duminică, februarie 25, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipCât de ușor ne găsim de lucru în străinătate

Cât de ușor ne găsim de lucru în străinătate

În ziua de astăzi foarte mulți tineri aleg calea străinătății în speranța unui trai mai bun. În momentul în care iau o asemenea decizie mulți se gândesc că așa cum vecinii, rudele ori prietenii lor au reușit să își facă o situație financiară stabilă grație plecării la muncă în străinătate, tot așa vor reuși și ei. Dar lucrurile să fie așa de simple precum par?

Mulți se lasă înșelați de aparențe, se lasă îmbătați de mirajul banilor. Înainte de a pleca în altă țară uită să își ia măsuri de precauție și cel mai adesea realizează abia după ce este prea târziu.
Din câte mi-am dat seama, românii care aleg drumul străinătății pot fi încadrați în cel puțin două mari categorii: cei care pleacă la îndemnul cuiva sau cei care pleacă pe cont propriu. Câți dintre noi nu avem măcar un părinte, un frate, o soră, un unchi ori un prieten care a fost nevoit să plece?

Adesea am fost martoră la propuneri de genul: „vrei să vii cu mine la lucru?” În astfel de situații un simplu telefon este de ajuns pentru ca persoana respectivă să înceapă deja a-și face bagajul. Cu bani în buzunar doar de drum, mulți români pornesc în aventura vieții lor, pornesc spre un tărâm necunoscut fără a avea cunoștințe elementare despre țara respectivă. Unii nici măcar cuvintele de bază din limba respectivă nu le cunosc. Apoi se trezesc în situații cel puțin dramatice, în situații în care sunt exploatați de către patroni, sunt nevoiți să muncească zi și noapte pe bani puțini. Sau chiar mai rău, li se promite că la sfârșitul sezonului vor primi banii cuveniți, însă se întâmplă că la final să nu primească decât o sumă infimă.

Însă nici cei care pleacă pe cont propriu nu sunt deloc de neglijat. Nu cunosc situația din alte țări precum Germania, Italia, Franța sau Spania, însă în Belgia, unde şi învăţ la acest moment, știu că nu este deloc ușor pentru un tânăr emigrant să își găsească ceva de lucru.

În situația în care nu cunoști limba franceză pentru regiunea francofonă ori limba flamandă, pot afirma 100% că șansele de a-ți găsi ceva de muncă pe cont propriu scad dramatic. Nici chiar în condițiile în care cunoști limba la nivel conversațional, ideea de a îți depune CV-uri pe la diverse firme nu se dovedește a fi foarte fructuoasă. Ceva mai multe șanse de reușită ar avea cei care au reușit deja să își echivaleze studiile superioare.

Bun, am văzut că nu prea funcționează treaba cu depusul CV-urilor. Însă, totuși ce ar fi de făcut în condițiile în care deja ai închiriat o locuință, iar contractul de un an de zile pe care l-ai semnat te obligă să îți găsești rapid un job? Că de, altfel cum să îți plătești taxele dacă nu dispui de foarte mulți bani în cont? Să lucrezi ca Independent ar fi o soluție, însă după părerea multora nu este cea mai ideală soluție, ba din contră. Birocrația e lungă, iar taxele extrem de costisitoare. Ca să nu mai spun că trebuie îndeplinite anumite condiții, printre care să deții o diplomă de bacalaureat eliberată înainte de anul 2001.

În situația în care nu deții o diplomă de bacalaureat care să răspundă cerințelor sau nu ai deloc o diplomă, ai putea să lucrezi ca Ajutor de Independent, însă taxele pe care le vei plăti vor fi exact ca și cele pe care le plătește un Independent. Sau ai mai putea participa la niște cursuri, iar la sfârșit în baza promovării unui examen poți obține mărețul statut de Independent.

După ce ai reușit să obții totuși statutul de Independent trebuie să te achiți de o serie de taxe printre care una trimestrială de 700 de euro indiferent de venitul pe care îl acumulezi. Cu alte cuvinte, să fii Independent în Belgia costă.

Înainte de a încheia acest articol, aș mai vrea să menționez faptul că din momentul în care te-ai înscris la comună, ai la dispoziție trei luni pentru a-ți găsi ceva de lucru.

PS: atitudinea personalului din administrație de aici nu diferă foarte mult de atitudinea personalului din administrație de la noi. Același aer superior te întâmpină, același ton aspru, uneori chiar grosolan. În experiența mea cu instituțiile publice, în calitate de student, nu am întâlnit prea mulți funcționari amabili nici, aici, în Belgia.

sursa foto: ziare.com

Simina Rautu
Simina Rautu
"Caracterul are drept fundament voinţa şi inteligenţa". Cred cu tărie în faptul că în viaţă poti obţine orice, însă cu o condiţie: să fii perseverent în ceea ce faci. Restul sunt doar vorbe inutile, în opinia mea nu există reţete miraculoase pentru succes.
RELATED ARTICLES

Most Popular