Cămin vs chirie – Unde ar trebui să te muți dacă ești student din provincie

0
1551
camin vs chirie

Ești student și speri să intri la buget, sau știi că vei fi distribuit la taxă și nu ai loc de cămin? Iată câteva păreri sincere despre cum e faza cu locuitul în cămin vs chirie pe timpul facultății.

Pentru cineva care s-a mutat în București și timp de trei ani a experimentat traiul într-un apartament minuscul cu trei fete necunoscute, un cămin privat, iar mai apoi o garsonieră cu vecini nașpa. Consider că sunt genul de persoană care ți-ar putea prezenta argumente reale pro și contra unde ar trebui să te muți dacă vii într-un oraș prestigios pentru a urma studiile universitare. Cămin vs chirie?

În cazul fericit în care ești  admis la facultatea mult visată și ai medie să locuiești în cămin sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

http://debarbati.ro/

– Logic că va trebui să împarți spațiul cu mai multe persoane (de la două sau trei dacă sunt camere libere până la șase în unele cămine). Spațiu personal-0, liniște-0, mediu propice concentrării-slăbuț;

– Vei deveni ascultător al tuturor genurilor de muzică, pregătește-te pentru Nicu Paleru sau chiar Beethoven la două dimineața. Viața e o petrecere acolo, fie că e sesiune sau nu!

– E posibil să dai de camere nasoale cu igrasie și pereți scorojiți, iar înainte să te muți, te vei juca puțin de-a zidarul;

– Baia va fi la comun/pe palier, iar în cazurile bune o vei avea în cameră;

– Pentru unii fiind primul an departe de casă, vei fi nevoit să suporți ifosele unora care încă nu realizează că mami nu e aici să strângă de pe urma lor;

– Nu toate căminele au bucătărie! Deci, dacă îți place mâncarea gătită în casă, roagă-te să îți trimită mama des pachet sau comandă-ți de pe acum un reșou.( MDA, știu că orice regulament interior de cămin îl interzice, dar să fim sinceri cum să trăiască bietul student);

– Obiectele electrocasnice vor fi cumpărate alături de restul colegilor sau lăsate moștenire (în general contra cost de vechii locatari);

– Dacă ești o fire anxioasă și introvertită e greu să te adaptezi;

https://www.opiniatimisoarei.ro

Părțile bune ale vieții la cămin:

– Prețul este extrem de avantajos, între 100 și 200 de RON în toată țara;

– Majoritatea căminelor sunt amplasate în zone centrale sau relativ aproape de facultate;

– Fiind new în town e o metodă ușoară de a-ți face prieteni;

– Poți apela rapid la un coleg să te ajute cu învățatul la o materie (prietenul în sesiune se cunoaște);

– Până la urmă petrecerile în cămin nu sunt chiar un lucru atât de rău- trebuie să încerci măcar o dată;

Dacă citind aceste rânduri începi să devii speriat stai să vezi ce urmează…pune mâna pe inima și pe portofel pentru a afla cum e traiul în chirie, mai ales în orașele mari.

– Vor fi foarte multe cheltuieli la care te supui: preț chirie+ avans/garanție (o chirie în plus) + comisionul agentului imobiliar (undeva pe la 100 de €). Toate aceste în condițiile în care o chirie medie, relativ decentă, începe de la 230 € pentru București, în Cluj mi-e frică să caut. Iar dacă vrei să discuți direct cu proprietarul fără intermedierea unui agent, spor la căutat! Sunt destul de greu de găsit, iar majoritatea sunt ciudato-dubioși. Sfat! Optează pentru ceva legal, mereu cu un contract înregistrat și la circa financiară/notar.

– Spre deosebire de cămin unde prețul este același indiferent de zonă, apartamentele au cotațiile influențate de accesul la metrou/ mijloc de transport sau zona în care sunt amplasate. EX: Cămin Moxa (zonă centrală, aproape de Calea Victoriei și la doi pași de facultate – preț maxim 135 de RON, un apartament în acea zonă indiferent de gradul de confort e peste 270 €.

http://aserbandesigninterior.blogspot.com

– E o mare posibilitate să dai de apartamente în curs de renovare, vecini nebuni care îți cheamă poliția dimineața (în timp ce tu visezi liniștit) pentru că fantomele din apartamentul tău au party, iar dacă ești la fel de norocos că mine dai de ambele în același timp.

–  Dacă hotărăști să te „ cuplezi” la chirie cu o altă persoană ai grijă de cine dai pe site-uri gen caut coleg și fugiți de garsoniere… e ca și cum ați sta tot la un cămin doar ca aveți baie în cameră.

Pe de altă parte puteți să vă bucurați de:

– liniște și confort în căminul propriu;

– Dacă aveți noroc, apartamentul e dotat cu un televizor și electrocasnice noi;

– Puteți să vă invitați prietenii în vizită fără vreo cerere sau verificare a buletinelor la intrarea în cămin;

– Ai suficient spațiu să îți organizezi lucrurile personale în stilul tău;

–  Poți adopta un animăluț să îți țină companie prin casă (cu acordul proprietarilor);

Metode alternative

Pentru cei care fug de variantele menționate mai sus alte două metode alternative sunt:

Căminul privat –  la nivel de București pot spune că prețurile sunt destul de ridicate, iar amplasarea nu e chiar genială. Fiind tot un cămin și aici veți mai auzi uneori câte o manea la orele serii. Camerele, deși puțin cam micuțe, arată impecabil. Dotările din zonele comune sunt moderne. Spațiile de recreere sunt plăcute, iar personalul administrativ extrem de implicat în activități și modernizări. Cel puțin asta am realizat în cele șase luni cât am locuit în ARCCA.

http://arcca.ro/galerie-foto/

O altă soluție constă în închirierea unui duplex alături de mai multe persoane. Important este să te asiguri că viitorii tăi colegi de apartament sunt cunoscuți sau măcar oameni de treabă.

Cămin vs chirie, a sta în gazdă sau într-un cămin public/ privat? Peste tot vor fi dezavantaje, dar și părți amuzante. Important este să simți că aparții acelui loc. Ajuns nou în oraș, fără prea mulți prieteni și gata să începi un nou pas al vieții tale, spațiul unde locuiești ar trebui să fie un refugiu care să păstreze nostalgia casei părintești și misterul unui nou început!

 

Surse foto: pinterest.com