Cea mai frumoasă etapă din viață, din punctul meu de vedere, o reprezintă perioada liceului. De ce spun asta? În primul rând, consider că absolvirea liceului reprezintă etapa ce marchează traseul vieții al oricărui adolescent, dar totodată, liceul e perioada în care ne facem prieteniile cele mai solide, în care cunoaștem prima iubire, în care suntem lipsiți de griji și mereu dornici de aventură și de distracție. Cei care au trecut prin aceste momente, sunt sigură că acceptă aceste afirmații, întrucât liceul, cu siguranță, ne definește adolescența.
Însă ce e frumos repede trece, iar după terminarea liceului elevii se pregătesc să devină studenți, să ia viața în piept și să se despartă de sânul familiei. Acest lucru, pentru mulți, nu este deloc ușor, mai ales pentru cei care au avut mereu părinții aproape, în orice moment al vieții și care fără sprijinul lor nu au putut face față încercărilor. Ei bine, perioada facultății este cea care ne maturizeză și, în opinia mea, ne pregătește pentru viață. De aceea, este important să profităm de momentul absolvirii liceului și să facem din aceasta o perioadă memorabilă.
Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le faci înainte de începerea facultății:
- Distrează-te
Nu e ca și cum nu ai fi făcut acest lucru pe tot parcursul liceului sau nu vei avea parte de distracție în timpul facultății. Dar, cu toate acestea, trebuie să știi că acești ani sunt ireversibili, fapt pentru care este momentul să profiți de ultimele momente de libertate deplină. O dată cu începerea studiilor, vei acorda mai mult timp activităților specifice acestei etape, precum internship-uri sau job-uri, examene, cursurile și seminariile de la facultate. Distracția va fi prezentă, însă mai rar. Și ce trebuie să mai știi, este faptul că bugetul tău pentru aceste mici delicii va fi extrem de limitat, așadar profită din plin!
2. Află tot ce poți despre facultatea ta
Este important să începi să cunoști mediul în care îți vei petrece următorii ani din viață chiar dinainte să pășești în el. Astfel, vei știi dinainte dacă ești pregătit de această nouă etapă din viața ta. Totodată, poți încerca să interacționezi cu viitorii tăi colegi și astfel tranziția va fi mult mai ușoară. Dacă îți pregătești terenul din timp, nu îți va fi așa greu să te acomodezi noului stil de viață.
3. Asigură-te că ai unde să stai
Indiferent că alegi viața de cămin sau preferi să locuiești cu chirie, trebuie să faci acest lucru dinainte ca facultatea să înceapă, pentru a evita stresul mutării. Acest lucru îți va permite să cunoști noul mediu din timp și astfel să îți faci o părere despre cum va fi viața ta de acum înainte. Mulți sunt de părere că primul an de facultate merită experimentat în cămin, deoarece așa îți vei face mai mulți prieteni. Alții, însă, evită acest stil de viață și preferă chiria, lucru ce contribuie la responsabilizarea lor întrucât vor trebui să își asume atribuțiile care până mai ieri erau ale părinților. Acest lucru nu este nici greu, dar nici ușor. Cu toate acestea, este o perioadă frumoasă, de care ne vom aminti cu drag.
4. Fă-ți bagajele
Înainte de plecare, nu uita să pui în bagaj lucrurile de care te consideri cel mai atașat. Vor fi cu siguranță un sprijin bun în noua etapă din viața ta, ce te vor ajuta să te adaptezi mai ușor noului mediu. Într-un loc cu totul nou, sunt mereu binevenite lucruri sentimentale care să ne fie alături în perioadele dificile.
Acum că ești pregătit, profită la maximum de studenție! Prieteniile, nopțile nedormite, stresul dinaintea exmenelor, vor fi cu siguranță amintiri de care te vei simți atașat toată viața!
Sursă foto: thecitybreak.ro; www.regielive.ro; metropotam.ro; campuscluj.ro