Cât de conștienți sunt tinerii de consecințele unui avort?

0
128

În aceste ultime zile atenția a fost îndreptată spre un caz din Vaslui. Veți spune, din nou Vaslui? Da, din nou Vaslui. Însă asta nu înseamnă că de acum trebuie stigmatizat.

Un profesor de religie a luat decizia de a se folosi de secvențele unui film, Strigătul mut, pentru a le arăta elevilor de liceu care sunt consecințele unui avort. Unul dintre elevi a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, întrucât i s-a făcut rău în timpul difuzării respectivului material video.

Desigur că acest incident a atras păreri pro și contra. Unii consideră că profesorul a procedat greșit, alții susțin întru totul demersul profesorului. Gabriel Vrânceanu, profesorul de religie, a declarat că materialul auxiliar a fost prezentat într-un scop strict educativ, deoarece numărul avorturilor din Vaslui a crescut alarmant în ultima perioadă.

Până la urmă, ancheta declanșată a stabilit faptul că imaginile vizionate de elevi nu au avut un puternic impact emoțional, leșinul adolescentului fiind provocat de factori multipli precum: sensibilitate sporită, disconfort fizic și particularități specifice vârstei adolescenței. Cu alte cuvinte, profesorul a fost găsit nevinovat. Însă asta nu înseamnă că discuția s-a oprit aici.

Subiectul avortului a fost mereu unul sensibil. Cu atât mai mult în țară la noi, deoarece nimeni nu a uitat cât de multe victime a făcut binecunoscutul decret al lui Ceaușescu. De acord, a fost o greșeală imensă, dar acele timpuri au apus de mult. De foarte mulți ani chiar, 27 la număr.

Nu mai suntem în epoca ceaușistă, o epocă dominată de tabuul sexual. Acum dispunem de foarte multe informații, de nenumărate metode contraceptive. Așadar nu înțeleg de ce tinerii continuă să trăiască în neștiință, într-o beznă totală.

Nu condamn pe niciuna dintre femeile/fetele care au făcut avort, asta să fie clar. Dar de ce să îi sărim în cap bietului om pentru faptul că a tras un semnal de alarmă, cu privire la acest fenomen tot mai grav?

Unii oficiali din învățământ au spus că astfel de materiale auxiliare nu ar trebui folosite de către profesori, întrucât pot avea un puternic impact emoțional asupra elevilor. Desigur, nu este vorba despre vreun film romantic, siropos, la care toată lumea să suspine. Este vorba despre cruda realitate, realitate în care mulți adolescenți ajung să trăiască de altfel.

Este vorba despre acțiuni la care copilițe de 14, 15 ani recurg tot mai frecvent. Atunci nu mai sunt afectate emoțional? În momentul când fac un avort, nu sunt traumatizate ? Când decid să întrerupă o viață, nu sunt profund afectate?

Și un alt aspect grav al problemei este că de cele mai multe ori în cazul unei sarcini nedorite, si aici mă refer strict la adolescenți, băiatul se face nevăzut. Fata rămâne cu toată povara pe umerii săi. Lucrurile se petrec astfel din lipsa unei educații temeinice. Acești adolescenți nu sunt învățați de nimeni să își asume răspunderea faptelor lor.

Evident că ceva mai multe ore, despre educația sexuală, introduse în programa școlară ar fi foarte binevenite. Dar atâta timp cât lucrul acesta nu se întâmplă, măcar lăsați-i, domnilor, pe cei care chiar se preocupă de soarta acestor tineri să își facă treaba, așa cum știu ei.

Mulți au spus că nu era de competența profesorului de religie să abordeze un asemenea subiect. Posibil, nu cunosc în detaliu programa școlară. Dar unde sunt cei care, în teorie, au această competență? De ce nu își fac treaba, dacă tot sunt atât de competenți?

sursa foto: www.ziarulteleormanul.ro