tumblr_mwsjv3cBUd1r6dq5lo1_1280

… iar în ziua a şasea, după ce a creat oamenii, a început să-i înzestreze şi cu creier. A primit fiecare după cum i-a fost hărăzit, dar, dintr-o prea mare dărnicie faţă de unii, alţii au rămas fără. Şi de atunci aceştia din urmă se bucură de bogăţie. Dar nu degeaba înţelepciunea populară a scornit vorba cu „prostul nu e prost destul…”, pentru că el vrea întotdeauna să fie mai mult. Aşa că nu s-au mulţumit cu atât, şi au vrut să se deghizeze în fraţii lor cei cu parte de creier, dar nu neapărat şi de noroc. Cum se deghizează? E simplu: cumpăra o diplomă.

Legenda de mai sus ar fi puțin amuzantă, dacă nu ar fi dureros de adevărată. Durerea (de cap, pentru cei care aleg să şi-l pună la contribuţie) apare când înaintea ta se strecoară, cu mai multă sau mai puţină discreţie, un „intelectual” care-şi flutură patalamaua pe care scrie sute, mii de euro. El, cel dinaintea ta, şi-a îmbrăcat lenea şi prostia în nişte hârtii fără valoare.

Tu, obosit şi resemnat după ce nu e deloc prima dată când te afli în situaţia asta, te gândeşti cât de mult te mai ajută că diploma din mâna ta e grea cât teancurile de cărţi ale căror pagini le-ai tocit şi e capătul unui drum cu zile pline de studiu şi nopţi nedormite în care tot învăţatul ţinea loc de somn. Cum să nu ajungem să credem că studiile superioare absolvite au devenit o modă pentru unii? Sau un fel de a-şi mulţumi părinţii care nu vor să vadă cât de limitat le e copilul, dar care vor ca și odrasla lor să fie „în rândul lumii”.

tumblr_n22qjp5msZ1tsa2tso1_500

Şi dacă ar fi un caz particular, izolat, n-ar fi atât de grav şi parcă nici nu s-ar povesti. Problema noastră apare atunci când ne dăm seama că asistăm la o fraudă la nivel naţional, în care se poate cumpăra absolut orice când zerourile sunt multe, şi care e promovată fără ruşine de plagiatorii care se întâmplă să ne fie şi şefi.

Aşa că, în caz că doreaţi răspuns la întrebarea „Câţi (b)ani ai consumat pentru diploma ta”, aflaţi că preţurile sunt cam aşa:

  • BAC: 500 -1000 €
  • Stagiatura la un avocat: 10.000 €
  • Un loc cu taxa la facultate: 1.000 – 1.500 €
  • Un loc fără taxă la facultate: 3.000 €
  • Nota de trecere la examen: 200 – 400 €
  • Loc în cămin: 100 – 600 €

Concluzia?

1891050_784478568248089_855392298_n

Știe Moromete ce zice, dar mai multe știu cei pentru care diploma înseamnă o recunoaștere a meritelor, o răsplată a efortului și o maniera de a-și materializa toate cunoștințele în ceva palpabil. Cu siguranță satisfacția unei diplome meritate ne face să uităm de cât de greu a fost să ajungem să ne vedem numele scris pe hârtia lucioasă. Ba chiar cu cât e mai greu, cu atât e satisfacția mai mare. Așa că, drumul de peste râu și prin pădure nu e neapărat mai ușor, dar sigur e mai distractiv. Unde mai pui că oricând te poate întreba vreo reporteriță pe stradă unde e… Casablanca. Atunci ce-o să faci, „intelectualule deghizat”? O să spui că-i o întrebare capcană și Casablanca e doar un film, nu?

Articolul precedentDe unde poti sa cumperi haine ieftine in Bucuresti
Articolul următorUnu’ mai solitar
Despre mine pot să spun că mă ghidez după principii considerate mai ciudate de societate cum ar fi energia universului şi energia fiecărui lucru viu de pe Pământ(nu sunt o ciudată defapt!), îmi place misticul şi ocultul din spatele unor aspecte aparent banale. În timpul liber lucrez la bijuterii din cupru şi cristale naturale cu proprietăţi magice(asta dacă chiar crezi în ele). Mă simt atrasă de cultură orientală(India) şi cred că o parte din mine e de acolo. Tot ce ştiu despre oameni ştiu din cărţi şi experienţe personale. Îmi place să scriu şi mi-ar plăcea să învăţ să scriu mai bine. Ah și sunt dădacă.