Câștigătorii Concursului Internațional de Interpretare George Georgescu

  0
  58

  Duminică, 21 mai 2017, s-a încheiat la Tulcea, cea de a 25-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare George Georgescu. În mod excepțional, anul acesta torofeul a fost acordat ex-aequo violoncelistului Cornelius Zirbo (casa a XI-a, Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti” București, clasa Profesor Octavian Alin Lup) și tenorului Alin Andrei Munteanu (clasa a X-a, Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galați). Cornelius Zirbo  a interpretat Concertul op 107, nr. 1 de Shostakovich, iar Alin Andrei Munteanu Tutto e Disposto de Mozart. Cei doi câștigători ai marelui trofeu vor împărți suma de 1 000 de euro.

  Aproximativ 300 de elevi din România, Republica Moldova și Ucraina au participat în cadrul celei de a 25-a ediíi a Concursului Internațional de Interpretare George Georgescu. Ediția din 2017 a stat sub semnul celebrării a 130 ani de la nașterea dirijorului George Georgescu. Cu acest prilej, Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea în colaborare cu Asociația George Georgescu au organizat, la Muzeul de Artă Tulcea, un concert extraordinar “De la clasic la divertisment” susținut de ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu.

  Marin Cazacu și cele douăzeci și unu de violoncele le-au oferit invitaților un periplu prin ritmuri de Dans țărănesc (Constantin Dimitrescu), Vals (Dimitri Șostakovici), Astor Piazzolla, Alla Turca Jazz (Mozart /Say) și multe altele. La eveniment au participat în jur de 140 de persoane, printre care s-au numărat: ambasadorul Marii Britanii, ES domnul Paul Brummell, primarul orașului Tulcea, domnul Constantin Hogea, președintele Consiliului Județean Tulcea, domnul Horia Teodorescu, directori ai Școlii George Georgescu, profesori ai celor mai importante școli din oraș, antrepenori și personalități din Tulcea. Din partea Asociației George Georgescu au fost prezenți fiica dirijorului, Ioana Georgescu, și nepotul acestuia, Alexandru Rațiu.

  George Georgescu s-a născut la Sulina pe 12 septembrie 1887. Talentul său muzical s-a manifestat de timpuriu. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, continuând studiul violoncelului la Şcoala Superioară de Muzică din Berlin. Dupa primele succese internaţionale ca violoncelist, Arthur Nikisch şi Richard Strauss, marii muzicieni ai vremii, l-au îndrumat către cariera de dirijor. Astfel, în anul 1918 se află pentru prima dată la pupitrul Filarmonicii din Berlin.

  În anul 1921 este numit Director artistic al Societăţii Filarmonica, al cărei Preşedinte de onoare era Regele Ferdinand. Timp de patru decenii (cu o pauză de câţiva ani) este directorul general al Filarmonicii din Bucureşti.

  George Georgescu dirijează, în această perioadă, atât în țară cât și în străinătate. Este invitat şi ovaționat peste tot ca unul dintre marii şefi de orchestră ai momentului: Viena, Berlin, Paris, Florența, Barcelona. Statul francez îi conferă cea mai înaltă distincție: Legiunea de Onoare.

  După razboi devine directorul artistic al primelor două ediţii ale Festivalului George Enescu şi colaborează cu muzicieni importanţi ai timpului precum: Sviatoslav Richter, David Oistrach, Yehudi Menuhin, Lola Bobescu.

  De-a lungul carierei sale a încurajat și propulsat tinerele talente, printre “protejații” săi numărându-se Claudio Arrau, Henrik Szering, Dinu Lipatti, Ion Voicu, Valentin Gheorghiu. Se stinge din viaţă la Bucureşti, pe 1 septembrie 1964.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.