Campania „Aripi Frânte”, o rază de speranță pentru victimele violenței domestice?
Frumusețea, sensibilitatea și spiritul feminin sunt asociate în special lunii martie. O perioadă a anului în care mesajele de felicitare, florile și ciocolata curg. Cei mici sunt cuprinși de forfota serbărilor școlare: învață poezioare, cântecele, pregătesc desene cât mai frumos colorate. Totul din dorința de a le arăta mămicilor cât de importante sunt pentru ei. Pregătirile te-ar face să crezi că agresiunile nu sunt așa de frecvente și că inițiative precum campania „Aripi Frânte” nu ar fi necesare.
Însă, din păcate, nu toate familiile se bucură de această atmosferă. Conform statisticilor reci, numai în primele șase luni ale anului 2016 s-au înregistrat 8.926 de sesizări privind infracțiunea de lovire și alte violențe săvârșite în familie. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române, copiii de ambele sexe sunt afectați aproximativ egal de actele de agresiune domestică. Dintre adulți, femeile sunt cele mai afectate (79% dintre victime sunt de sex feminin), iar majoritatea atacatorilor sunt bărbați (92,3%).
Observăm, așadar, că numărul de acte de violență fizică sau viol raportate la Poliție este extrem de redus. El demonstrează, cu certitudine, lipsa încrederii victimelor în autoritățile statului. Așadar, probabil acum, în timp ce citești aceste rânduri, cineva suferă în tăcere, fără să aibă curajul de a cere ajutorul. Cineva trăiește fără să știe că viața poate fi mai bună decât atât.
Ce acțiuni întreprinde Poliția în acest sens?
Poliția Română, în colaborare cu Asociația Necuvinte, a inițiat un demers de prevenire a violenței în familie. Campania „Aripi Frânte” vizează organizarea unor întâlniri în cadrul liceelor și universităților care au ca scop dezbaterea acestui subiect sensibil. În general, la aceste întâlniri participă polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție. Li se mai alătură reprezentanți ai ONG-urilor, ai presei locale, dar și consilieri școlari.
Cândva, Edward James Olmos spunea că educația este un vaccin contra violenței. Astfel, în urma acestor întruniri, tinerii află că violența intrafamilială își poate pune amprenta asupra dezvoltării lor mult mai serios decât am crede. Chiar și formele mai „ușoare” ale acesteia, precum violența verbală, pot avea efecte semnificative.
Pe ce mijloace se mai sprijină campania?
În sprijinul prelegerilor ținute de către reprezentanții instituțiilor implicate în campanie a venit filmul documentar „Aripi Frânte”. Mărturii cutremurătoare ale unor experiențe traumatizante trăite de către unele femei condamnate, pentru faptele săvârșite, la detenție în penitenciarul Târgșor s-au transformat în laitmotivul campaniei.
Mesajul principal al inițiatorilor campaniei este acela că există o soluție pentru a spune NU VIOLENȚEI ÎN FAMILIE. O bună cunoaștere a cadrului legislativ, a formelor de manifestare și a consecințelor actelor de violență domestică ar fi un prim pas în combaterea acestui fenomen atât de răspândit în țara noastră.
Bineînțeles, inițiativa Poliției Române alături de Asociația Necuvinte este mai mult decât lăudabilă. Însă, pentru a limita creșterea alarmantă a ratei violenței domestice, mai sunt multe lucruri de făcut.
sursă foto: ziare.com