Suntem oameni ocupaţi. Fie că studiem sau lucrăm, timpul pare ca nu este niciodată suficient. Încercăm, totuşi, să ne facem timp pentru mişcare. Unele persoane merg la sală, alte persoane aleargă, alte persoane încă mai practică un sport, fie de plăcere, fie din necesitate. Totuşi, nu este de ajuns.
Mişcarea nu ne va garanta o sănătate de fier, fără să fie însoţită de o nutriţie adecvată. Suntem ceea ce mâncăm. Este un clişeu, dar este cât se poate de adevărat. Totuşi, cel puţin în România, în contextul economic, social, chiar tradiţional, lumea mănâncă în grabă. Revenim, iaraşi, la timp… un factor la prima vedere esenţial. Ar fi foarte uşor să putem spune: cumperi alimentele X, Y si Z, le consumi la orele acestea şi vei fi perfect sănătos. Totuşi, trăim în România. Cum poate o persoană care studiază câteva ore pe zi şi schimbă două sau trei locaţii să consume ce, când şi cum ar trebui? Cum se descurcă o persoană care lucrează 8,9 sau 10 ore pe zi? Şi nici nu am menţionat factorul economic… ce ne facem cu banii? Cum îi convingem pe oameni să cumpere alimente pe care nu şi le permit sau care se găsesc foarte greu? Apoi, având în vedere tradiţionalismul românesc în ceea ce priveşte alimentaţia, cum îi convingem să renunţe la acele alimente de o largă accesibilitate, precum mezelurile? Iată câte piedici putem întâmpina, când vine vorba de o nutriţie adecvată, corectă şi sănătoasă.
Tocmai de aceea am deschis cabinetul de nutriţie ABC NUTRIŢIE. Pentru că, în România, a fi un nutriţionist bun înseamnă a putea ajuta o persoană, indiferent de situaţia economică sau socială a acestuia. Înseamnă înţelegere, alternativă, comunicare, chiar persuasiune! Pentru că, efectiv, trebuie să dai oamenilor argumente clare şi să reuşeşti să-i convingi să renunţe la anumite obiceiuri adânc înrădăcinate, ceea ce este dificil.
În realitate, factorul economic poate fi învins, pentru că orice aliment are alternative. Nu există alimente miraculoase în proporţie de 100%. Este necesară cunoaşterea unei persoane, înţelegerea stilului de viaţă şi a celui alimentar, pentru a putea găsi alternativele potrivite, bazate pe contextul în care acea persoană se regăseşte. La fel este şi în cazul factorului de timp, pentru că el se învinge printr-o organizare totală, însă organizarea necesită consiliere, timp, comunicare.
Poate cea mai grea etapă va fi învingerea factorului tradiţional, sau a obiceiurilor. În general, oamenii iau decizii radicale atunci când se află în faţa unui eveniment major şi sunt afectaţi de sentimente precum teama. De exemplu, oamenii se lasă de fumat abia după ce doctorii le spun că se află într-o situaţie foarte gravă. Ei bine, un nutriţionist trebuie să găsească o cale prin care să educe oamenii, să nu ajungă niciodată în acea situaţie. Din contră, trebuie să-i convingă să facă acele schimbări în alimentaţie care vor fi necesare mai târziu, însă condiţiile nu vor fi la fel de prielnice.
Aşadar, ce facem cu nutriţia? E decizia voastră. Totuşi, soluţii există, trebuie doar să vrem să facem paşii necesari. Dacă tot vorbim de paşi, pe www.abc-nutriţie.ro veţi găsi articole despre tot ceea ce implică o nutriţie adecvată: reţete culinare, organizarea meselor, legătura dintre nutriţie şi antrenament, secrete gastronomice, remedii prin alimentaţie şi multe altele. E nevoie doar de un pas din partea voastra. În cazul în care vreţi să vă rezolvaţi o problemă de sănătate, specialiştii noştri vă aşteaptă mai pregătiţi ca niciodată. Totuşi, dacă sunteţi cu adevărat pasionaţi de nutriţie şi alimentaţie sănătoasă, vă aşteptăm şi la workshop-ul de nutriţie sănătoasă organizat de ABC NUTRIŢIE. Toate detaliile le veţi găsi pe site.
În final, rămâne o singură întrebare majora: încercăm să învingem contextul în care trăim şi să facem un pas spre o viaţă sănătoasă? Ce ziceţi?
Text: Bogdan Vasile – Tehnician Nutriţionist in cadrul cabinetului ABC NUTRIŢIE
Foto: euforia.tv