Campioana Elisabeta Lipă și Ambasadorul Republicii Elene, oaspeți de onoare ai evenimentului aniversar „O Nouă Viață”

0
67

Miercuri, 28 iunie, Fundația „O Nouă Viață” a marcat aniversarea a 20 de ani de activitate în România, printr-un concert extraordinar susținut la Cercul Militar Național. Din 1997 până în prezent, fundația a schimbat destinele a peste 600 de copii și tineri care au fost instituționalizați în căminul-spital de la Siret. Oaspeții de onoare ai concertului au fost Vassilis Papadopoulos – Ambasadorul Republicii Elene în România, Elisabeta Lipă – președintele Federației Române de Canotaj și Adrian Popoiu – primarul orașului Siret, care au luat parte la concert alături de aproape 300 de invitați – diplomați, reprezentanți ai autorităților locale, jurnaliști și susținători ai fundației. Gala a fost susținută de trei muzicieni de talie internațională: soprana Simona Mihai, violonistul George Zacharias și pianistul Marios Panteliadis, seara fiind prezentată de jurnalistul de televiziune Marius Constantinescu.

Fundația „O Nouă Viață” a marcat două decenii de când și-a asumat responsabilitatea protejării copiilor și tinerilor a căror viață a fost mutilată pentru totdeauna în căminul-spital de boli neuropsihice de la Siret. Organizația a luat ființă la inițiativa britanicei Monica McDaid, fiind o continuare a activității începute tot de ea încă din 1990, prin organizația Romanian Challenge Appeal. Impresionată de imaginile din orfelinatele românești difuzate de BBC la începutul anilor ’90, profesoara din Marea Britanie a venit în țara noastră hotărâtă să ajute. În urma unui apel pe care Monica McDaid l-a făcut într-o emisiune la BBC, peste 200 de voluntari britanici și 15 camioane cu ajutoare au pornit atunci spre Siret. În căminul-spital din localitate erau instituționalizați peste 600 de copii și tineri care trăiau în condiții greu de imaginat, fără lumină, căldură sau instalații sanitare. Echipa organizației a început construirea primelor așezăminte de tip familial în 1998, iar de atunci munca voluntarilor și angajaților de la „O Nouă Viață” a fost neîntreruptă.

“Eu am plecat din Siret foarte devreme, la vârsta de 16 ani, dar n-am uitat niciodată fostul cămin-spital, acea clădire înspăimântătoare, cu copii și tineri cățărați pe zidurile spitalului, care își strigau mamele pe care nu le cunoscuseră niciodată. Ulterior, când am devenit mamă, m-am întrebat ce suflet poate să aibă un părinte pentru a-și abandona copilul în acel loc de coșmar. Mă bucur că acești copii au primit în ultimii 20 de ani mai mulți părinți care i-au educat, i-au integrat în societate, care îi iubesc și se ocupă de ei. Pentru mine, cei de la fundația „O Nouă Viață” sunt niște eroi.” – a declarat Elisabeta Lipă, invitat de onoare al serii.

Violonistul George Zacharias și pianistul Marios Panteliadis, muzicienii sosiți special
de la Londra pentru concertul aniversar al Fundației „O Nouă Viață”, au interpretat două sonate aparținând unora dintre cei mai proeminenți compozitori din prima jumătate a secolului XX, Maurice Ravel și Serghei Prokofiev. Momentul mult așteptat al serii l-a reprezentat întâlnirea cu soprana Simona Mihai, pe care publicul din țară nu a mai avut ocazia să o asculte de foarte mult timp, ea primind însă generoase aplauze ale auditoriului Operei Regale din Londra sau ale celei din Frankfurt, unde chiar în această perioadă joacă rolul Mimi din opera „Boema” de Giacomo Puccini. Simona Mihai a interpretat arii celebre semnate de Massenet, Strauss și Puccini. Programul muzical al serii a fost completat cu lucrări de Richard Strauss, Jules Massenet, Giacomo Puccini, Charles Gounod și Roger Quilter.

Cu ocazia celebrării a 20 de ani de activitate a fundației „O Nouă Viață”, președintele
organizației, Nigel Squibb, a declarat: “Misiunea fundației este de a transforma viețile
persoanelor cu dizabilități, sprijinindu-i să-și dezvolte abilitățile și capacitățile astfel încât să
devină membri activi ai comunității. Pe lângă beneficiarii noștri, îi ajutăm și pe tinerii cu
probleme din oraș. Prin programele pe care le-am creat încercăm să le oferim tuturor o șansă pentru a se putea dezvolta și pentru a duce o viață cât mai independentă.”

Prezent la gală, primarul Siretului, Adrian Popoiu, a declarat: “Organizația a reușit în
acești 20 de ani să schimbe percepția oamenilor din Siret față de persoanele cu dizabilități. Cu sprijinul echipei de specialiști dedicați și al unor voluntari inimoși, fundația a creat un model de bune practici în domeniul asistenței sociale, devenind un model la nivel național.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.