legate contul tău?

1. Nu ar mai trebui să mai ai în lista de prieteni persoane pe care nu le cunoști

Prima sugestie de pe listă este una evidentă. În fond, tot timpul ți se poate sugera că ștergerea prietenilor virtuali necunoscuți este o sugestie evidentă în rezolvarea problemelor de tipul „ce informații nu ar mai trebui să păstrezi pe Facebook”.

Dar de ce? Păi, pentru că în viața de zi cu zi nu e bine să relaționezi foarte aproape cu oameni pe care nu i-ai mai întâlnit….așa că de ce ai face-o pe Internet? Nu de alta, dar în niciunul dintre medii nu poți fi sigur de intențiile celor cu care interacționezi.

Adică nu de alta, dar nu știi niciodată peste cine poți să dai.

2. Ai face bine să nu mai postezi conversații private

….asta, dacă ai întreprins-o până acum. Dacă nu, te-aș sfătui să nu încerci.

Da, știu că unele schimburi din trecut îți pot trezi amintiri plăcute, dar asta nu înseamnă că ar trebui să încerci să le retrăiești pe profilul tău sau al altuia. Că nu de alta, dar multe informații despre tine poți fi găsite destul de ușor prin intermediul Facebook-ului.

3. Să îți faci planurile publice nu va fi niciodată în folosul tău

………….pentru că nu știi niciodată cine o să ajungă să te urmărească. Și să îți afle datele personale, precum adresa sau telefonul, mai ales dacă le ai făcute publice.

5. …nici detalii despre job-ul tău

De ce pot intra detaliile despre slujba ta la capitolul ce informații nu ar mai trebui să păstrezi pe Facebook? Din mai multe motive. Unul poate fi posibilitatea de a fi urmărit de cineva din firmă, care poate să ajungă să lucreze în defavoarea ta – adică să facă în așa fel încât să fii concediat dacă îți vorbești angajatorul de rău sau minți în legătură cu motivele pentru care ți-ai luat liber.

Al doilea ar putea să aibă legătură cu posibilitatea de a ajunge să fii contactat și de alți angajatori sau servicii/site-uri de recrutări – în special dacă ți-ai conectat profilul la cele din urmă – chiar și când ești mulțumit de ceea ce ai.

6. ….și nici informațiile bancare

Da, poți cumpăra lucruri pe Facebook. Dar cred că ar fi mai bine să alegi ori un alt site, ori un alt loc din care să îți iei ceea ce îți dorești. De ce? Pentru că informațiile publicate pot fi folosite de rețeaua socială în alte scopuri. Sau pentru că există posibilitatea ca cel cu care faci tranzacțiile să te înșele.

7. ….și nici informații financiare

…pentru că nu știi niciodată cine îți poate prelua informațiile. Ori pentru că poți să ajungi să fii implicat într-un furt de identitate.

8. Nu o să mai ai nevoie nici de servicii de localizare

Mda, nu toată lumea vrea să știe unde ești, așa că nu îți mai da check-in așa de des. Dar serios acum, aplicația te poate urmări sau poate afla unde ești dacă îți activezi această facilitate. Ceea ce înseamnă că parcă nu e ok să tot primești detalii despre un oraș în care nici nu o să stai prea mult.

În plus, după cum am mai zis, nu o să știi niciodată cine îți poate lua urma.

9. Deși pare confortabil, nu ar mai trebui să îți conectezi propriul profil de Facebook cu cel de pe alte platforme online

Da, știu, uneori pare a fi confortabil să intri pe o altă rețea socială/site folosind contul de Facebook. Însă asta nu e o idee bună, pentru că activitatea poate fi urmărită și prin acele locuri.

10. Sigur știi că parola nu trebuie făcută publică, nu?

Da, pare ridicol să ți se spună asta. Dar nu știi niciodată ce tipuri de persoane îți pot apărea în viața ta din online. Parola nu trebuie niciodată „spusă în gura mare” pentru că riști ca cineva să se logheze în locul tău, să se dea drept tine sau să folosească alte date în defavoarea ta.

Tu ce crezi? Ce informații nu ar mai trebui să păstrezi pe Facebook?

surse info: catchy.ro, computer.howstuffworks.com, digi24.ro

sursă foto: consumerreports.org

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here