marți, martie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăComunitateONG-uri„Capitala Tineretului din România” pentru 2023

„Capitala Tineretului din România” pentru 2023

APEL

pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului „Capitala Tineretului din România” pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023

Runda 1 – concepte și scrisori de interes

TERMEN LIMITĂ: 8 AUGUST 2021, ORA 16.59

DE CE „CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA”?

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește crearea unor zone urbane ale României care oferă oportunități adaptate dinamic la nevoile unei stări de bine generalizate și satisfacții de viață crescute, perspectivele de viitor și implicarea activă a tinerilor în comunitate în contextul secolului XXI.

Programul urmărește atingerea acestei viziuni punând accent pe următoarele:

·        Starea de bine a tinerilor din punct de vedere fizic și mintal într-un spațiu urban potrivit, în context individual, micro-comunitar și colectiv;

·       Perspectivele de viitor ale tinerilor și a succesului lor în viață cu focus special pe cunoștințe, competențe și aptitudini, viitorul muncii și antreprenoriatul;

·        Acțiunea tinerilor prin implicare civică, participarea la luarea deciziilor și asumarea unui rol de leadership în societate;

·     Consolidarea ecosistemelor de tineret locale prin care actorii acestora servesc starea de bine, perspectivele de viitor și acțiunea tinerilor prin colaborare extinsă și co-management a unor procese.

Principalul instrument al programului este titlul „Capitala Tineretului din România”, oferit anual unui oraș pe baza unei competiții de concepte ce prezintă  un program integrat de tineret care servește viziunea și punctele de reper cheie ale programului.

Programul „Capitala Tineretului din România” urmărește principii similare cu cele ale titlului de „Capitala Europeană a Tineretului”, titlu gestionat de Forumul European al Tineretului, al cărui membru este și Consiliul Tineretului din România. Acest titlu dorește să ofere o oportunitate unică orașelor din țară de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete cu participarea activă a tinerilor.

Fiecare oraș care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta un program cadru tematic anual care vizează dezvoltarea urbană cu participarea directă tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare referitoare la co-crearea și dezvoltarea orașului. Încercând să stabilească noi modele, aceste programe anuale aduc o contribuție semnificativă la procesul de armonizare a diversității urbane, conservând identitatea diversă a comunităților, dar promovând în același timp toleranța bazată pe comunicare și acțiune comunitară.

„Capitala Tineretului din România” poate deveni cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o mai bună dezvoltare economică și socială bazată pe nevoile și obiectivele reale ale tinerilor.

Prin crearea unui program-cadru care vizează tineretul ca factor principal de dezvoltare urbană putem atrage atenția organelor decizionale la nivel local spre importanța incluziunii tinerilor, a comunității locale în procesul decizional, dar și să responsabilizăm și tinerii în a se implica activ în dezvoltarea societății în care trăiesc.

Vizibilitatea crescută a activităților de tineret, a inițiativelor societății civile și a programelor de voluntariat pe care o poate asigura un astfel de program va ajuta și la crearea de parteneriate regionale și implementarea proiectelor de dezvoltare bazate pe schimburi de bune practici. Promovarea sentimentului de responsabilitate și încurajarea implicării active a tinerilor în dezvoltarea comunității va duce la crearea unei comunități bazate pe valori comune.

Mai mult, prin încurajarea guvernării transparente, a unei atitudini deschise și prin promovarea principiului de asociativitate și incluziune, programul poate genera o deschidere mai mare către colaborarea intersectorială în orașele țării.

Programul „Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.

CINE GESTIONEAZĂ TITLUL „CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA”?

Guvernanță

Pentru punerea în aplicare al programului, inițiatorii au creat Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România. Rolul acestei comisii este de a asigura managementul acestui titlu, inclusiv crearea și gestionarea cadrului metodologic, crearea premiselor pentru existența unui secretariat permanent, crearea unui juriu independent și crearea condițiilor pentru monitorizarea profesională a programelor prin care orașe românești implementează programe de tineret de anvergură sub egida acestui titlu.

Partenerii implicați în Guvernanță sunt:

  • Consiliul Tineretului din România, entitate reprezentativă a tineretului din România,
  • Federația Tinerilor din Cluj, entitate creată în contextul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului,
  • Grupul PONT, grup de experți de tineret, inițiatorul măsurilor de pregătire a Capitalei Tineretului din România pe baza experienței candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015,
  • Banca Comercială Română, lider al sistemului bancar românesc.

Programul Capitala Tineretului din România se implementează în parteneriat cu Ministerului Tineretului și Sportului.

Alte detalii gasiti pe: https://capitalatineretului.ro/aplica

Ionut Mirea
Ionut Mireahttp://www.iqool.ro
Imi doresc sa contribui la dezvoltarea tinerilor si la ridicarea nivelului de cultura informand liber si neconditionat, impreuna cu generatiile nascute in capitalism ,dar mai ales sa incercam sa salvam presa, sa fie adevarata voce a oamenilor!
RELATED ARTICLES

Most Popular