Facem auzite vocile femeilor: Ambasada SUA s-a alăturat Centrului FILIA și Rețelei VIF

0
64
afis Centrul FILIA

Cu ocazia celor 16 zile de activism împotriva violenței femeilor, Centrul FILIA alături de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF), cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România au desfășurat o campanie de creștere a gradului de conștientizare cu privire la fenomenul violenței împotriva fetelor și femeilor.

În cadrul campaniei au fost realizate și distribuite materiale video cu supraviețuitoare ale violenței, precum și experți și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniul violenței, care au vorbit despre propriile experiențe și despre modul în care autoritățile ar trebui să acționeze în astfel de cazuri: fără stereotipuri și prejudecăți și axându-se pe protejarea victimei.

Această campanie este publicată pe site-ul www.violentaimpotrivafemeilor.ro și pe Facebook- www.facebook.com/centrul.filia.

„În România, violența împotriva femeilor este o problemă serioasă și urgentă. Este timpul ca autoritățile responsabile să o trateze ca atare și să prioritizeze siguranța femeilor. Pentru a ieși dintr-o relație abuzivă, o femeie are nevoie de încredere și sprijin din partea autorităților, nu de blamare și indiferență. Stop violenței împotriva femeilor!”, transmite Andreea Rusu, Directoare Executivă a Centrului FILIA.

De asemenea, pe 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, în spațiul American Corner din cadrul Bibliotecii Naționale Române, am desfășurat un atelier de lucru la care au participat femei care au supraviețuit violenței sau/și care lucrează cu astfel de cazuri.

Scopul a fost acela de a crea un spațiu sigur pentru acestea în care să își poată împărtăși experiențele și pentru a găsi împreună soluții la problemele cu care se confruntă.
Principalele concluzii sunt:
Este nevoie urgentă de schimbări legislative care să asigure siguranța victimelor, precum adoptarea legislației privind monitorizarea agresorilor prin mijloace electronice și modificarea Codului Penal, astfel încât cercetarea agresorilor să continue chiar dacă victima își retrage plângerea;

Este necesară bugetarea adecvată a programelor de prevenție, conștientizare și educație în rândul copiilor, tinerilor și adulților, precum și alocarea de fonduri de la bugetele locale
pentru servicii sociale, publice și neguvernamentale, necesare supraviețuitoarelor violenței și comunităților, precum și finanțarea prioritară a adăposturilor de urgență;

 Pentru a asigura o intervenție eficientă din partea autorităților, fără apelarea la stereotipuri și prejudecăți, subliniem urgența formării continue a polițiștilor, procurorilor, judecătorilor și personalului din servicii sociale și de sănătate care intră în contact cu victimele.