Câteva lucruri care ar trebui să rămână în 2018

0
186
Câteva lucruri care ar trebui să rămână în 2018

Dacă și voi v-ați trezit din ajunul Crăciunului direct în noul an fără să vă dați seama, a treia săptămână din 2019 nu este prea târziu pentru a pune câteva lucruri în ordine. Nu mă refer la imperativele new year new me, ci la ce trenduri sociale ar trebui să se bucure doar de cele 15 minute de glorie și ce tendințe ar trebui duse mai departe în 2019.

Și cum puteam să aud vocea poporului mai clar decât prin, de altfel, prima încercare a stârni reacții printr-o întrebare postată pe Instagram. Mă așteptam la răspunsuri generale legate de obiceiuri proaste care ar fi trebuit lăsate în urmă acum mulți ani. Mulțumim pe această cale printurilor Gucci care ne-au lămurit că “common sense is not so common”. Până să simțim adevărata modernitate la metrou când oamenii nu o să mai staționeze pe partea stângă, află din lista de mai jos ce putem face ca să ne dovedim că umanitatea a mai evolutat.

  1. Promovarea în mod ironic a unor anti-talente

Sunt persoanele la care te gândești, tocmai de aceea nu îi mai readuc în lumina reflectoarelor. Ai auzit de ei pe YouTube, în meme-uri pe rețele sociale, poate ai auzit un copil de 11 ani rostind un catch-phrase de-al lor, poate chiar i-ai văzut la vreun telejurnal. Dacă nu sună cunoscut descrierea pe care le-am făcut-o, atunci înseamnă că te aflii într-un moment bun în viața ta. Este adevărat că multe dintre persoanele asta se bucură de faima oportunistului, însă mulți au fost în stare să exploateze din plin situația ca după să aibă zeci de mii de urmăritori dintre care câțiva care îi urmăresc în mod neironic (nu toți ne alegem modelele potrivite, nu?). Când am zis că ar trebui să lăsăm unele trenduri să dispară, nu mă refeream să intre în anonimitate prin venirea altui trend. Lucrurile sunt atât de simple: ți se pare că o emisiune este absolut aberantă și nu înțelegi de ce este difuzată? Perfect, nu continua să te uiți fascinat și să-ți pui întrebări legate de coeficientul de inteligență din unele persoane, ci doar schimbă canalul. Faptul că râdem de astfel de indivizi ne face și pe noi demni de milă.

2. Blazarea civică

Câteva lucruri care ar trebui să rămână în 2018

Trecând la o temă puțin mai serioasă, asta este doar una dintre situațiile în care ne plângem că ceva nu merge bine, timp în care nu facem absolut nimic să îmbunătățim situația. Suntem un popor de oameni descurcăreți, cei drept, dar avem și un aer de solution-disoriented. Nu știu în câte sitații ni se exercită capacitatea de a găsi soluții și a implementa idei, dar cei norocoși care au avut parte de experiența asta ar trebui s-o insufle cât mai mult celorlalți. Următoarea dată când cineva are o problema și îți cere ajutorul, alege varianta mai dificilă și ajută-l să învețe să găsească singur soluții decât să-i rezolvi problema. Cred că ar fi un început bun, și cine știe, atunci când vom vedea ce nu merge la nivelul grupului social din care facem parte, vom și veni cu soluții concrete pe lângă plângeri.

3. Companiile cu vânzări directe sau MLM-uri

Câteva lucruri care ar trebui să rămână în 2018

Din fericire, am fost aboradată o singură dată la o intâlnire în care să mi se povestească despre o afecere care merită pentru că “mie mi-a schimbat viața”. Pe vremea aceea nu știam ce înseamnă multi-level marketing dar a fost de ajuns să nu mă impresioneze aerul înecăcios de entuziasm de la prezentare. Pe scurt, dacă te trezești cu un mesaj de la o cunoștiință cu care n-ai mai vorbit ani de zile dar s-a gandit că ai fi potrivit să te înscrii într-o afacere din asta, ar fi bine să te gândești de două ori. Oricât de frumos ar suna la început, genul acesta de investiție nu este sustenabilă, din moment ce trebuie să convingi oameni să se înscrie ca și ei la rândul lor să facă același lucru. Și tot așa. Sunt oameni care se bagă de la început în oportunitatea asta de nerefuzat iar ei sunt cei care câștigă. Toți cei de după sunt cei care pierd cu naivitate. Nu spun eu asta, mulți și-au depus „testimoniale” pentru experiența lor din MLM-uri ca să distrugă bula de siguranță înainte să faci și tu (probabil) aceeași greșeală.

 

4. Empowering burn-outs

Câteva lucruri care ar trebui să rămână în 2018

În orice mediu stresant, numiți-l serviciu dacă vreți, sunt atât workaholici cât și persoane mai delesătoare, și cumva, ambele categorii se plâng de cât de obosiți sunt. Chiar cred că într-o anumită măsură ne face să ne simțim mai bine că nu suntem singurii în aceeași situație și ne ajută să facem haz de necaz, atâta timp cât nu ne complacem în starea de rău. Însă, tranziția de la a ne plânge pe alocuri și a intra într-o competiție de cine a dormit cel mai puțin, cine e pe punctul de a avea o criză a vârstei mijlocii la 25 de ani, nu este atât de lină precum mă așteptam. Felicitări, ai câștigat! Pe lângă cele 2 ore de somn și productivitate scăzută (de la oboseală, de-aia) pentru a respecta deadline-ul, acum te-ai și epuizat înainte să realizezi ce vrei să faci cu adevărat în viață (dacă există așa ceva). Problema nu este că suntem o generație obosită, ci că încercăm atât de mult să obținem ceea ce ne dorim încât nu numai că suntem dispuși să sacrificăm o parte din tinerețe și sănătate, dar ne mai și batem pe spate pentru asta. Hustle as much as you want, dar nu uita că stresul și epuizarea sunt elementele unui lifestyle care poate conduce la depresie. Și cum stresul este nelipsit din viața cotidiana, așa s-a ajuns la un număr de peste 300 de milioane de persoane care suferă de depresie, conform World Health Organization.

Dacă ai ajuns până în punctul acesta al articolului, vreau să rămâi cu ideea că vorba „New year, new me” este un clișeu atâta timp cât nu ne străduim cu adevărat să facem parte din ceva mai bun decât înainte. Revenind la una dintre ideile de la punctul 2, soluții sunt, pentru că nu este vorba doar de a întoarce spatele și a ne preface că multe lucruri negative întâmplate în 2018 nu mai există. Dincolo de ce trenduri o să mai apară pe parcurs, cred că mai este speranță pentru un viitor mai bun în noul an.

Surse info: who.int, webmd.com

Surse foto: dojoblog.ro, aehidroterapiadecolon.com, fearmastery.wordpress.com