Outernational Virtual Festival pe 25-26 iulie 2020 în județul Vaslui

0
188
World Vision România, afiș

Outernational se alătură campaniei World Vision România pentru digitalizarea și modernizarea școlilor din mediul rural.

Facebook event

În 2020, festivalul Outernational migrează în spațiul rural din județul Vaslui, după trei ediții anterioare organizate în București.

Outernational Virtual Festival este o ediție specială derivată din festivalul Outernational Days, organizat de platforma culturală The Attic. Festivalul va fi difuzat online, pe paginile de Facebook ale organizatorilor (The Attic și Outernational Days) între 25 și 26 iulie 2020.

Festivalul propune o evadare virtuală din mediul urban, din confortul casei tale, pentru o experiență multiculturală în mijlocul naturii, într-un spațiu rural autentic, natural. Programul va include concerte live, filme de scurt metraj, panel-uri de discuții și conferințe/lectures.

Majoritatea concertelor vor fi transmise live dintr-un sat din județul Vaslui.

Vor cânta atât trupe și artiști români (Ansamblul Anton Pann, Bogdana Dima & Diana Miron, Corina Sârghi și Taraful Jean Americanu, Mitoș Micleușanu, Multumult, Sillyconductor, etc) cât și artiști străini (Mohamad Zatari (Siria) & Avadhut Kasinadhuni (India) & Sara Nezamoleslami (Iran), Stefan Fraunberger (Austria), Katharina Ernst (Austria). Festivalul va include și o apariție specială a Fanfarei de la Valea Mare din județul Vaslui, precum și concertul Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu (proiect curatoriat de The Attic, ce a debutat în 2019 la festivalul Europalia-România din Belgia)

Mai mult, programul va include o discuție despre județul Vaslui, o discuție despre situația pădurilor din România și a defrișărilor abuzive, precum și două filme de scurt metraj ce evocă spațiul rural românesc.

Festivalul Outernational celebrează diversitatea în toate formele ei și militează pentru incluziunea socială, pentru eliminarea granițelor culturale și a barierelor sociale. Scopul inițiativei este de a deconstrui stereotipurile privind zona Vaslui și de a o plasa pe harta culturală națională. Totodată, concertele și filmele își propun să genereze un spațiu de discuții privind moștenirea culturală rurală.

Festivalul este difuzat gratuit, dar încurajăm donații în cadrul campaniei noastre de strângere de fonduri, în parteneriat cu Fundația World Vision și Festivalul Open Camp Vaslui.

Donațiile pot fi realizate fie prin Outernational (reprezentat de Dragoș Rusu), fie prin Open Camp (reprezentat de Ciprian Hordilă).

Campania pentru digitalizarea și modernizarea școlilor din mediul rural deschide o discuție mai largă despre școala la țară și învățământul în spațiul rural și în zonele defavorizate. Scopul campaniei este de a aduna fonduri pentru achiziția de tablete cu internet pentru copiii din zona rurală, inclusiv din județul Vaslui, copii ce provin din familii cu grad ridicat de vulnerabilitate.

Fundaţia World Vision România a lansat în 22 iunie o campanie națională de strângere defonduri pentru a pregăti şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural pentru redeschiderea şcolilor în toamnă. Astfel, aproximativ 6.000 de copiii şi 100 de profesori din 80 de comunităţi nevoiaşe de la sate ar putea primi infrastructură digitală şi 27 de şcoli şi 6 grădiniţe ar putea fi modernizate.

Campania World Vision România vine la sfârşitul unui an şcolar marcat de pandemia decoronavirus, în care şcolile din mediul rural sunt complet nepregătite pentru toamnă, starea lor fiind una critică: clădiri, spații de învățare și spații sanitare neadecvate, infrastructură digitală precară, lipsă de dotări şi materiale didactice moderne.

Persoanele care vor să-i sprijine pe copiii de la sate care vor să continue să înveţe, însă ar putea fi lăsaţi în urmă pentru că nu au resurse, pot să doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANŢĂ (cost 4 euro), fie direct pe site-ul campaniei, unde se poate dona orice sumă.

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului.

Organizaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă,

etnie sau gen și se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul

depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.

Programul inițial al festivalului avea planificate o serie de activități cu copiii din orașul Negrești și satele învecinate (ateliere participative, voluntariat, educație alternativă), care nu mai pot fi realizate în contextul actual. Reconfigurând întregul proiect, am căutat alte forme prin care să sprijinim comunitățile și să implicăm copiii din comunitățile în care are loc festivalul, chiar și în condiții de distanțare socială.

Credem cu tărie că accesul la educație este un drept esențial, de care trebuie să beneficieze în mod egal orice persoană, indiferent de etnie, religie sau gen.

Donațiile pot fi realizate fie prin Outernational (reprezentat de Dragoș Rusu), fie prin Open Camp (reprezentat de Ciprian Hordilă).

Line up:

 • Al’iikhwa Ra (RO)
 • Anton Pann Ensemble (RO)
 • Bogdana Dima & Diana Miron (RO)
 • Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu (RO)
 • El Madre (RO)
 • Fanfara de la Valea Mare (RO)
 • Katharina Ernst (AUS)
 • Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu (BE/RO)
 • Micleușanu M. (RO)
 • Mohamad Zatari (Siria) & Avadhut Kasinadhuni (India) & Sara Nezamoleslami (Iran)
 • Multumult (RO)
 • Sillyconductor (RO)
 • Stefan Fraunberger (AUS)

Parteneri:

Centrul Culturii Tradiționale Vaslui, Forumul Cultural Austriac, Open Camp Vaslui, World Vision Romania, Greenpeace Romania, Institutul Cultural Român, Asociația Petec.

Parteneri media:

Radio Guerrilla, Telekom Electronic Beats, Vice, Scena 9, IQads, Vremea nouă, Black Rhino Music.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.