Când parte din demosul de lângă kratos este analfabet

0
613

Alegerile prezidențiale care tocmai s-au încheiat au adus la urne cetățeni animați de diverse chestiuni. Printre acestea se numără, desigur, mult stimatul spirit civic, urmat de: convingeri politice multicolore, interese personale, simpatii politice bazate pe mai multă sau mai puțină analiză, influențe ale liderilor din grupurile de apartenență ș.a. Nu trebuie să uităm, însă, că între toate acestea există și dragostea pentru abțibildurile lipite pe spatele buletinului, sau servitutea față de preot.

Potrivit unui reportaj Vice, un bărbat din județul Giurgiu s-a întors la secția de votare ca să mai obțină un abțibild, pentru că primul se topise într-o baltă. Acest bărbat face parte din categoria de alegători analfabeți, care au votat fără să știe numele candidaților la președinție. Unii dintre ei au pus ștampila, totuși, pe primii trandafiri pe care i-au recunoscut în siglele partidelor. Alții au ștampilat chenarul indicat de popă, la sfârșitul slujbei.

În România există aproximativ un sfert de milion de analfabeți cu drept de vot, conform HotNews. Un sfert de milion de oameni care provin din medii defavorizate, pentru care nu s-au luat măsuri astfel încât aceștia, deși nu știu să scrie și să citească, să voteze în cunoștință de cauză. Dar ce șanse există ca acești oameni, după ce au primit o instrucție imparțială, să voteze de capul lor și nu cum le-a spus preotul, primarul sau alte persoane?

Imparțialitatea cere discernământ. Discernământul înseamnă efort pentru oamenii care nu au beneficiat deloc de educație. Nu uit secvența pe care am văzut-o la un post de televiziune, în care, într-un sat, îi era adusă urna mobilă unei bătrâne. Cu o mână tremurândă din cauza parkinsonului, ținea ștampila suspendată deasupra buletinului de vot, cât să aibă răgaz să întrebe: „Și care dintre ei ne aduce alimente?”.

Să fie această situație o carență a democrației pe care ne este greu să o recunoaștem sau pe care ne este greu să o îndreptăm? Aristotel ar răspunde afirmativ și categoric. În viziunea lui, democrația este o formă de conducere coruptă, întrucât demosul tinde să aibă vederi înguste și să fie egoist. Oamenii simpli își urmăresc interesele proprii doar pe termen scurt și sunt dezinteresați de bunăstarea întregii societăți. Astfel, după cum explică Aristotel, se poate instaura haosul.

Sursă foto: botosaneanul.ro