Cătălin Pop, ex-Semnal M, despre schimbarea radicală din cariera de muzician

0
226
cariera de muzician

            Cătălin Pop, fostul chitarist al trupei Semnal M, a făcut o schimbare radicală în cariera de muzician. Cu toate că a studiat informatica, atât în liceu, cât şi în facultate, el a ales să îşi dedice cea mai mare parte din timp muzicii. De la vârsta de 9 ani, Cătălin practică arta cântatului la chitară. A avut performanţe extraordinare şi şi-a format cariera cu sprijinul unor chitarişti de succes, precum Andrei Roşulescu şi Florin Ştefan.

Întorsătura din cariera de muzician și Semnal M

            Partea cea mai interesantă este întorsătura pe care a luat-o cariera de muzician a lui Cătălin. Artistul a fost de acord să răspundă la câteva întrebări legate de aceasta şi să îmi împărtăşească motivul pentru care a renunţat la postul de chitarist al renumitei formaţii de muzică rock, Semnal M.

Cum ai ajuns să fii chitaristul trupei Semnal M și pentru cât timp ai fost?

  • Studiind cu Florin Ştefan, care era chitaristul din Semnal M la vremea respectivă, la un moment dat m-a invitat să cânt cu ei pentru că aveau nevoie de încă un chitarist. Primul concert l-am avut în noaptea de revelion dintre anii 2012-2013 în Câmpia Turzii, iar de atunci am cântat cu trupa vreme de 3 ani.

Cum ai descrie experienţa pe care ai avut-o ca și chitarist al trupei Semnal M?

  • A fost prima experienţă muzicală cu adevarat profesionistă. Eram foarte entuziasmat de mersul în turnee prin mai multe oraşe, lucru la care visam de multă vreme. De multe ori mi se părea ireal că am ajuns să cânt piese pe care le cântam la focul de tabăra cu trupa care le-a compus.

De ce ai renunţat la trupă?

  • Mi-am dat seama că nu era modul în care voiam să mă exprim artistic, şi în timp a început să se simtă tot mai tare diferenţa dintre generaţii. În acelaşi timp apăreau proiecte pe partea de inginerie care nu-mi mai permiteau libertatea de timp pentru concerte în deplasare.

Despre clarObscura și muzica electronică

Cu ce te ocupi în momentul de faţă?

  • În momentul de faţă am un proiect de muzică electronică/instalaţie de artă, împreuna cu Răzvan Krivach, numit clarObscura, unde pe langă chitară, care foarte rar sună a chitara, mă ocup de menţinerea instalaţiei in funcţiune şi de partea de lumini, lasere, fum şi atmosferă în general. Aş putea spune că e un fel de „cântat la şurubelniţă”. Practic îmi aplic experienţa din inginerie într-un mediu artistic.

Crezi că ai facut o alegere bună când ai părăsit trupa Semnal M sau te-ai întoarce dacă ar fi cazul?

  • A fost un capitol foarte frumos din viata mea, dar nu regret decizia de a pleca. Depinde ce înţelegi prin „dacă ar fi cazul”. Prefer să rămân cu amintirile plăcute şi să merg mai departe.

Ce te-a făcut să te îndrepţi spre muzica electornică?

  • În muzica electronică am găsit o satisfacţie tehnică foarte interesantă. E o îmbinare foarte fericită între artă şi tehnologie, celălalt domeniu care mă pasionează.

Ce reprezintă clarObscura pentru tine?

  • clarObscura e o schimbare totală de mentalitate. E o provocare să trec de la gândirea rigidă şi structurată din mediul IT şi muzica mainstream la o abordare mult mai fluida si intuitiva. Nu ştim niciodata exact ce se va întampla, nu avem playlist, şi câteodata e puţin înfricoşător, dar după primele minute dintr-un concert, totul se aşează şi e incredibil de plăcut să ne surprindem pe noi înşine cu ceea ce se întâmplă din punct de vedere muzical şi atmosferic.

Cum ai descrie diferenţa dintre ClarObscura și Semnal M, din puctul de vedere al experienţei?

  • Dificilă intrebare. În primul rând, cele două experiene sunt din momente diferite din viaţa mea. E foarte greu să descriu diferenţa fără să recurg la comparaţii. Aş putea să spun doar că experienţa clarObscura este cea mai apropiata de modul in care văd şi simt lumea din jurul meu.

Ce înseamnă muzica pentru tine?

  • Pentru mine muzica e un mod de a comunica emoţii şi trăiri. Mă impresionează de fiecare dată când o piesa mă face sa simt ceva foarte puternic. În special daca e fără versuri. De asemenea, e şi o unealtă incredibil de puternică în momentul în care vrei să-ţi schimbi sau să amplifici o stare pe care o ai.

Sursă foto: Facebook