Cat dureaza iubirea?

  0
  524
  christianduran.blogspot.com
  christianduran.blogspot.com
  christianduran.blogspot.com

  ,,Un ţânţar durează o zi, un trandafir trei zile. O pisică durează treisprezece ani, dragostea trei. Uite-aşa. La început, este un an de pasiune, pe urmă, un an de tandreţe şi, în cele din urmă, un an de plictis”, afirmă cu o amuzantă franchețe Frédéric Beigbeder.

  E imposibil să nu zâmbesc la auzul unei asemenea sentințe. Aha! Deci cam atât. Super! Acum putem cu toții să ne facem un calcul cam câte iubiri vom avea de-a lungul vieții. Bogat palmares!

  Înclin să cred că dragostea durează cât ne dorim noi în cele mai multe momente. Primul pas este să ne îndrăgostim. De cine? Anthony Walsh susține că ,,fiecare om are impregnat în minte un mesaj subliminal unic, un fel de hartă a dragostei, care-l poartă fără greș către partenerul ideal. Acest mesaj se construiește încă din copilărie, când creierul adună informații legate de persoanele întâlnite și experiențele trăite și le asociază cu senzații de plăcere (mângâierile mamei, glumele tatălui) sau neplăcere și respingere (răceala stetoscopului pe pielea goală). Toate aceste elemente sunt prelucrate și impregnate în circuitul cerebral în adolescență, creând o descriere amănunțită a partenerului ideal, capabil să ofere maximum de împlinire și plăcere.”

  Persoana de care ne îndrăgostim o intuim, deci, ca întrunind câteva calități ale acestui ideal, așa că ne abandonăm nesăbuit clipelor iluzorice, în speranța că am fost binecuvântați cu dragostea reală. După toate fantasmagoriile dulci ale începuturilor, există două posibilități: totul se termină, căci n-a fost decât o altă amăgire ori faza de ,,îndrăgosteală” se transformă, treptat, în sentimentul pur de iubire.

  Și aici apare marea întrebare. Cât durează această iubire? S-a realizat, astfel, de către câțiva oameni de ştiință, un studiu prezentat în revista ,,Descopera”. Au fost aleşi ca subiecți 17 persoane, majoritatea trecută de vârsta de 50 de ani, care erau căsătoriţi, în medie, de 21 de ani şi care susţineau că încă se mai iubesc nebuneşte. Creierul fiecărui individ a fost scanat în timp ce acesta se uita la o fotografie în care era surprinsă jumătatea lui.

  ,,Rezultatele au fost contrare a aceea ce spuneau psihologii privitor la sentimentul intens de iubire romantică şi anume că dragostea durează doar 18 luni, cel mult trei ani. Mai exact, specialiştii au descoperit că la fel ca la nivelul creierilor oamenilor de vârstă mijlocie s-a constatat acelaşi nivel de activitate cerebrală ca în rândul tinerilor îndrăgostiţi.

  Totuşi, a existat o mică diferenţă între cele două grupuri: în rândul îndrăgostiţilor de vârstă mijlocie regiunile din creier asociate cu anxietatea nu mai erau activate, în schimb, activitatea era crescută în zonele asociate cu starea de calm, demonstrându-se astfel că acele căsătorii care durează şi care sunt fericite se bazează pe comunicare, valori împărtăşite, un sistem de susţinere solid alcătuit din prieteni şi familie, certuri corecte şi determinare.”

  În final, adevărul e că dragostea durează trei ani… la care se adaugă alți trei și tot așa. Pentru cei care știu, pe lângă chimia iubirii, și matematica ei. Oamenii înălțați deasupra superficialităților, oamenii ancorați în real știu că iubirea durează atât timp când o consolidează, cât nu încetează să pună, cărămidă cu cărămidă, temelia pentru a formă o dragoste strașnică, gata să reziste intemperiilor pe care, inevitabil, viața le aruncă asupra ei.

  O să mă abandonez ideii mele romantice cum că iubirea nici măcar nu se încadrează în timp, ci se detașează clar de orice indice, gravitând undeva în eternitate. Închei, totuși, în același stil în care am început, lăsând actul final aceluiași Beigbeder:

  ,,Dragostea care durează trei ani este aia care nu a urcat pe munţi şi nici nu a ajuns în prăpăstii, aia care îți cade mură-n gură.”

  Redactor: Alina Mocanu