Oraşele devin din ce în ce mai colorate în ultimii ani. Arta stradală este un fenomen în dezvoltare în România şi în lume, născut din dorinţa artiştilor de a-i provoca pe privitori să reflecte la mesajele elaborate ale creaţiilor. În Bacău, picturile realizate de asociaţia ZIDART oferă „noi dimensiuni vieţii culturale a oraşului”, fiind apreciate de cetăţenii iubitori de frumos.
Arta stradală este un fenomen care începe să se răspândească din ce în ce mai mult în ultima perioadă, rădăcinile acesteia fiind reprezentate de tradiţia artei murale clasice, dar şi de graffiti. Spre deosebire de subcultura graffiti, aceasta se desfăşoară într-un cadru legal, pe suprafeţe mai mari, pentru care artiştii trebuie mai întâi să obţină o aprobare şi exprimă mesaje mai profunde.
„Regenerare urbană prin artă stradală care respiră” este modul în care se autodescrie asociaţia ZIDART. Cu 38 de artişti, 4000 mp2 şi 52 de picturi murale adunate până în prezent, ZIDART a luat naştere în anul 2017 şi de atunci creează artă stradală pentru cetăţenii din Bacău. Creatorii, aflaţi „în căutarea sufletului perete” abordează teme elaborate, considerând arta un canal de comunicare foarte important în orice societate: „În fiecare an ne propunem să abordăm teme care animă dezbaterile publice – de la incluziune socială și combaterea discriminării, la mediu și sustenabilitate”, scrie ZIDART pe site-ul oficial.
ZIDART mi-a vorbit despre misiunea de a face Bacăul mai colorat şi de a apropia oamenii prin artă.
„Să doborâm zidurile dintre noi, colorându-le pe cele din jurul nostru”
Pentru ZIDART, contribuţia artei în viaţa noastră este una foarte importantă. Prin munca lor, artiştii atrag atenţia asupra unor problematici importante: „Arta este un canal de comunicare foarte important în orice societate. Ea este o oglindire a realităților care ne înconjoară și prin ea sunt documentate și exprimate aspectele imateriale și poate mai puțin evidente ale umanității. Pe lângă caracterul ei introspectiv, care ne ajută să ne cunoastem mai bine atât la nivel individual cât și din punct de vedere colectiv, arta poate exprima și defini idealurile și viziunile unei societăți.”
Făcând un tur al oraşului, având ca opriri locurile unde se găsesc picturile, am aflat părerile unor băcăuani în ceea ce priveşte aspectul acestor pereţi. Aceştia afirmă că oraşul arată mult mai bine în ultimii ani. Unii dintre ei apreciază doar cromatica mai diversificată, iar unii au vorbit şi despre mesajul pe care îl descifrează în picturi: „Trimit la un concept, o filozofie, te fac să te gândeşti la ceea ce transmit, nu doar să admiri creaţia din punct de vedere vizual”, a spus Giovy.

Cum se aleg temele pentru fiecare ediţie?
„Fiecare ediție are o temă dedicată, iar aceasta este aleasă de echipa ZIDART, din care fac parte tineri care activează în diverse domenii creative, în societatea civilă și nu numai. Tema este anunțată și atunci deschidem un call for artists, iar artiștii trimit propuneri în care interpretează tema prin propria lor viziune. Acestea sunt jurizate de către echipă și apoi aprobate de Comisia de Estetică Urbană, după care sunt implementate în cadrul festivalului, care se desfășoară pe parcursul a trei-patru săptămâni.”
De asemenea, prin jurizare sunt aleşi artiştii care realizează picturile murale. Zidart spune că nu există o reţetă anume pentru a deveni muralist, artiştii având poveşti diferite: „Unii devin muralişti prin formare academică, iar alţii au început cu graffiti. Majoritatea vin din diverse domenii artistice și creative și de obicei au tot felul de proiecte și activități pe lângă cele legate de street art.”
Temele ultimelor ediții au fost: Pillars of Humanity, Dominow, Incluziune Socială și În căutarea sufletului perete.


Un aer mai curat, prin artă
Un aspect inovativ al activităţii ZIDART îl constituie utilizarea vopselii Airlite, o vopsea care purifică aerul, absorbind diverse elemente poluante din acesta.
Ce este vopseaua airlite? Câte picturi sunt realizate cu o astfel de vopsea?
„Efectul este comparabil cu cel al unei păduri cu aceeași suprafață ca cea vopsită, îndepărtând in decursul a 24 de ore poluanții emiși de aproximativ 50 de automobile pe benzină. Picturile implementate până în prezent au fost realizate folosind atât vopsea Airlite cât și alte tipuri de vopsea. Din cei 4000 mp acoperiți în culoare în cadrul ZIDART – Street Art Festival, aproximativ 2460 mp au fost vopsiți cu Airlite. ZIDART – Street Art Festival a fost primul context în care vopseaua Airlite a fost folosită la noi în țară. De atunci popularitatea ei a crescut și a început să fie folosită din ce în ce mai mult în implementarea picturilor murale din toată țara.”
Graffiti sau artă urbană?
Lucrarea, Keeping it real? Subcultural graffiti, street art, heritage and authenticity prezintă relaţia dintre graffiti şi artă urbană. Autorii susţin că grafferii, cei care fac graffiti, caută recunoaştere de la membri subculturii şi de la oamenii care le văd semnăturile prin oraş, în timp ce artiştii stradali de obicei acordă o valoare mai mare esteticii şi dezvoltării creative.

