luni, iunie 17, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipCand oamenii se transformă în monștri

Cand oamenii se transformă în monștri

 

Omul este creatura cea mai interesantă, mereu ne-am pus întrebări cu privire la natura noastră. Fiinţa umană poate da dovadă de un număr infinit de calităţi: de compasiune, de milă, de bunătate ori de înţelepciune. Însă în egală măsură omul poate fi crud cu cei din jurul său, poate chiar să fie în stare să comită cele mai mari atrocităţi fără să aibă nici cea mai mică remuşcare. Este interesant cum în firea noastră pot exista sentimente atât de contradictorii, sentimente care ne pot îndemna să facem lucruri diametral opuse.

Cred cu tărie că nimic nu este mai periculos decât să urmezi orbeşte un ideal. Nu mă înţelegeţi greşit, nu spun că nu este bine să ai ţeluri în viaţă pe care să îţi doreşti să le atingi, dar spun că poate ar fi bine să ne gândim măcar pentru o clipă la eventualele consecinţe. Dacă în goana noastră nebună îi rănim pe semenii noştri, atunci poate ar fi bine să ne revizuim obiectivele. Dacă alegem să călcăm la propriu peste cadavre şi să ne scăldăm într-o baie de sânge, atunci cu siguranţă nu mai este vorba despre credinţa că putem schimba destinul unei naţiuni, ci mai degrabă avem de a face cu o obsesie nebună.

Probabil că toată lumea a înţeles că fac referire la Statul Islamic. Kobani este un oraş kurd aflat la graniţa dintre Siria şi Turcia, unul dintre oraşele unde s-a instalat teroare de luni bune. Acolo, copii cu vârste între 14-16 ani sunt răpiţi şi obligaţi să privească înregistrări video cu ostaticii decapitaţi de către Statul Islamic, să se roage de cinci ori pe zi ori să memoreze anumite părţi din Coran. Cu alte cuvinte sunt îndoctrinaţi, iar cei care refuză să devină adepţii lor suferă pedepse crunte, ca de exemplu bătaia cu cablul electric. Că să nu mai vorbim de femeile care sunt ţinute captive şi transformate în sclave sexuale.

Însă ceea ce este oarecum bizar este faptul că din ce în ce mai mulţi occidentali sunt atraşi de această ideologie jihadistă. Printr-o puternică campanie de propagandă, reprezentanţii Statului Islamic au reuşit să influenţeze o serie de persoane care păreau să aibă un viitor strălucit, însă care sufereau din cauza unor eşecuri personale. Cei care se oferă să participe la misiuni sinucigaşe cel mai adesea au fost stigmatizaţi, respinşi de către comunitatea în care trăiau. Din ce în ce mai multe femei din Marea Britanie au ales să se căsătorească cu militanţi ai Statului Islamic. Acestea la vârste extrem de tinere (20 de ani) devin lideri marcanţi ai brigăzii de poliţie Sharia. Sharia este o ramură a Statului Islamic care a fost creată la începutul acestui an cu scopul de a pedepsi femeile care se îndepărtează de la calea jihadistă. Mă întreb, oare, ce maturitate poţi să ai la vârstă de 20 de ani încât să poţi conduce o brigada de poliţie? Desigur că la acea vârstă eşti încă mânat de instinctul impulsiv caracteristic tinereţii…

Însă din cauza impulsivităţii, din cauza aroganţei unor tineri care au impresia că le ştiu pe toate şi că nimeni şi nimic nu le poate sta în cale, numeroşi oameni au de suferit.

sursa photo: jurnalul.ro

Simina Rautu
Simina Rautu
"Caracterul are drept fundament voinţa şi inteligenţa". Cred cu tărie în faptul că în viaţă poti obţine orice, însă cu o condiţie: să fii perseverent în ceea ce faci. Restul sunt doar vorbe inutile, în opinia mea nu există reţete miraculoase pentru succes.
RELATED ARTICLES

Most Popular