copyofsocceronasunnydayje7

A început de câteva zile poate cel mai important şi cel mai de amploare eveniment sportiv al planetei, dacă nu luăm în calcul olimpiadele. Este vorba despre Campionatul Mondial de Fotbal, care anul acesta se desfăşoară în Brazilia. Fie că suntem pasionaţi sau nu de fotbal, acest eveniment nu poate să fie trecut cu vederea, deoarece este supramediatizat. Oriunde deschidem televizorul, vedem ştiri şi comentarii despre ceea ce se întâmplă în Brazilia. Atmosfera Campionatului Mondial de Fotbal trece cu mult dincolo de granița celor 32 de țări care au echipe înscrise în această competiție.

Ţin minte că, încă din copilărie, eram cu ochii aţintiţi asupra televizorului când era Campionatul, atunci poate şi datorită faptului că echipa noastră naţională era direct implicată. Acum privesc acest eveniment ca un spectator neutru şi neimplicat. Nu pot să nu observ că anul acesta au apărut poate cele mai multe controverse cu privire la modul de organizare, de la stadioane nefinalizate până la proteste violente ale brazilienilor, proteste împotriva organizării campionatului.

campionatul_mondial_de_fotbal_2014___53588800

Îmi pare rău să văd că fotbalul, ca şi competiţie sportivă, se strică de la an la an. Interesele sunt multe, banii implicaţi şi mai mulţi, deci sportul are toate premisele de a pierde. Cunoaştem faptul că, în ziua de astăzi, elementul financiar este cel care dictează în toate domeniile, însă când sportul este afectat, devine ceva trist. Companiile plătesc sume imense pentru a se promova în timpul Campionatului Mondial, astfel încât reclamele de pe stadioane sunt din ce în ce mai multe. La televizor este aceeaşi situaţie. Spoturile publicitare sunt cu zecile în preajma unui meci de la Campionat, atât de multe încât aproape că pierzi şi începutul meciului. Arbitrii sunt aleşi pe considerente de marketing, astfel ajung chinezi sau japonezi să arbitreze meciuri importante, aceştia provenind din ţări ale căror fotbal este din „lumea a treia”. Ţările mari şi cu tradiţie în fotbal sunt de asemenea „împinse de la spate” de către arbitri pentru a ajunge cât mai departe în competiţie. În fazele finale ale Campionatului trebuie să ajungă în mod normal cei mai buni care s-au dovedit a fi pe teren, însă de foarte multe ori nu este aşa.

Cu greu reuşeşti să te detaşezi de aceste elemente şi să te bucuri de frumuseţea acestui sport, care stârneşte mereu pasiuni fără limite. Un Campionat Mondial înseamnă pasiune, mândria de a-ţi reprezenta ţara, spectacolul din tribune, fair-play şi multe altele. Banii strică sportul. Jucătorii îşi trădează propriile echipe de club cu care au ţinut de mici şi se duc la echipele rivale, doar pe considerentul financiar, dezamăgind milioane de fani, care îi vedeau ca pe nişte idoli.

Fotbalul este o adevărată religie şi din acest motiv orice element care îl strică trebuie estompat. Trecând la o notă mai optimistă, să sperăm că acest Campionat Mondial va fi unul de succes, cu mult spectacol şi care să facă să merite să stai treaz toată noaptea, pentru a putea vedea meciurile.

 

Sursa foto: http://jonsturdevant.com/ , http://weheartit.com/