Can Art&Design Festival-afis

Concursul care transformă dozele din aluminiu în obiecte de design, Can Art&Design Festival, a ales cele cele mai reuşite şapte proiecte înscrise la ediţia desfăşurată în perioada martie – iunie 2019.

Secţiunile ediţiei din 2019 au vizat creativitatea în aria designului vestimentar şi
designului de interior, prin folosirea dozelor din aluminiu pentru crearea unor obiecte
funcţionale, cât şi în ceea ce priveşte designul grafic, prin realizarea unui design de
sacoşă tematic.

Can Art&Design Festival este un concurs organizat de Asociaţia Alucro, organizaţie
care promovează reciclarea şi colectarea selectiva a dozelor din aluminiu prin
programul european Every Can Counts.

Pentru al şaselea an consecutiv, Asociaţia Alucro a provocat publicul larg să contribuie la
realizarea unor lucrări prin care să dea utilitate în viaţa de zi cu zi dozelor din aluminiu folosite, totul în cadrul concursului de reciclare creativă Can Art&Design Festival, obiectivul principal al concursului fiind acela de a inspira comunitatea către refolosirea dozelor din aluminiu după ce conţinutul a fost consumat.

qrf

Ediţia din acest an s-a desfăşurat în perioada martie-iunie 2019 şi a oferit posibilitatea ca
participanţii să îşi pună în valoare creativitatea pentru una dintre secţiunile concursului
îndreptate fie spre design vestimentar sau design de interior, fie spre design grafic, pentru
realizarea unui design de sacosă cu mesajul reciclării. În concurs au fost înscrise peste 60 de lucrări, iar 48 dintre acestea au fost alese pentru a fi jurizate. În urma analizării fotografiilor cu lucrările înscrise, au fost alese câştigătoare cele mai reuşite şapte lucrări, recompensate cu premii între 300 şi 500 euro.

„Suntem la cea de-a şasea ediţie a acestui concurs şi încă suntem uimiţi de frumuseţea şi
originalitatea lucrărilor pe care le primim. În fiecare an, aşteptăm cu sufletul la gură să vedem cu ce idei vin concurenţii, cât de mult au evoluat din punct de vedere tehnic cei care au participat la ediţiile anterioare sau ce propuneri inovative aduc în prim plan cei care participă pentru prima dată. Este o mândrie pentru noi să putem spune că prin acest concurs dăm o şansă dozelor de aluminiu de a se transforma în obiecte de artă şi nu vor mai ajunge în gropile de gunoi.

Reciclarea prin artă este o modalitate sigură pe care am pariat că va avea rezultate
foarte bune atunci când am demarat acest concurs. Implicarea concurenţilor din toate ediţiile, lucrările realizate şi frumuseţea care ne încântă ochiul de câte ori privim lucrările câştigătoare, ne oferă sentimentul de certitudine că a fost o inspiraţie bună care trebuie continuată.” Declară Adina Magsi, Director General Asociaţia Alucro – Every Can Counts

La secţiunea Design Vestimentar – Accesorii, au fost alese trei lucrări câştigătoare reprezentând un rucsac (realizat de Elena Zamfir), un ceas de mână (realizat de Andreea Pîrvu) şi un set de accesorii (realizat de Laura Anghel).

Pentru secţiunea Design de Interior – Obiecte decorative, cea mai apreciată lucrare a fost un set de ghivece pentru aloe vera, realizat de Ilie Duţă, iar pentru secţiunea Obiecte de iluminat a fost aleasă câştigătoare o lampă din foiţe de doze, realizată de Andreea Zamfir.

La secţiunea dedicată designului de sacoşă, Can Bag Design, au fost înscrise cele mai multe lucrări, însă cea mai apreciată a fost cea realizată de Ionela Ruxandra Ionescu, cu mesajul „Trust me, you can recycle! – your friendly can”.

Înscrisă la secţiunea Design Interior – Obiecte decorative, lucrarea lui Valentin Petrişor Nică, un tablou care ilustrează o ceaşcă de ceai, realizat după tehnica metaloplastie, a fost aleasă pentru a primi premiul de originalitate.
„Mă bucur că am participat la concursul Can Art&Design Festival, unde am avut onoarea să îmi prezint lucrările realizate din materiale reciclabile, respectiv doze de băutură, pe această cale putând demonstra că există modalităţi foarte frumoase prin care poţi face ca o doză goală să renască într-o lucrare artistică ornamentală, altfel decât prin reciclarea clasică.” Declară Valentin Petrişor Nică, câştigător Premiul de Originalitate

Detalii despre ediţiile anterioare ale concursului Can Art&Design Festival sunt disponibile pe site-ul www.canartdesignfestival.ro şi pe Facebook www.facebook.com/CanArtDesignFestival.
Organizator: Asociaţia Alucro, Every Can Counts România
Parteneri: Vimetco Alro, GreenPoint, Anchor Group
Parteneri media: Designist, Modernism, The Trends, Stiri.ONG, Gratuitor, Arhitectura Verde,
Bucuresteni.ro