Aşa cum prezintă aceaşi lucrare, graffiti-ul a reprezentat de multe ori un motiv de dispută cu autorităţile, însă, în ultimii ani, arta picturilor murale a început să fie din ce în ce mai încurajată. Autorităţile au început să pună la dispoziţia grafferilor, dintre cei care sunt dispuşi la rândul lor să se alăture unor astfel de proiecte, suprafeţe menite pentru pictarea muralelor, adică a unor pereţi întregi. Studiul menţionează că odată cu apariţia fenomenului de artă stradală, termenii sunt greu de definit, astfel că specialiştii sunt din ce în ce mai interesaţi de analiza subculturii graffiti şi a artei stradale.
Arta urbană poate fi considerată graffiti? Voi vă consiferaţi grafferi?
„Noi avem un respect și o apreciere deosebită față de graffiti. La noi în țară, la fel ca și în restul lumii, în contextul contemporan graffiti a precedat street art și mulți dintre pionierii muralismului și-au început activitatea cu această practică. Arta stradală în forma ei actuală și în forma în care este practicată în contextul ZIDART se delimitează clar de practicile graffiti, are un scop și o viziune diferită și a devenit o formă de exprimare artistică de sine stătătoare.”, au adăugat aceştia.

Graffiti-ul contemporan consta în semnarea unui alias, în mod ilegal pe pereții cartierelor în care grafferi își desfășurau activitatea. Mai apoi aceste însemne au început să apară pe metrouri, purtând semnăturile autorilor din ghetto-uri către toate zonele orașului și asigurând astfel o mobilitate simbolică de care aceștia nu aveau parte a nivel social. Graffiti a luat naștere în cutura unei categorii sociale defavorizate și reprezenta o revoltă, o afirmare a identității care era ignorată sau oprimată și o atragere a atenției asupra unor realități care erau trecute cu vederea de către societate. Fiind implementate ilegal, aceste manifestări artistice erau și sunt în continuare considerate acte de vandalism.” , a declarat ZIDART.
ZIDART susţine că Arta urbană își trage rădăcinile și din graffiti, însă se apropie mai mult tradiția artei murale clasice. Principala distincție este că picturile sunt implementate în mod legal, cu acordul comunitații și al autorităților. O altă distincție este faptul că motivația ei este diferită; mesajele și conceptele transmise sunt mai elaborate.
Picturile sunt implementate în mod legal, cu acordul comunităţii şi al autorităţilor
„Inițial obținerea pereților a fost una dintre cele mai mari provocări și nu am avut foarte multe opțiuni disponibile. Pe măsură ce am înțeles în ce constă acest proces și popularitatea festivalului a crescut, lucrurile au devenit puțin mai simple. În prezent ne bucurăm de o cooperare mult mai mare din partea comunității, în unele locuri am fost invitați chiar de locatari care s-au implicat în mod activ în strângerea semnăturilor. Practic primul pas este să obținem acordul locatarilor din blocurile pe care sunt implementate picturile. După asta propunem una din lucrările selectate în urma procesului de jurizare și înaintăm această propunere Comisiei de Estetică Urbană din partea căreia trebuie să obținem aprobarea pentru implementare.”
Am încercat să aflu şi părerile oamenilor despre graffiti şi, în general orice tip de însemn de pe pereţii din oraş. Unii dintre aceştia mi-au spus că multe clădiri arată inestetic uneori din cauza graffiti-ului, însă au fost şi opinii pozitive. Giovy spune că scrierea tagurilor personale ale grafferilor şi desenarea pe clădirile vechi reprezintă ceva inovativ, care întinereşte oraşul.
Arta stradală din România
În România, printre cele mai cunoscute festivale de artă stradală se numără cel de la Sibiu (Sibiu International Street Art Festival) sau de la Târgu Jiu (Strad’Art), însă acest fenomen este tot mai răspândit peste tot în ţară.
Harta virtuală Un-Hidden Street Art in Romania reprezintă o parte a unui proiect realizat de Cristina Pop şi Andrei Racoviţan. Cei doi au scris o carte cu acelaşi tilu, în care se găsesc poze cu picture murale din ţară şi hărţi care arată unde se pot localiza creaţiile artiştilor români.

Ce planuri are ZIDART în viitor? – Dezvoltarea dimenisunii educaţionale a festivalului
Extinderea Galeriei de Artă Stradală ZIDART nu este singurul scop al asociaţiei. Aceştia au o serie de proiecte pe care le pregătesc în viitorul apropiat.
„Pe lângă faptul că ne-am propus să umplem Bacăul de culoare și să extindem Galeria de Artă Stradală ZIDART în toate cartierele orașului, avem și o serie de proiecte pe care le punem la cale și sperăm să le implementăm cât de curând. Unul dintre acestea este ZIDART TALKS, o serie de dezbateri cu public pe diverse teme legate de contextul actual și de ideile și viziunile care pot contribui la dezvoltarea unei societăți armonioase. ZIDART îşi doreşte să dezvolte dimensiunea educațională dar și pe cea de entertainment a festivalului.”


„Din perspectiva publicului, arta facilitează o înțelegere mai profundă și empatică a tot ceea ce ne înconjoară. Ea poate lărgi orizonturile percepției și poate îmbogăți capacitățile sufletești și intelectuale ale individului. Din perspectiva artistului, arta reprezintă o unealtă versatilă și elevată de expresie a sinelui și a realității așa cum este ea percepută prin filtrul experienței umane.”
Mai multe informaţii despre ZIDART se găsesc pe site-ul oficial şi pe facebook. Imagini cu procesul de realizare al picturilor şi cu artiştii se află şi pe youtube.
Citeşte şi: Despre graffiti și poveștile care au schimbat lumea urbană; Graffiti: între arta străzii şi vandalism.