vineri, aprilie 19, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipCand femininul domină masculinul

Cand femininul domină masculinul


Marius Manole: „Actorii asta fac – spun povești. Cineva spunea: când va muri teatrul? Când cineva nu va mai avea nevoie să spună povești și să asculte povești. Ori asta nu se va întâmpla niciodată. Oricum, mie mi se pare că lumea are nevoie de teatru în perioada asta.”

Unii oameni vin la spectacole de teatru nu ca, în snobismul lor, să aibă cu ce se lauda a doua zi prietenilor sau să-și dea check-in pe Facebook și să facă o impresie bună în lumea lor virtuală. Ci vin pentru pura bucurie și pentru că simt că asta le-ar face bine, asta au nevoie.

Spectacolul „Masculin/ Feminin”, o creație imaginată și pusă în scenă de Lia Bugnar, începe cu replica lui Marius Manole, care spune în cel mai firesc mod, în care îţi e imposibil să nu-l crezi, că oamenii vin la teatru ca să-i vadă pe alţii mai nefericiţi decât ei. Adevărul e că puţini ar vrea să plătească un bilet că să vadă o poveste în care fericirea e în floare şi care parcă îţi face în ciuda, îţi pune dezolarea în lumina reflectoarelor.

Aşa se anunţă că vom afla despre cum soarta îi loveşte doar pe alţii. Nouă, celor prezenţi în public, ne rămâne doar să ne lăsăm cuceriţi de iluzia că suntem privilegiaţi de a nu fi în pielea personajelor.

Marius Manole: „Îmi place cum scrie Lia Bugnar. Sunt foarte fericit că joc în piesele ei. Ele sunt tragicomedii cu o poveste, pentru că lumea caută povești. Sigur că nu e Shakespeare, dar e Lia Bugnar, care scrie teatrul zilelor noastre.”

„Masculin/ Feminin” are un mesaj puternic, care ne vorbește despre dragostea care demolează orice prejudecată despre ce părea imposibil, fără a avea însă nicio urmă de clișeu demn de basme. Totul este autentic, se încadrează perfect în realitatea deloc ideală în care ne învârtim și în care doar acceptarea ne mai salvează uneori.

Însă nu există iubire fără aluzie la Androginul mitic. Iar dezechilibrul apare când nu ştii din ce ipostază trebui să-ţi cauţi partea lipsă care te va întregi, masculin sau feminin? Cei doi protagoniști, Adam și Eva, ale căror nume strigă „meant to be together”, se întâlnesc la masă și își propun să îi dea fiecare celuilalt o veste.

Ea: „Sunt însărcinată, vom avea un copil!”

El: „Vreau să fac operație de schimbare de sex, vreau să fiu femeie!”

Spectacolul „Masculin – Feminin” este unul remarcabil prin complexitatea lui. Cuprinde câte puţin din orice stare, iar filosofia este şi ea prezentă. Astfel, din când în când, timpul real stă în loc şi aflăm ce se va întâmpla în viitorul celor doi copii, care însă n-au apucat să se nască.

Replica Theodorei Stanciu („Femeia cu un fir dus la ciorap devine o sub-femeie”) este memorabilă. În câteva cuvinte este esențializată atât sensibilitatea, cât și nesiguranța și imperfecțiunea feminină.

Marius Manole: „Lia Bugnar nu scrie teatru social, care și ăla e interesant, scrie un tip de teatru de care lumea are nevoie, se pare, dacă sălile sunt pline. Scrie un soi de tragicomedie, adică râzi, râzi, până plângi.”

Spectacolul, odată ce l-ai văzut, l-ai primit în mintea ta şi nu l-ai mai lăsat să plece. L-ai luat cu tine peste tot.  Și atunci știi că ce s-a întâmplat pe scenă, în fața ta, nu a fost degeaba, ci a produs o modificare în interiorul tău. Ai plecat din sala de teatru într-un fel, diferit de cel în care ai intrat. La aşa spectacole merita să mergi!

Lia Bugnar: „Teatrul îmi dă o senzație de ordine interioară, de armonie. Totul e atunci, acolo”

„Masculin/ Feminin” face parte din realizările din domeniul cultural ale Asociaţiei INSPIRA, care a mai produs şi spectacolul „Fă-mi loc” de Anthony Michineau, în regia lui Radu Beligan, despre care am scris aici.

Scenariul şi Regia: Lia Bugnar

Distribuţia: Theodora Stanciu, Andrei Aradits, Marius Manole, Laura Creţ, Ilinca Manolache

Sursă foto: godotcafeteatru.ro

Alina Păduraru
Alina Păduraru
Conștientă de forța din spatele cuvintelor. În căutarea echilibrului și a poveștilor din spatele oamenilor. Bucurie sau cărți bune, filme cu substrat, muzee și parfum de iasomie. Restul e teatru.
RELATED ARTICLES

Most Popular