Cafeneaua critică. Despre limbajul cinematografic – cu Mircea Valeriu Deaca

    0
    63
    afiș Cafeneaua Critică Mircea Valeriu Deaca

    Despre limbajul cinematografic – cu Mircea Valeriu Deaca
    (Cafeneaua critică, la MNLR-Creţulescu, joi 23 mai 2019)

    Sub titlul Amintiri din epoca ecranului de argint (coord. Ioan-Pavel Azap, Doru Pop, Cu un studiu introductiv de Doru Pop, f.a., 360 p.), Uniunea Cineaştilor din România a editat de curînd într-un volum o anchetă jurnalistică dedicată filmului nostru din perioada comunistă.

    Unul dintre cei 38 de critici de specialitate şi intelectuali repondenţi, Mircea Valeriu Deaca, filolog cu doctorat francez în film şi studii audiovizuale, cu o teză despre opera lui Federico Fellini, de asemenea eseist şi artist plastic, e poate cel mai radical-novator teoretician şi interpret al artei a 7-a autohtone, investigate, într-un set de cărţi publicate în ultimul deceniu, din perspective precum cea „cognitivistă”, a evoluţiilor „postfilmice” ori a „scenotopilor”.

    Despre limbajul cinematografic din perspectivă „cognitivistă” şi… generalistă, despre istoria şi despre starea actuală a filmului românesc – cu Mircea Valeriu Deaca, la Cafeneaua critică!
    Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

    Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, desfăşurat în 1994-1998, în cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi după 2008, în diverse cluburi din Capitală, este găzduită actualmente de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (sediul din Strada Nicolae Creţulescu).