Cafea sau ceai în sesiune?

0
1468

Știm cu toții că în perioada asta sabia lui Damocles a.k.a sesiunea ne pândește orice am face. Probabil că ai început deja să te gândești cum îți vei organiza timpul, cum să faci să te descurci mai bine și, inevitabil, pe lista ta intră și „De refăcut proviziile de cafea”. Fie că ești sau nu pasionat de mirosul și gustul cafelei, crezi că atunci când cafea nu e, nici succes în sesiune nu e. Dar ți-ai amintit că ultima dată când ai băut cafea brusc ți s-a făcut rău. Sau poate vrei variație, poate te-ai hotărât că dacă tot te-ai lăsat de orice băutură colorată și carbogazoasă în favoarea apei cea de toate zilele, poate și cafeaua trebuie sa fie înlocuită cu un substitut mai sănătos. Dar există așa ceva?

Și aici intră în scenă ceaiul negru sau verde. Ta-daam. Vorba lui Sting: „I don’t drink coffee, I take tea, my dear.” Dar oare el alegea ceaiul pentru că era mai sanatos decât cafeaua, sau era doar o dovadă că este un britanic pur?

Oare ceaiul se ridică la calitățile universal recunoscute ale cafelei? Oare chiar are vreun efect energizant sau doar un placebo te-ar putea salva? Ramâne de comparat și analizat.

myhimalaya.ro

Care băutură conține mai multă cofeină?

În primul rând, este interesant de știut faptul că frunzele de ceai neprelucrate conțin mai multă cofeină decât boabele de cafea neprelucrate. Însă, în urma proceselor de producție propriu-zisă prin care trec cele două plante, raportul se schimbă dramatic.
Indiscutabil, cafeaua este înzestrată cu o cantitate mai mare de cofeină. Înzestrare care uneori se transformă într-un avantaj imbatabil pentru ceai. Concret, o ceașcă de cafea conține dublul cantității de cofeină dintr-o cană de ceai verde sau negru.

Însă cofeina din ceai este mai sănătoasă decât cofeina din cafea.

Poate ți s-a întâmplat să te simți rău după ce ai băut cafea, pentru că aceasta conține acizi. Ei bine, dacă bei ceai nu-i niciun pericol. Ceaiul este chiar folosit ca tratament popular în cazul tulburarilor gastro-intestinale. La efectul pozitiv contribuie așa-numitele catehine (substanțe tanante), care pot inhiba dezvoltarea virusurilor și bacteriilor.

Acum 60 de ani, oamenii de stiință japonezi au identificat în conținutul frunzelor plantei de ceai un aminoacid numit L-Teanina (aminoacid identificat DOAR in planta de ceai). Acesta are un efect relaxant care contracarează efectul stimulant al cofeinei, efectul negativ al excitării pe care ne-ar produce-o consumul de cafea. L-Teanina produce în creier un efect tranchilizant, antistres. El favorizează producerea undelor Alfa, induce relaxare fără somnolență și mărește capacitatea creierului de a se concentra, de a memora și de a învăța. Vestea bună este că L-teanina se găsește în toate tipurile de ceai (nu numai în cel verde, cum se credea inițial).

ceai-horz

Care băutură te menține mai treaz?

Aici intervine senzaționalul ceai verde. Două căni de ceai verde pe zi, în loc de o cană de cafea, îți furnizează o cantitate mai mare de substanțe antioxidante și te energizează pe o perioadă mai lungă de timp. Cafeaua acționează ca un excitant pentru creier doar pe o perioadă scurtă de timp. Așadar, dacă vrei să combați moleșeala de după-amiază și să rămâi productiv întreaga zi, mai bine bei ceai verde.

Care dintre cele două băuturi are mai multe calorii?

Când vine vorba de temutele calorii, nici cafeaua și nici ceaiul nu-ți dau bătaie de cap: două căni de cafea îți aduc tot atâtea calorii cât două căni de ceai – adică 5.
Scor egal!

Însă, consumat fără adaos de zahăr, ceaiul verde are capacitatea de a te ajuta să slăbești, datorită acțiunii termogene, prin care organismul este stimulat să ardă mai multe depozite adipoase. În același timp, ceaiul verde este benefic pentru curățarea sedimentelor de colesterol de pe vasele de sânge, în timp ce cafeaua nu are aceste beneficii.

culinar.ro

Ceai verde vs cafea: o alegere personală

După cum vezi, o scurtă comparație între ceaiul verde și cafea arată că fiecare bătură are propriile avantaje și dezavantaje, de aceea sunt persoane care nu concep să renunțe la cafea de dragul ceaiului, așa cum sunt persoane care nu concep să înlocuiască infuzia cu o cană de cafea.

surse foto: realitatea.net, myhimalaya.ro, culinar.ro, almeea.ro