5 cântece faimoase care nu înseamnă ce crezi (sau povești din spatele melodiilor)

0
578
cântece faimoase care nu înseamnă ce crezi

În majoritatea cazurilor, versurile melodiilor pe care le ascultăm sunt relativ simple. Nu necesită vreo explicație, având un înțeles universal valabil, deci ideea principală a cântecului este aceeași pentru noi toți. E greu să-ți imaginezi viața fără muzică, dar e și mai greu să nu rămâi perplex la aflarea adevăratei semnificații a unor versuri. Câteodată este nevoie de research și dedicare pentru a înțelege mesajul transmis de cântăreț. Uneori mesajul te va dezamăgi, alteori te va da pe spate, la propriu și la figurat (în această măsură te va surprinde). După ce am citit diverse articole și m-am documentat privind acest subiect, m-am gândit să împart cu tine starea de șoc provocată de informația găsită. Așa că o să-ți prezint 5 cântece faimoase care nu înseamnă ce crezi, unele dintre ele transmițând un mesaj aflat la pol opus față de înțelesul pe care l-ai atribuit tu, în mod normal, versurilor.

  • Heroes – David Bowie

Sensul „Eroilor” lui Bowie pare destul de evident. E vorba despre oameni care sunt eroi doar pentru o zi, nu? Ei bine, lucrurile nu sunt ceea ce par și din acest motiv „Heroes” merită o poziție fruntașă în topul celor 5 cântece faimoase care nu înseamnă ce crezi. 

Când piesa a fost lansată, Bowie a declarat că versurile fac referire la doi îndrăgostiți (mai bine zis amanți – în engleză „lovers”) care se sărută în fața Zidului Berlinului. Scena e cât se poate de reală, cântărețul descrie în cântec ce a văzut de la fereastra studioului său de înregistrări: un cuplu iubindu-se lângă un zid.

I, I can remember
(I remember)
Standing by the wall
(By the wall)
And the guns, shot above our heads
(Over our heads)
And we kissed, as though nothing could fall
(Nothing could fall)

Cu toate astea, se omit unele fapte esențiale privind identitatea „eroilor”, despre care vom afla mai târziu că sunt Tony Visconti (producătorul cântărețului) și amanta sa. Bowie a ales să facă această dezvăluire după finalizarea divorțului dintre Tony și soție, pentru că nu dorea să îi facă probleme prietenului său. 

Interpretând titlul melodiei, ne dăm seama că Bowie e de acord cu sloganul „Make love, not war.” Într-o lume guvernată de ură și război, abilitatea de a iubi e cea care ne face eroi.

  • Every Breath You Take – The Police

Every breath you take
Every move you make
Every bond you break
Every step you take
I’ll be watching you.

Un cântec romantic, nu-i așa? Dacă ești mai atent/ă la versul I’ll be watching you (care, de altfel, este repetat obsesiv în melodie), vei constata că acesta nu se referă la un gest romantic, de grijă pentru persoana iubită. Din contră. În esență, „Every Breath You Take” este despre un stalker posesiv. Însuși Sting, vocalistul trupei, a numit piesa „foarte sinistră” și „urâtă”.

  • Sign Of The Times – Harry Styles

Despre ce e vorba în piesă? Un protest politic? Un imn gay? Utilizarea abuzivă a gloanțelor? Există multe moduri prin care putem interpreta versurile lui Harry Styles, dar se pare că o singură variantă este corectă. Și nu se încadrează în cele menționate anterior. Mesajul cântecului este unul trist, făcând referire la mamele moarte. Potrivit cântărețului, naratorul din Sign of the Times este o femeie care a născut recent și este pe punctul de a muri din cauza complicațiilor. Styles povestește, într-un ritm sensibil și lent, ultimele lucruri pe care o mama le-a spus nou-născutului înainte de a trece în neființă. În ciuda acestei situații dificile, Styles insistă asupra unui mesaj pozitiv. Timpurile pot fi grele, dar trebuie să fim curajoși și „să oprim plânsul” („Stop your crying, baby/ It’s a sign of the times”).

  • Hotel California – Eagles

Welcome to the Hotel California
Such a lovely place (such a lovely place)
Such a lovely face.
Plenty of room at the Hotel California
Any time of year (any time of year) you can find it here.

Mesajul transmis de piesa formației rock americane nu are absolut nicio legătură cu niciun hotel californian. Dacă iei cuvintele ca atare, cântecul n-o să ți se pară mai mult decât o poveste fictivă despre niște călători obosiți care se cazează la un hotel de lux. Versurile sunt metaforice, iar din acest motiv face parte dintre acele cântece faimoase care nu înseamnă ce crezi. De fapt, Hotel California” evidențiază lăcomia existentă în industria muzicală. Odată cu îndeplinirea visului american, începe self destruction-ul. Don Henley, membrul fondator al trupei Eagles, a descris melodia ca referindu-se la partea întunecată a stării de prosperitate asociate visului american.

You can check out any time you like,
But you can never leave!

  • Mellow Yellow – Donovan

Muzica folclorică psihedelică trimite la noțiunea de droguri, așa că oamenii au găsit o legătură între Mellow Yellow” și substanțele interzise. Au circulat zvonuri conform cărora Donovan cânta despre cum să te droghezi fumând coji de banane. S-au dovedit a alcătui un simplu mit urban, căci la sfârșitul anilor ’60 (atunci când a fost lansată piesa) exista iarba, așa că nu avea vreun rost să încerci să fumezi coaja acestui fruct. 

Poate acum te întrebi de ce am inclus Mellow Yellow” în topul de cântece faimoase care nu înseamnă ce crezi. Mai întâi concentrează-te asupra următoarelor versuri:

Electrical banana
Is gonna be a sudden craze
Electrical banana
Is bound to be the very next phase.

Traducerea sună cam așa: Banana electrică/ Va fi o nebunie neașteptată/ Banana electrică/ E obligatoriu să fie următoarea fază”. Banana electrică este o referință nu foarte subtilă la un vibrator. Compozitorul și interpretul piesei, adică Donovan, a recunoscut că s-a inspirat dintr-un afiș pe care era tipărită această jucărie sexuală (numită Mellow Yellow) în compunerea versurilor. Destul de șocant, cântecul a devenit în 2015 coloana sonoră a filmului animat „Minionii”

Ni s-a demonstrat încă o dată existența contrastului dintre aparență și esență. În muzică nimic nu e ce pare a fi. Acestea au fost cele 5 cântece faimoase care nu înseamnă ce crezi. Sau povești din spatele a 5 melodii celebre.

surse info: cracked.com, buzzfeed.com, wikipedia.org.

sursă foto: pinterest.com.