Campania electorală

Campania electorală s-a încheiat și rezultatele s-au aflat.

N-o să insist pe rezultate și nu voi vorbi nici despre prezența la vot a tinerilor, însă privesc cu uimire, la campania electorală care s-a încheiat, cât de joasă și iresponsabilă a fost.

Am observat cu stupoare cum România TV a reușit să inventeze cuvântul Iohannist și să-mi provoace o repulsie la culoarea galbenă. Modul în care s-au exagerat faptele și inventat știrile, depășește ingratul moment al alegerilor prezidențiale din 2014. Tot la România TV un reporter afirma că nu există coadă la secțiile de votare din Paris, în timp ce cameramanul tocmai asta filma, coada.

Cu câteva rămășițe naționaliste rămase de acum doi ani, posturile și site-urile de știri au reasamblat mesajul anilor 90 „nu ne vindem țara” și au scos, din aceeași perioadă gri, un alt dușman al României: George Soros. Atacurile împotriva omului de afaceri poartă note subtile de antisemitism și, laolaltă cu naționalismul ieftin al partidelor politice și campania de „regăsire a valorilor românești” a celor de la Coaliția pentru Familie, ar putea crea o frumoasă punte de lansare pentru mișcări extremiste. Politicienii extrăgând cât au putut din această discuție a coaliției pentru familie, prezentă mai degrabă în spațiul virtual, cu gândul că tot mai mulți români vor pune ștampila pe partidul lor.

Din păcate pentru noi, aceste acțiuni extremiste ar putea fi mai periculoase decât cele din alte țări occidentale. Din dorința lor arzătoare de a rămâne la putere sau de a mai câștiga câteva voturi, acești actori politici au fost atât de iresponsabili, mergând până la a inventat teme și dușmani.

Nu le văd doar ca pe niște petarde electorale, așa cum a scris Active Watch în ultimul comunicat. Uitați-vă ce efect au avut știrile false în alte țări. În SUA, un bărbat a tras câteva gloanțe într-o pizzerie pentru că a vrut să investigheze pe cont propriu dacă localul nu e centrul unui lanț de pedofili. În Germania, Russia Today a stârnit mișcarea populistă cu reportajul în care o fată a fost violtată de refugiați (nu a mai contat că ulterior ea a recunoscut că a mințit). Papa Francisc spune că știrile false pot fi asemuite terorismului, dar la noi, ca într-o frumoasă poezie, îl auzim pe Gâdea care ne învață că exagerările sunt permise de Curtea Europeană.

Valul de dușmănie nu va înceta de astăzi, televiziunile nu vor reveni la menirea meseriei lor, ci vor săpa și vor scormoni în temerile societății. Apoi, tot ca într-o poezie ne vom întreba „dar cum s-a ajuns aici?”

Sursă foto: truedemocracyparty.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here