1535685_259070290914781_1135651683_n

Din casă în casă, din poartă în poartă, din scară în scară, rătăcind prin vecini, prieteni, rude, de la mic la mare, în anonimat sau vedete la televizor, mii de colindători și urători, umplu casele oamenilor de fericire și voie bună. Dar nu la toate. Spre exemplu, mulți când se trezesc la ușă cu un cârd de colindători înfometați și înghețați, cu pretenții mari la buzunar, mai că le-ar veni să încuie ușa de două ori. E mai bine în pat, cu un pahar de vin fiert în mână, stând în fața televizorului, cu programe din plin cu colindători. Dar e frumos să asculți o colindă venită din inimă, ce era în trecut acompaniată de acordeon, iar în prezent de vioară sau chitară și să mai vezi câte un ghemotoc, îmbujorat și rușinos, care murmură câteva silabe pe fundal. La mine a venit un astfel de colindător, iar când l-au pus părinții să cânte, ne-a examinat fețele la toți și a zis un scurt: ,,La revedere” , după care s-a pierdut printre picioarele mamei.

La capitolul Live se stă cel mai bine. Dar când trebuie să trimitem mesaje cu urări, chiar în ultima seară, intrăm cu toții în panică. De aceea v-am pregătit câteva mesaje amuzante și de efect.

Spre exemplu, dacă cel căruia îi trimiteți se află în criză de bani, o astfel de urare l-ar încuraja: ,,Fie-vă verde dolarul,/ Și de whisky plin paharul,/ Toate să vă reușească,/ Să vă doară fix la bască.” Sau dacă nu stă bine nici cu banii și nici cu dragostea, atunci următoarea urătură îl va motiva: ,,Anul nou fie cu spor/ Și pe card, și-n dormitor,/ Că e criză sau marasm,/ Cu cardul s-aveți orgasm./ Multiplu când îl citiți,/ Ori mici spasme când plătiți./ Trăiți bine, cu de toate, / La mulți ani și sănătate!,,

Dacă destinatarul este un împătimit al Facebook-ului și vreți să fiți siguri că va vedea mesajul la timp, atunci puteți să-i trimiteți: ,,Aho, aho, prieten bun/ Care stai pe Facebook acum/ Ia oprește-te din scris/ Și-ascultă ce-am de zis:/ N-am intrat să te stresez,/ Am intrat să îți urez,/ La mulți ani și fericire,/ Site-uri pline de iubire,/ Pungă plină de mulți bani/ Să trăiești si la mulți ani!

Dacă îi plac petrecerile, cu siguranță va fi mândru că are parte de spijinul tău: ,,Mâine anul se pornește,/ Jinișorul se scumpește / Și începem a ura,/ Pe la case a turna./ Banca-i grea, / Paharu-i mare, / Semne bune anu’ are!/ Semne bune de belșug,/ Hai mai toarnă câte-un crug!/ Toarnă, măi! Hăi! Hăi!”

Pentru ceilalți care sunteți ,,mai de suflet”, nu vă pot sfătui decât să trimiteți urătura clasică, de puțini știută în zilele noastre sau să creați o urătură plină cu sentimente, care sigur îi va ,,unge” inima cititorului.

Redactor: Ana Beatrice Boacăși

Fotograf: Ionuț Gighileanu