Capcanele sesiunii

0
286
https://www.facebook.com/cusubstrat

Fiecare student abordează sesiunea printr-o perspectivă proprie, astfel încât este destul de greu să apreciem care este comportamentul unui student în sesiune. Cu toate acestea, am identificat câteva dintre capcanele în care poate să cadă chiar şi cel mai motivat student. Rezolvarea lor depinde de temperamentul fiecăruia, însă mereu cea mai bună soluţie este să previi capcana, ca să nu cazi în ea.

Dorinţa de a te transforma într-un super bucătar

În sesiune parcă nici mâncarea nu mai are acelaşi gust ca în restul anului. Zacusca mamei s-a terminat. Pizza congelată sau shaorma de la colţul străzii, parcă au o textură cauciucată. De mâncarea de la cantină ţi s-a luat. Plus că atunci când mănânci, simţi nevoia să o faci încontinuu şi trebuie să fie ceva bun, ca să ai energie să înveţi alea 200 de pagini de curs. Sub atâta presiune şi din lipsă de chef de studiu, probabil o să vrei să găteşti felul acela de mâncare, pe care l-a preparat tipa de aseară, de la Masterchef. Nici ea nu era bucătar de meserie, dacă ea poate poţi şi tu, nu? Fals. Probabil o să înlocuieşti unele ingrediente pentru că se găsesc greu sau sunt prea scumpe. Până la urmă ce are dacă înlocuieşti vita cu carnea de porc, tot friptură iese. După trei ore în bucătărie, o să îţi dai seama că nu a ieşit nimic şi în ziua următoare o să te trezeşti cu mai multă ambiţie, cu speranţa că o să găteşti un quiche lorraine de excepţie. O să investeşti în ingrediente banii cu care puteai să mănânci o săptămână la cantină şi nu o să mai ai timp să înveţi nimic pentru examen.

Obsesia pentru curăţenie

Tot anul ai trăit fără probleme cu teneşii sub pat, cu foile de curs împrăştiate în toată camera şi cu costumul de ski la capul patului, pentru orice eventualitate. Acum e momentul în care îţi dai seama că e atâta dezordine, încât îţi inhibă orice dorinţă de a studia pentru examen (şi dacă ai vrea să studiezi nu poţi, pentru că toate cursurile sunt amestecate între ele). Este foarte bine să faci suficientă ordine, cât să poţi respira şi să fie o atmosferă potrivită pentru studiu. Pericolul este că nu o să te opreşti aici. O să vrei să faci curăţenie în toată casa. O să îţi sortezi hainele pe culori şi pe anotimpuri. La fel o să faci şi cu încălţămintea. A doua zi, o să te trezeşti, o să îţi sortezi din nou hainele şi şosetele în funcţie de zilele săptămânii. Dacă stai la cămin, probabil o să ai chef să faci curăţenie şi în lucrurile colegilor de cameră (dacă nu ţi-au luat-o ei înainte şi ţi-au sortat deja hainele pe culori).

Cele trei zile înainte de examen

Când eşti în sesiune, timpul parcă trece altfel. Mai ales dacă ai cel puţin patru zile între examene sau o săptămână. O săptămână este deja un lux, după ce pentru examenul precedent ai avut doar două zile la dispoziţie să înveţi. Te relaxezi, pentru că ai suficient timp. O să ajungi să tot amâni, eventual să treci prin situaţiile pe care le-am descris mai sus, până când nu mai rămâne decât o zi până la examen. O să încerci să găseşti o scăpare, gândindu-te că timpul e relativ. Vei ajunge la concluzia că o zi nu e ceea ce pare, pentru că poţi să faci dintr-una, trei: diseară, la noapte şi mâine dimineaţă.

Teama de a deveni antisocial

Sesiunea durează cel puţin trei săptămâni. Nu poţi să stai trei săptămâni în casă, nu e sănătos, trebuie să faci sport, în primul rând. În al doilea rând, toţi cunoscuţii tăi o să te suspecteze că eşti un tocilar. Pe de altă parte, pare momentul perfect să ieşi cu prietenii tăi, pentru că pe parcursul anului nu aveai timp, din cauza programului de la facultate. În schimb, în loc să te vezi cu câţiva prieteni, s-ar putea să apară pericolul, să îţi suni toţi amicii din liceu, din şcoala generală, eventual o să îţi cauţi şi amicii de la grădiniţă, astfel încât să ai planificată, cel puţin o întâlnire în fiecare zi din sesiune.

S-ar putea să vrei să recuperezi toate serialele pe care nu le-ai văzut în timpul anului

Dacă tot e sesiune şi poţi să îţi organizezi timpul cu mai multă libertate, mai ales dacă nu ai un job, cel mai bine este să fii cât mai eficient. O zi are 24 de ore, din care dormi opt. Mai ai 16 ore libere, din care pe 12 poţi să le foloseşti pentru învăţat, iar în restul de patru ore te poţi relaxa sau poţi să rezolvi alte treburi. În cele patru ore, îţi permiţi să vezi două episoade din serialul tău preferat. Problema este ca fiecare episod se termină abrupt şi o să mori de curiozitate să vezi ce se întâmplă în continuare. Există pericolul să ajungi să vezi tot sezonul, într-o zi.

Sursa foto: https://www.facebook.com/cusubstrat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.