Povestea cafelei în așteptare.”O cafea pentru mine și una în așteptare.”

0
2237
Sursă: www.startsat60.com

Acum câteva zile am citit o povestioară tare drăguța despre o „cafea în așteptare”. Nu știam ce înseamnă sau ce presupune o astfel de cafea, așa că am dat un search rapid pe google. Am aflat ce este „a suspended coffe” ( în engleză) și am rămas plăcut impresionată, așa că am decis să împărtășesc asta cu voi.

Ce este deci o cafea în așteptare?

Ei bine, este o cafea plătită în avans de cineva, în mod anonim, de care se bucură o altă persoană care nu-și permite să o plătească.

„O cafea pentru mine și una în așteptare, vă rog” înseamnă că o persoană plătește două cafele, dar consuma numai una. Mai târziu un om cu resurse financiare limitate poate veni în restaurant sau în cafenea și îi poate întreba pe angajați dacă este disponibilă o cafea în așteptare, adică dacă cineva a plătit în avans pentru ea. Astfel, cei care nu-și permit o băutură caldă se pot bucura de ea, totul datorită generozității unui străin.

Unde a început tradiția cafelei în așteptare?

Totul a început în cafenelele din Napoli. Atunci când o persoană avea o zi norocoasă sau pur și simplu era foarte fericit plătea doua cafele, dar consuma numai una. Cealaltă, numită în italiană „caffè sospeso”, reprezenta un mic cadou pentru o persoană mai puțin norocoasă.

Astăzi cafenele și restaurante din toată lumea au preluat modelul italian și permit clienților să facă fapte bune pentru cei sărmani. Mai mult decât atât, acum se poate comanda și mâncare ” în așteptare” pentru a permite celor săraci să se bucure de o masă gratis.

Gestul este văzut ca unul de solidaritate socială, de generozitate și bunătate.

Mie mi s-a părut foarte drăguță ideea cafelei în așteptare. Cred că avem nevoie de astfel de gesturi, mai ales acum în timpurile în care trăim cu toții. În goana după bani și după putere, tindem să uităm de cei de lângă noi. Pur și simplu nu ne mai pasă, devenim ușor, ușor imuni la suferința celor din jur.

Eu însă cred în oameni și în puterea binelui, iar povestea cafelei în așteptare m-a făcut să-mi dau seama că încă există speranță. Încă nu ne-am dezumanizat complet. Nu vi se pare frumoasă ideea? Mie una îmi place la nebunie gândul de a ajuta o persoană la nevoie. Chiar și cu un gest atât de mic.

Nu numai o cafea în așteptare.

Conceptul de „cafea în așteptare” poate fi derivat în foarte multe variante. Există atâtea forme și acțiuni pe care le putem face pentru a fi generoși și buni cu cei mai puțin norocoși.

 Haideți să creăm „o lume în așteptare”, o lume în care să uităm pentru o secundă de probleme și de interesele personale. Haideți să începem să ne gândim și la cei din jur!

Sursă: www.freebies.com

Am să inserez aici o listă a localurilor din România care au adoptat conceptul de „cafea în așteptare”, pe care am găsit-o aici:

Ceainăria Serendipity – București – Str. Dumbrava Roșie, nr. 12
Casa Mărgărit – București – str. Mărgăritarelor, nr. 7
Bistro De’l Arte – Brașov – P-ța Enescu, nr. 11 bis
Cafeneaua Actorilor de Vară – Tineretului – București – Parcul Tineretului
Băcănia Veche – București – Bd. Barbu Văcărescu
Librăria Cărturești – Palas Mall – Iași
Clock’s Pub – București – Centrul Istoric
Jazz Book – București – Str. Carol Davila, nr. 1
So Cafe – București – Bd. Unirii, nr. 20 (zona  fântânilor)
Rock n Regie – București – Str Ghe. Ranetti, nr. 23 (lânga Politehnică)
Pensiunea Atra – Valea Doftanei – Str. Fundătura Cerbului, nr. 780 b
Taverna Rock – Alba Iulia – Bd. Transilvaniei, nr. 5B
Old School Coffee House – Cluj Napoca – Str. Andrei Saguna, nr. 6
Subway Cora Pantelimon – București
Subway Carrefour Orhideea – București
Readers Cafe – București – Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 56-60
Saylor’s Pub – București – Str. Maltopol, nr. 24
Bistro Ma Cocotte – Brașov – Str. Nicopole, nr. 34A
Teatru fix – Iași – Bd. Cuza Voda
Teos Cafe – Iași – Bd. Pacurari

Găsiți aici povestea care m-a inspirat pentru acest articol.

Voi ce credeți despre cafeaua în așteptare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.