Cântece de Crăciun perfecte pentru a te bucura de atmosfera festivă

0
436
cântece de Crăciun

Decembrie este o lună specială. Ea reprezintă atât o perioadă de bilanț, cât și una de odihnă. Ea aduce cu sine stresul de a găsi cadouri, dar și entuziasmul adus de primirea lor. Ea poate fi o perioadă festivă, dar și exasperantă. Poate aduce cu sine povești, dar și distrugerea lor. Și, nu în ultimul rând, ea poate aduce singurătate, dar și fericire. Iar una dintre cele mai bune modalități de a ilustra varietatea oferită de această perioadă este muzica. Așa că nu ar strica să ascultăm cântece de Crăciun pentru a experimenta diversitatea ei.

Dar ce propuneri ar putea ilustra cel mai bine spiritul festiv?

      • Elvis Presley – Blue Christmas

Sentimentele negative nu te pot ocoli de sărbători. Sigur, nu e o senzație plăcută să te simți prost când alții debordează de entuziasm, dar se întâmplă. Uneori din cauza unei inimi frânte – ca în cazul lui Last Christmas de la Wham! – ori datorită unei iubiri neîmpărtășite, după cum ne zice regele rock’n’roll-ului în Blue Christmas.

Inițial, piesa nu a fost asociată cu Elvis. Ea a debutat în 1948 ca înregistrare a unui actor de filme western, Doye O’Dell. Doi ani mai târziu, Blue Christmas a fost legată de un muzician country numit Ernest Tubb. Presley și-a pus amprenta asupra cântecului în 1957, când l-a înregistrat pentru albumul său de Crăciun.

Dintre numeroasele cover-uri apărute în cei șaizeci de ani de la lansarea versiunii lui Elvis, cel mai impresionant este cel al cântăreței de country Martina McBride. Versiunea ei, lansată în 2008, o include alături de el atât pe plan audio, cât și video. Cu alte cuvinte, tehnologia o ajută să apară și pe un album de reinterpretări, cât și în concertul special ținut în apropierea Crăciunului  din 1968 al celebrului artist.

  • Brenda Lee – Rockin’ Around The Christmas Tree

Ah, Rockin Around The Christmas Tree. Melodia perfectă pentru o petrecere festivă. Probabil o cunoști din Home Alone, unde a fost folosită într-un context aproape identic: o secvență în care Kevin McCallister încerca să-i păcălească pe hoții care-i dădeau târcoale casei sale.

Dar are oare aspecte mai interesante decât utilizarea într-un film „tradițional” al acestui sezon festiv? Da. Ea a fost înregistrată în 1958, când Brenda Lee avea doar 13 ani, dar nu a devenit celebră decât în anii 1960, o dată cu ascensiunea carierei cântăreței.

De atunci, titlul său a devenit sinonim sărbătorilor de iarnă. Popularitatea sa se menține în continuare. Ba chiar este suficient de mare încât să fi adus piesa în top 5 cele mai bine vândute cântece de Crăciun din toate timpurile.

  • Andy Williams – It’s the Most Wonderful Time of the Year

Și rămânem în preajma anilor 1960 pentru a examina un alt nume cunoscut.

It’s the Most Wonderful Time of the Year se concentrează pe atmosfera plăcută a sezonului festiv. Ea nu e adusă neapărat numai de petreceri, ci și de timpul petrecut împreună cu familia, vizitele spontane ale prietenilor și cântatul de colinde.

Însă, de vreme ce cântecul are o vechime de cel puțin cinzeci de ani, asta înseamnă că unele obiceiuri descrise în versuri nu mai sunt de actualitate. Cel mai bun exemplu ar fi momentul în care Williams menționează „povești de groază înspăimântătoare” specifice mai ales erei victoriene și conservate în nuvela Colind de Crăciun a lui Charles Dickens.

  • Burl Ives – A Holly Jolly Christmas

A Holly Jolly Christmas și-a făcut prima apariție publică în anul 1964, în cadrul unei animații speciale dedicată renului Rudolph. Povestea însoțitorului deosebit al moșului era narată de artistul/actorul american Burl Ives, care își punea și vocea pentru două cântece de Crăciun din cadrul spectacolului: cel din acest subtitlu și Silver and Gold.

În 1965, melodia a fost reînregistrată de Ives și inclusă pe un album cu muzică de sezon. De atunci, ea a mai apărut în numeroase seriale și filme cu specific.

  • Jose Feliciano – Feliz Navidad

Vrei să înveți cum să spui Crăciun Fericit în spaniolă? Feliz Navidad te va ajuta. De fapt, poți spune că tot ajută lumea să îți adreseze această urare de prin 1970 încoace….că nu vei greși cu nimic. Și nici nu te vei simți exclus, de vreme ce creația portoricanului Jose Feliciano este faimoasă. Adică suficient de celebră încât să fie cel de-al optulea cel mai bine vândut cântec de Crăciun din lume.

Care dintre aceste cântece de Crăciun vă place cel mai mult?

sursă foto: vocea.biz

surse info: billboard.com, deseretnews.com, songfacts.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.