Care este harta riscului seismic în București?
Experții de la Măgurele au alcătuit, în urma simulării unui cutremur puternic, harta riscului seismic în București.
Proiectul a fost realizat de către Institutul Național pentru Fizică a Pământului și s-a aflat timp de zece ani în lucru. A luat în calcul un seism cu o magnitudine maximă, adică peste 7,5, produs în zona Vrancea.
Cum ar putea fi afectate cartierele bucureștene?
Harta riscului seismic în București arată că nordul ar fi cel mai zguduit. Cartierele Pipera și Aviației ar resimți mai intens un seism. Nici estul nu este ferit: Pantelimonul ar putea fi și el afectat puternic.
Exteriorul Bucureștiului nu este în totalitate sigur. Otopeni se află și el pe așa-numita „zonă roșie”.
Conform autorităților, zona de risc mediu este reprezentată de bulevardele Nicolae Bălcescu, Nicolae Titulescu și Vasile Lascăr, Piața Gemeni și cartierul Balta Albă.
Sudul și sud-vestul Bucureștiului ar fi, în schimb, cele mai ferite. Cu alte cuvinte, dacă stați în Ghencea, Rahova, Metalurgiei și Berceni, nu ar fi cazul să vă îngrijorați prea tare.
Câte clădiri ar putea fi afectate?
Conform listei imobilelor expertizate tehnic, disponibilă pe site-ul Primăriei Municipiului București, ar exista 176 de clădiri încadrate în categoria I de risc seismic care prezintă risc public. Alte 172 sunt încadrate la fel, însă nu se menționează că ar putea fi un pericol.
La categoria a II-a de risc seismic există 327 de imobile, iar la a III-a numărul ajunge al 95.
Doar șase construcții intră în clasa a IV-a de risc seismic.
Ce au mai descoperit specialiștii?
Directorul Institutului Național de Fizică, Constantin Ionescu, a identificat probleme precum lichefierea solului și o curgere a nisipului de-a lungul Dâmboviței. Terenul nisipos din preajma râului ar putea duce la o înclinare a clădirilor aflate în apropiere.
De asemenea, în București nu se pot proiecta structuri din oțel, deoarece materialul este foarte flexibil.
O altă problemă a orașului ar fi construirea blocurilor în nordul vulnerabil. În zona stației de metrou Aurel Vlaicu se află cele mai multe clădiri înalte din București, care adăpostesc cam o treime dintre cei care muncesc în birouri în Capitală.
Toate acestea ar putea fi expuse, dar nu neapărat pentru că blocurile turn din nord ar fi prost construite. Ele pot suferi avarii mai mari decât cele similare din sud, din cauza unor slăbiciuni ale pământului din zonă.
Cu toate că harta seismică nu ar schimba legislația în domeniul construcțiilor, arhitecții susțin că vor ține cont de aceste calcule în proiectarea clădirilor mai mari de 45 de metri.
Cele două cutremure care au avut loc în 2016 ne-au demonstrat că trebuie să ținem cont de harta riscului seismic în București. Nu în ultimul rând, trebuie să știm măsurile pe care trebuie să le luăm în caz de cutremur, dar și să ne informăm în legătură cu ce construcții ar putea fi afectate.
sursă foto: digi24.ro, Hotel-Bucuresti.com, activenews.ro