Bitdefender, cunoscuta companie de securitate cibernetică, a publicat recent, pe site-ul său, un material în care anticipează care vor fi amenințările cibernetice din 2018.

Ce se va schimba în peisajul pericolelor informatice?

1. Banii vor conta și mai mult în alegerea victimelor

Pericolele informatice din anul 2018 nu se vor mai concentra asupra utilizatorilor individuali. Ele vor viza mai ales companiile și rețelele de computere. De ce? Datorită posibilității de transmitere a infectării de la un calculator la celălalt, fără implicarea unui alt utilizator.

Numărul de fișiere atașate mailurilor de tip spam va crește, mai ales al celor scrise în limbaje de programare de tipul PERL sau Python. Tranziția către sistemul de operare Windows 10 va duce și ea la înmulțirea atacurilor fără fișiere care folosesc utilitarele din sistemul Linux pentru Windows.

amenințările cibernetice din 2018
Semnificația ransomware într-o simplă imagine

Amenințările cibernetice din 2018 vor consta, în mare parte, de fișiere care folosesc puterea de procesare a calculatoarelor infectate pentru a obține sume de bani. Cu alte cuvinte, cei mai importanți „jucători” din domeniu vor fi noțiuni precum ransomware, troieni bancari și minerii de monedă virtuală.

Specialiștii din domeniul securității informatice anticipează că formatele de tipul ransomware se vor folosi și de puterea de procesare a plăcilor video – nu numai de cea a procesorului în sine – pentru a ocoli eventualele programe antivirus instalate pe respectivul aparat și pentru a facilita criptarea mai rapidă a datelor.

2. Fabricarea de viruși va deveni și mai răspândită

amenințările cibernetice din 2018Experții Bitdefender consideră că, printre amenințările cibernetice din 2018, se vor număra și versiuni noi ale unor pericole informatice deja cunoscute. Ce înseamnă asta? Că atacatorii îți vor permite, contra cost, accesul la motoare de generare automată de malware. Asta, dacă ești interesat să virusezi computere și mobile.

Acțiunile acestora vor mai viza și algoritmii de inteligență artificială folosiți de programele de securitate cibernetică. Ce înseamnă asta? Că ei vor transmite semnale de alarmă false și vor face în așa fel încât fișierele infectate să nu fie detectate.

Bineînțeles, nici componentele care se află la baza sistemelor de operare nu vor fi ocolite. Răufăcătorii se vor concentra și asupra studierii funcțiilor WiFi și Bluetooth. De ce? Pentru că vulnerabilitățile celor două pot fi folosite la scală largă și sunt greu de depistat și remediat.

3. Milioane de dispozitive vor provoca atacuri devastatoare

Așa numitele atacuri ale „armatelor de dispozitive smart” vor fi și ele capitole importante în povestea „amenințările cibernetice din 2018”. Codurile terminalelor sursă ale dispozitivelor sunt disponibile pe Internet, ceea ce înseamnă că infractorii cibernetici vor fi capabili să coordoneze atacuri extrem de ușor.

amenințări cibernetice din 2018Ce va presupune această amenințare? Mai multe aspecte. Primul dintre acestea ar fi oprirea funcționării unor site-uri prin accesarea acestora de către aparatele controlate de infractori. Al doilea îl reprezintă posibilitatea de a trimite mesaje spam. Iar, în al treilea caz, companiile vizate de atac vor fi infectate cu virusuri de tip ransomware.

Care vor fi principalele ținte ale „armatelor”? Sistemele de operare ale terminalelor Mac. Însă infectarea se va resimți diferit. Utilizatorii individuali vor fi convinși să descarce aplicații inutile pe telefoanele lor. Companiile vor avea parte de atacuri țintite, care pot folosi amenințări avansate utilizate, de obicei, în scopuri de spionaj.

sursă info: bitdefender.ro

surse foto: linkedin.com, kaspersky.com, businessmagazin.ro, tripwire.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here