Capra cu trei iezi – cinematografele descuieți

0
71

Data de 28 octombrie a fost marcată de premiera filmului românesc ,,Capra cu Trei Iezi”, în regia lui Victor Canache.

Pentru că acest lucru a fost semnalat în repetate rânduri de către regizor, în vederea recunoașterii eforturilor depuse de către acesta și mica echipă din spatele filmului, trebuie să menționăm că acest film este unul ,,cu adevărat independent”.

Victor Canache a locuit pentru o perioadă lungă de timp în Statele Unite ale Americii, obținând chiar și cetățenia americană. Totuși, din anul 2016 își dorea să revină în România. Nu oricum, ci cu un scop clar. Așadar, a început să scrie mai multe scenarii. Luana Georgiță, producătoarea filmului și soția regizorului, a insistat asupra scenariului pentru ,,Capra cu Trei Iezi”, motiv pentru care regizorul a numit-o ,,mama filmului”. Așa a început o campanie de crowdfunding pe Kickstarter. Nu se așteptau să strângă mai mult de 600 de dolari. În momentul în care au reușit să strângă puțin peste 7.000 de dolari și-au dat seama că nu mai există cale de întoarcere pentru proiectul lor, așa că au început să lucreze la el cu toate motoarele turate la maxim (nici nu pare că s-au mai oprit de atunci).

Reveniți în țară, cei doi soți și-au dat seama că prețurile mioritice sunt mai agresive decât cele de peste ocean. Moment ideal pentru o nouă strângere de fonduri. 4.000 de dolari mai târziu, înarmați cu răbdare, au continuat să îi ofere materializare proiectului. Credeați că povestea se termină aici? Asta a fost, în mare, bătaia de cap pentru scurtmetrajul cu care au pornit în turneu în America, pentru a obține bugetul necesar filmului de față.

Cu 5 orașe americane dintr-un univers ante-pandemic, ca prin urechile acului, s-a atins bugetul de 290.000 de euro – o sumă extrem de mică pentru ceea ce înseamnă producție de film în România. Probabil că întreg proiectul se află sub o stea norocoasă. Maia Morgenstern a refuzat să primească vreun ban pentru rolul dânsei în film. Nici Marius Bodochi nu s-a arătat interesat de suma din contract. Chiar dacă filmele românești ,,făcute pe prietenie” nu sunt tocmai o raritate, filmul de față nu cade în acea categorie, fiind mai degrabă un film făcut din energia soților Canache, din dăruire. După cum puteți vedea și pe canalul de Youtube al regizorului, acesta a muncit în vârf de deal, fără utilități, modificând fațada casei lupului și pregătind decoruri.

V-ați întrebat vreodată cât de greu este să o convingi pe Maia Morgenstern să joace rolul unei capre într-un film românesc? Vorba aia, e ,,doamna mama lui Iisus”, după cum s-a mai glumit prin lumea actorilor (shoutout Liei Bugnar pentru poreclă). În cadrul matinalului Morning Glory, realizatorul Răzvan Exarhu (roșcatul de la Rock FM) a avut aceeași curiozitate. Nu cred că se aștepta la răspunsul Maiei. ,,Simplu! Mi-a scris un mesaj: Vreți să fiți capra mea?”.

Malu cu Flori este comuna care a servit drept platou de filmare, dând și trei actori importanți – ieduții din film. Aceștia au fost aleși în urma unei audiții la școala din localitate. E mare lucru să ai parte de un debut cinematografic alături de cumătra Maia Morgenstern și cumătrul Marius BodochiAntonio Gavrilă, Silviu Corbu și Răzvan Ilina sunt copiii talentați care au avut parte de această experiență. Nu sunt actori, dar au jucat onorabil.

Genericul filmului cuprinde ilustrații din cartea care ne-a traumatizat copilăriile. E plăcut să le revezi. Filmul nu este atât de violent pe cât te-ai aștepta să fie pentru un film de gen – comparația ar fi și nedreaptă, dacă ar fi să ne uităm la ce bugete au filmele horror din afară. Bodochi e înspăimântător și convinge prin rolul său, deci putem spune că filmul compensează prin distribuție. Ca în original, te vei îndrăgosti iremediabil de iedul cel mic.

Experiența din cinema e recomandată cu căldură: nu îți sparge urechile (se aude surprinzător de bine), iar imaginile te introduc cu succes în atmosfera terifiantă.

Canache spunea că a lucrat la acest proiect de parcă ar fi lucrat la următorul mare fenomen cultural. De obicei, un mare fenomen cultural apare în urma muncii unei echipe considerabile. Nu știu dacă filmul de față poate deveni următorul fenomen cultural, însă putem afirma faptul că echipa din spatele acestui proiect a muncit titanic, reușind să depășească toate barierele care le-au ieșit în cale.

Îți mulțumim, Victor, căci ai deschis un drum acolo unde mulți nu vedeau nici măcar o cărare.

Cum aș putea încheia mai frumos decât cu un alt citat al regizorului?

noapte bună, mămică!