Cât de economist te face ASE-ul?

  0
  1380

  Am un amic care a terminat o facultate umanistă. Soarta l-a dus pe alte căi și acum lucrează într-un fel de fabrică, fiind superiorul unei echipe de muncitori. Muncitorul, om cu doar 8-9 clase, tratează orice fel de șef cu titulatura de “Domnul Inginer.” O discuție dintre amicul meu și un astfel de subaltern a sunat cam așa:

  bila-ase“-Șefule și tu ce-ai terminat ca să ajungi inginer?

  -Păi Politehnica, logic.

  -Păi și ce inginerie ați făcut?

  -Inginerie generală, normal.” =)))

  La noi în ASE, chiar există facultatea de Economie Generală, echivalenta acestei Inginerii Generale:))). Dar, pe diplomele tuturor absolvenților este trecută această titulatură generică deEconomist. Aseară, într-o conversație cu prietenul meu și alți prieteni, viitori ingineri, mi-au spus:“Voi n-ar trebui să fiți toți economiști, voi învățați acolo orice, dar n-aveți cea mai vagă idee să aplicați materiile strict legate de economie.”

  Sincer, m-am revoltat un pic, încercând să-i atac cu ingineria lor. Am pierdut în această polemică. Am analizat, din opiniile pe care le-am auzit în jurul meu, cu ce rămâne, în general, unstudent mediocru din ASE, după ce termină studiile, din materiile economice. Aș putea spune următoarele:

  – Matematica – Știință abstractă, total neînțeleasă. Dacă ai reușit s-o treci din prima, înseamnă că ești prea deștept pentru ASE. Dacă ai luat în restanță, fie copiezi, fie înveți pe de rost. Concluzia? De ce or fi introdus-o în programă? 

  – Microeconomia, Macroeconomia – Chestii dificile și neinteresante despre economia unei întreprinderi sau a unei țări. Mila profesorului a avut un cuvânt greu de spus în trecerea acestor materii.

  – Statistica – Ooo da…Multe grafice, numere, formule, în orice caz avea legătură cu matematica. La ce se folosește? La statistici, logic:))) Se spune în ASE că dacă ai trecut de statistică, ai terminat facultatea. 

  – Econometria – Ceva mai avansat legat de statistică. Ipoteze, teorii economice, predicții. La ce se folosește? Hmm…Cu siguranță, o să aflăm cândva. În orice caz și asta ține de matematică și o încadrăm la enigme. 

  – Contabilitatea – D’oh, se ocupă cu contabilitatea firmelor logic. Dacă ai făcut orice facultate care să nu fie chiar Contabilitate, impresia este că a fost greșită introducerea ei în programă. Dacă ești de la Contabilitate, îți spui: “O îndur și pe asta și o trec la Mari Alegeri greșite ale vieții mele.”

  – Informatică – Asta e pentru programatori. N-au înțeles că noi nu suntem la Politehnică aici. Ne bazăm pe băieții ingineri să ne facă proiectele iar la examene dăm search pe Google. 

  – Marketing – Treabă ușoară. Toată lumea știe marketing. Dacă ai terminat TCM, Conservatorul sau Medicina, toți știu să facă marketing într-o mai mică sau mai mare măsură. Se trece fără probleme. E vorba de promovare, doar. 

  – Management – Chiar dacă ăștia i-au zis Managementul Calității, Management Strategic, Management Intercultural, Managementul Schimbării, Managementul Relațiilor cu Clienții sau simplu Management e același drac peste tot. Unul e șeful și face legea după niște legi date de niște băieți deștepti. Cu puțină toceală și câteva fițuici se rezolvă imediat. 

   Drept – Din nou o prostie de materie. NU SUNTEM LA FACULTATEA DE DREPT! Se ocupă cu legile, normal.

  Care materii ne fac pe noi economiști de fapt? Adevărul e că cel mai mult din facultate rămâi cu ceva noțiuni de la materii legate de Management. Restul sunt niște mistere, ascunse după paravanul numit: “N-o să am eu nevoie de așa ceva în carieră.” A cui e vina? A tuturor cred. E mai mult decât trist să realizezi că finalizezi o facultate și la sfârșitul studiilor ai fix aceleași opinii despre materiile făcute ca și atunci când ai intrat.

  Un adevăr extraordinar, spus de un prieten apropiat, programator foarte bun este următorul:

  “Problema la voi este că nu puneți deloc accent pe matematică. Toate materiile care vă transformă din “băgători de seamă” în economiști au strictă legătură cu matematica. După ce veți înțelege asta, veți percepe altfel statistica, econometria, microeconomia, macroeconomia, finanțele, analiza financiară. Când veți reuși să conectați matematica de aceste științe economice, nimeni nu vă va mai contesta valoarea de economiști. Până atunci, n-ai decât o diplomă pe care nimeni nu dă doi bani.”

  Din păcate pentru noi, miile de economiști, are perfectă dreptate. Și nu știu când vom putea schimba asta.

   

  Redactor: Andra Ionescu / desprejoburi.com

  Foto: dollo.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.